Παραδοσιακά, γραφικά χωριά που χαρακτηρίζονται από απίστευτο φυσικό κάλλος, απέραντη δάση και τρεχούμενα νερά στην Καρδίτσα

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΡΙΤΑΡΗ

Ένας προορισμός ιδανικός για όλες τις εποχές και μόλις τρεισήμισι ώρες από την Αθήνα, είναι η Καρδίτσα. Μία πόλη που ενδείκνυται κυρίως για την άνοιξη καθώς έχει υπέροχα καταπράσινα χωριά γύρω της, όπου αποτελούν μοναδικές εξορμήσεις για όσους επιθυμούν να απολαύσουν στιγμές απόλυτης χαλάρωσης μέσα στη φύση και τα πλακόστρωτα στενά αλλά και ένα ταξίδι σε μια παράδοση χρόνων.

 1. Ανθηρό, Καρδίτσα

Το Άνθηρο, βρίσκεται σε υψόμετρο 990 μέτρων στην καρδιά των Αγράφων και είναι ένα από τα κεφαλοχώρια της Αργιθέας. Για να φθάσει κανείς εκεί πρέπει να περάσει μέσα από μία θαυμάσια διαδρομή με άγρια φαράγγια και απότομες πλαγιές γεμάτες δέος. Μπαίνοντας στο Ανθηρό, τους επισκέπτες υποδέχονται ένας μύλος και μία αψιδωτή καμάρα. Στην πλατεία του χωριού με την εκπληκτική θέα στο φαράγγι βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Στα αξιοθέατα της περιοχής ξεχωρίζουν η Πηγή της Γκούρας, γνωστή για τις παγωμένες πηγές της και τα ψηλά πλατάνια της, ενώ σχετικά κοντά βρίσκεται το Λαγκάδι με τα δάση καστανιάς και οξιάς και το μοναστήρι της Θεοτόκου. Η περιοχή προσφέρει επίσης μονοπάτια πεζοπορίας και εξερεύνηση σπηλαίων. Διάσημα στην Αργιθέα είναι τα καλοκαιρινά πανηγύρια του χωριού, της Αγίας Παρασκευής και του Σωτήρος.

2. Αργιθέα, Καρδίτσα

Το χωριό που έδωσε το όνομά του σε όλη αυτή την απόμακρη και τόσο δύσκολη περιοχή της Ελλάδας, η Αργιθέα, απλώνεται σε μία μεγάλη έκταση και σε υψόμετρο από 900 έως και 1.100 μέτρα. Το τοπίο είναι πραγματικά μαγευτικό, με τα πυκνά δάση να καλύπτουν τα πάντα και τα νερά που τρέχουν στον ποταμό Πλατανιά (παραπόταμο του Αχελώου) να δημιουργούν ένα ειδυλλιακό τοπίο. Η περιοχή έχει τεράστια ιστορική σημασία, με τις ανασκαφές να έχουν φέρει στην επιφάνεια τμήματα της αρχαίας πόλης που βρισκόταν εκεί τα οποία χρονολογούνται από τον 4ο έως τον 1ο αιώνα π.Χ. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την υπέροχη βόλτα δίπλα στο ποτάμι με δυνατότητα και για ψάρεμα, να ανακαλύψουν τις αξιόλογες εκκλησίες του χωριού, να κάνουν πεζοπορίες ή να αφεθούν στην ντόπια κουζίνα με τα περίφημα κρέατα.

3. Βλάσι, Καρδίτσα

Χτισμένο σε υψόμετρο 1060 μέτρων στην ανατολική πλαγιά του όρους Καράβα, το Βλάσι βρίσκεται σε απόσταση 57 χιλιομέτρων από την Καρδίτσα και 27 χιλιομέτρων από το Μουζάκι. Το χωριό έχει μεγάλη ιστορική διαδρομή, καθώς ήδη αναφέρεται σε έγγραφα από τα μέσα του 17ου αιώνα. Χωμένο βαθιά μέσα στην θρυλική επικράτεια της ανατολικής Αργιθέας, το Βλάσι είναι από εκείνα τα απομακρυσμένα χωριά της Ελλάδα που πεισματικά επιβιώνουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Όσοι βρεθούν εκεί, ιδίως το καλοκαίρι, υπάρχουν διάφορα αξιοθέατα, όπως η Μονή Βλασίου ή η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Οι πιο ψαγμένοι θα αναζητήσουν το φαράγγι του Τυρολόγου, όπου το καλοκαίρι γίνεται μάζωξη για ερασιτεχνικό ψάρεμα άγριας πέστροφας. Ένα ακόμα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του χωριού είναι ότι οι πέτρινοι τοίχοι των σπιτιών έχουν ανάγλυφα με απεικονίσεις της ζωής των κατοίκων.

