Κατάφερε να… ξεπεράσει το Τσαντ και είναι στη θέση 107 στην παγκόσμια κατάταξη η χώρα μας • Καταγράφει χειρότερη βαθμολογία από πέρυσι • Τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. • Η ετήσια έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.

Από νίκη σε νίκη πάει η κυβέρνηση Μητσοτάκη που κατάφερε να… ανεβάσει κατά μία ολόκληρη θέση την κατάταξη της χώρας μας σχετικά με την Ελευθερία του Τύπου, όπως καταγράφεται στην ετήσια έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF).

Μάλιστα, η χώρα μας καταγράφει χειρότερη βαθμολογία σε σχέση με το 2022, αλλά έπεσε αρκετά το Τσαντ που ήταν ακόμη χειρότερο με αποτέλεσμα το 108 στις 180 να γίνει 107. Φυσικά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα είναι στην τελευταία θέση

Οι RSF στην έκθεσή τους αναφέρουν ότι η Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα οπισθοχώρησης ανάμεσα στο 2021 και το 2023, υπογραμμίζοντας το σκάνδαλο υποκλοπών και τις αποκαλύψεις ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε αρκετούς δημοσιογράφους, τις πρακτικές των αγωγών SLAPPs που έχουν γίνει καθημερινότητα, τονίζοντας ότι η δολοφονία του ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ το 2021 δεν έχει ποτέ εξιχνιαστεί.

Αναλυτικά οι κατατάξεις της Ελλάδας στις 180 χώρες που εξετάστηκαν:

Συνολική αξιολόγηση: 107η (από 108η το 2022)

  • 134η στον οικονομικό δείκτη
  • 130η στον κοινωνικό δείκτη
  • 100η στον πολιτικό δείκτη
  • 92η στον νομικό δείκτη
  • 91η στον δείκτη ασφάλειας

Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης κινούνται μέχρι τη θέση 55 όπου βρίσκεται η Κύπρος. Συγκεκριμένα, η Γερμανία βρίσκεται στην 21η θέση, η Γαλλία στην 24η, η Βρετανία στην 26η, το Βέλγιο στην 31η και Βόρεια Μακεδονία στην 38η. Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν φέτος τη θέση 45. Η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν, με την οποία η Ελλάδα έχει συγκριθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στη θέση 72.

Σε μια ακόμη ντροπιαστική έκθεση για τη χώρα μας σημειώνεται ότι η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στα ΜΜΕ παραμένει σε μια από τις χαμηλότερες θέσεις της Ευρώπης και μειώθηκε ακόμη περισσότερο μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και την προκατειλημμένη κάλυψη που είχαν τα μεγάλα μέσα.

Παράλληλα, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα επισημαίνουν ότι ελάχιστοι μεγάλοι μιντιακοί όμιλοι συνυπάρχουν δίπλα σε εκατοντάδες μικρά διαδικτυακά ΜΜΕ, κάτι που συμβάλει στην πολυδιάσπαση του μιντιακού τοπίου, ενώ σημειώνεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ ανήκει σε λίγους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται και σε άλλα επιχειρηματικά πεδία.

Κάνουν, ακόμη, λόγο για την μειωμένη δημοσιογραφική ανεξαρτησία στα δημόσια ΜΜΕ, που παραμένουν ελεγχόμενα από το Μαξίμου, ενώ αρνητικά αξιολογείται και ο ρόλος του ΕΣΡ εξαιτίας των καθυστερημένων και αναποτελεσματικών παρεμβάσεών του. Σημειώνεται δε ότι ούτε η σημερινή, ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση δεν βοήθησαν ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια του ΕΣΡ. Παράλληλα δεν παραλείπουν να κάνουν αναφορά στην «αμφιλεγόμενη» Επιτροπή Δεοντολογίας που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στη νέα ντροπιαστική κατάταξη που έλαβε η χώρα ρόλο παίζουν επίσης περιστατικά βίας κατά δημοσιογράφων μεγάλων ΜΜΕ, ενώ σημειώνεται και το γεγονός ότι οι γυναίκες δημοσιογράφοι καταγγέλλουν περιστατικά σεξιστικής συμπεριφοράς στον χώρο εργασίας.

Τέλος, οι RSF, καταγράφουν στα αρνητικά στοιχεία της χώρας τις συστηματικές επιθέσεις που υφίστανται δημοσιογράφοι από τις αστυνομικές αρχές κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων ή κάλυψης θεμάτων που σχετίζονται με την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση.

Πηγή : https://www.efsyn.gr