4. Δροσάτο, Καρδίτσα

Το Δροσάτο, παλαιότερα γνωστό ως Μεζήλο, βρίσκεται στην Ανατολική Αργιθέα, σε απόσταση 68 χιλιομέτρων, σε υψόμετρο 1.050 μέτρων στις πλαγιές του όρους Κουκουρέλος. Το χωριό απλώνεται σε μία μεγάλη έκταση μέσα σε ένα εκπληκτικό τοπίο, με πυκνά δάση και χορταστική θέα στα γύρω βουνά και τα άγρια φαράγγια. Το όνομα «Δροσάτο» προέρχεται από την πηγή Γκούρα, γνωστή για τα πολλά νερά της. Το χωριό στεγάζει μια παλιά ενοριακή εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία, η οποία διατηρεί πολύτιμες εικόνες και αξιόλογες αγιογραφίες. Σπάνιες τοιχογραφίες έχει και το μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου. Στην γύρω περιοχή, ενδιαφέρον παρουσιάζει ένας πέτρινος μύλος ηλικίας άνω των 180 ετών καθώς και το παλιό πέτρινο γεφύρι το οποίο έχει αναγνωριστεί ως διατηρητέο μνημείο. Τα πολλά μονοπάτια και ο Πετριλιώτης ποταμός, καλούν τους τολμηρούς για μοναδικές εξερευνήσεις.

Γεφύρι Μεζήλου (Δροσάτο)

5. Καλύβια Πεζούλας, Καρδίτσα

Τα Καλύβια βρίσκονται στη δυτική όχθη της Λίμνης Πλαστήρα, χτισμένα σε υψόμετρο 820 μέτρων. Είναι ένα από τα χωριά που έλαβαν πρώτα το νόημα της τουριστικής ανάπτυξης που έφθανε στην περιοχή, προσφέροντας πλέον ένα ολοκληρωμένο σύνολο παροχών για τον επισκέπτη. Το χωριό χρησιμεύει ως αφετηρία για διάφορες εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως κανό καγιάκ, βόλτες με ποδήλατο στη λίμνη, ορεινή ποδηλασία και τοξοβολία. Λίγο πιο έξω από το χωριό βρίσκεται ο Βοτανικός Κήπος, ένας ανοιχτός χώρος όλο τον χρόνο όπου παρουσιάζεται η χλωρίδα της περιοχής. Η ιστορία του χωριού πηγαίνει πίσω στον 16ο αιώνα, στο οροπέδιο της Νεβρόπολης που υπήρχε εκεί πριν η τοποθεσία βυθιστεί στα νερά της λίμνης. Η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα και το ρέμα με τα πλατάνια είναι από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα του χωριού.

6. Λουτρά Σμοκόβου, Καρδίτσα

Ο οικισμός Λουτρά Σμοκόβου, αποτελεί ένα χώρο γαλήνης και σωματικής ξεκούρασης σε απόσταση περίπου 35 χιλιόμετρα έξω από την Καρδίτσα και σε υψόμετρο 450 μέτρων. Μέσα σε μία χαράδρα πνιγμένη στο πράσινο βρίσκεται το μικρό αυτό χωριό, το οποίο είναι διάσημο για τις ιαματικές πηγές του. Η ύπαρξη των πηγών είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια και οι πρώτες εγκαταστάσεις δημιουργήθηκαν το 1662 και συνέχισαν να λειτουργούν καθ’ όλη την περίοδο της Τουρκοκρατίας και μετά. Το ελληνικό κράτος ανέλαβε στις αρχές του 20ού αιώνα τη δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα να γίνει ο πιο διάσημος χώρος για ιαματικά λουτρά στη χώρα μας. Το σύγχρονο συγκρότημα που λειτουργεί σήμερα προσφέρει όλες τις σύγχρονες παροχές (spa, χαμάμ, μασάζ κ.ά.) έτσι ώστε εκτός από ψυχική ανάταση στην φύση να υπάρχει και η σωματική ανάταξη.

7. Μπελοκομίτης, ΚαρδίτσαΟ Μπελοκομίτης είναι ένα από τα χωριά που πέρασαν σε μία νέα εποχή μετά τη δημιουργία της Λίμνης Πλαστήρα και το τουριστικό ρεύμα που σάρωσε την περιοχή. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της λίμνης, κοντά στο φράγμα, και είναι ένας πολύ γραφικός οικισμός με όμορφα πέτρινα σπίτια και τα σκαλισμένα μπαλκόνια. Βρίσκεται σε υψόμετρο 930 μέτρων και η ιστορική διαδρομή του φαίνεται ότι ξεκινά αρκετά νωρίς, τον 12ο αιώνα. Το χωριό χαρακτηρίζεται και ως σταυροδρόμι για πολλές εξερευνήσεις και διαδρομές σε μερικά από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής. Από εκεί ξεκινά η μία διαδρομή για το φημισμένο μοναστήρι της Παναγίας Πελεκητής που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.450 μέτρων. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να δοκιμάσουν διαδρομές στα γύρω δάση ή μια βόλτα στο περίφημο «Παρατηρητήριο» της Λίμνης με την καθηλωτική θέα.

8. Μεσενικόλας, ΚαρδίτσαΟ Μεσενικόλας, ένα από τα χωριά που βρίσκονται περιμετρικά της Λίμνης Πλαστήρα, είναι χτισμένος σε υψόμετρο 700 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, περίπου 22 χιλιόμετρα δυτικά της Καρδίτσας. Ο Μεσενικόλας έχει μεγάλη ιστορική καθώς παλαιότερα ήλεγχε κρίσιμα περάσματα για τις επιδρομές στον θεσσαλικό κάμπο, αν και αργότερα καταστράφηκε από τους Φράγκους. Σήμερα, το χωριό, εκτός από τουριστικός προορισμός είναι γνωστό και για την αμπελοκαλλιέργεια και τα ΠΟΠ κρασιά του και το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου. Ο Μεσενικόλας διαθέτει αξιοθέατα, όπως η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην κεντρική πλατεία του 1905, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκονται οι Βρύσες, μια γραφική πλατεία που με έξι κρήνες και πλατάνια και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Κοντά βρίσκεται η βρύση Βασαρδάνη, η Ζωοδόχης Πηγή του 1647 και η διάσημη Μονή Κορώνης.

9. Μορφοβούνι, ΚαρδίτσαΤο Μορφοβούνι είναι ένα από τα πιο αξιόλογα χωριά της περιοχής της Λίμνης Πλαστήρα, χτισμένο σε προνομιακή θέση, στα βόρεια της λίμνης, με θέα και προς τον κάμπο. Απέχει 22 χιλιόμετρα από την Καρδίτσα και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 840 μέτρων σε περιοχή με δάση καστανιάς και βελανιδιάς. Σημαντικά αξιοθέατα στο χωριό είναι η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και ο μουσειακός χώρος του Κέντρου Ιστορικών Μελετών «Νικόλαος Πλαστήρας». Σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων από το Μορφοβούνι βρίσκεται η μονή της Αγίας Τριάδας, σε αγιορείτικο αρχιτεκτονικό ρυθμό. Η μονή ιδρύθηκε το 1858 αν και κάηκε από τους Ιταλούς το 1943. Παρόλα αυτά, έχει σωθεί το Καθολικό και κάποια ανάγλυφα στις πόρτες, με το μοναστήρι να παραμένει το σημείο που ανταμώνουν οι κάτοικοι του χωριού ανήμερα της Πεντηκοστής σε ένα ονομαστό πανηγύρι.

10. Νεοχώρι, Καρδίτσα

Το Νεοχώρι, ένα γοητευτικό χωριό που βρίσκεται αρκετά ψηλά στις πλαγιές του βουνού, φημίζεται για την πιο μαγευτική θέα της λίμνης. Αυτή η εκπληκτική θέα έχει δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής ως τουριστικού προορισμού. Ιστορικά, το Νεοχώρι υπήρξε πρωτεύουσα των Αγράφων, όπως ορίστηκε από τη Συνθήκη του Ταμασίου του 1525. Το χωριό διαθέτει εξαιρετικές ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, που συνδυάζουν το παραδοσιακό και το σύγχρονο στυλ, καλύπτοντας τους επισκέπτες που αναζητούν διαμονή. Οι ταβέρνες του είναι επίσης ιδιαίτερα διάσημες για την προσφορά παραδοσιακών σπεσιαλιτέ με φόντο την αξιοσημείωτη θέα. Στα αξιοθέατα που αξίζει να αναζητήσει ο επισκέπτης στο Νεοχώρι, είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η οποία διαθέτει τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 16ο και 17ο αιώνα και αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για την μεγάλη ιστορική σημασία του χωριού.

11. Πετρίλο, ΚαρδίτσαΤο Πετρίλο είναι το μεγαλύτερο και σίγουρα το πιο ονομαστό από τα χωριά της ορεινής Αργιθέας, χτισμένο σε υψόμετρο 1.160 μέτρων στις πλαγιές των Αγράφων. Το χωριό οποίο χαρακτηρίζεται από πλούσια βλάστηση, το καθηλωτικό τοπίο, πέτρινα σπίτια και εκκλησίες αποτελείται από πολλούς οικισμούς τους οποίους περιβάλλουν πανύψηλες κορυφές που ανάμεσά τους κυλά ο Πετριλιώτης ποταμός. Το χωριό ήταν κάποτε μια ζωντανή κοινότητα, η οποία αναφέρεται σε αρχεία από το 1530 με πολυάριθμες ενορίες και οικογένειες. Σήμερα, το Πετρίλο έχει ελάχιστους κατοίκους τον χειμώνα, αλλά ζωντανεύει το καλοκαίρι, όπου αναβιώνουν τα παραδοσιακά έθιμα και γίνονται τα μεγάλα πανηγύρια, όπως αυτό του Δεκαπενταύγουστου. Στην περιοχή αφθονούν τα μοναστήρια ενώ αποτελεί αφετηρία για όσους θέλουν να ανακαλύψουν τα κρυφά διαμάντια -όπως ο καταρράκτης Σούδα– αυτής της δυσπρόσιτης, ακόμα και σήμερα, περιοχής της Ελλάδας.

12. Πετρωτό, Καρδίτσα

Το Πετρωτό, ένα αρχαίο χωριό που βρίσκεται στα βουνά της περιοχής Καρδίτσας της Θεσσαλίας, έχει πλούσια ιστορία που χρονολογείται από το 1600 π.Χ. Παλαιότερα γνωστό ως Λιάσκοβο, το Πετρωτό αποτελείται από διάφορους οικισμούς όπως το Πετρωτό, το Τρίλοφο, η Συκιά, ο Τρίλοφος, ο Άγιος Δημήτριος και το Παλαιόδεντρο. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 665 μέτρων και κατοικείται αδιαλείπτως από το 1.600 π.Χ., όπως προκύπτει από τις ανασκαφές που έχουν γίνει στην περιοχή με σημαντικά ευρήματα. Το χωριό, που βρίσκεται ανάμεσα σε άγρια φαράγγια και δασωμένες πλαγιές, διαθέτει εκτός των άλλων και 4 εκκλησίες, με μεγάλα πανηγύρια το καλοκαίρι, 3 ιστορικά πέτρινα γεφύρια (το πιο παλιό, η Καμάρα χτίστηκε το 1280) και έναν πολύ όμορφο οικισμό με πέτρινα παραδοσιακά σπίτια και λιγοστούς κατοίκους τον χειμώνα.

 13. Ρεντίνα, Καρδίτσα

Aυτό το κεφαλοχώρι στα σύνορα των νομών Καρδίτσας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, είναι από τα πιο ξεχωριστά σε όλη την περιοχή. Βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων και σε απόσταση 55 χιλιομέτρων από την Καρδίτσα και έχει πλούσια ιστορική παράδοση. Κάτι που φαίνεται και στις μέρες μας, με τα σπίτια που μοιάζουν με πύργους με πολεμίστρες, θυμίζοντας τις ημέρες της οικονομικής ευημερίας της περιοχής. Ως διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, η Ρεντίνα είναι ένα πολύ γραφικό χωριό, με την κεντρική πλατεία να φιλοξενεί την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του 17ου αιώνα με το εξαιρετικό ξύλινο τέμπλο. Κοντά στο χωριό υπάρχουν ερείπια αρχαίων οικισμών αλλά και η ιστορική Μονή Ρεντίνας που βρίσκεται μέσα σε ένα πανέμορφο δρυόδασος.

Πηγή : https://www.travel.gr