Η κρίση στην Ουκρανία κόβει στα δυο την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), αναφέρουν δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων που προβάλλει η Deutsche Welle.

Με αφορμή τις φωνές εκείνων που ζητούν ακόμα και διακοπή διπλωματικών σχέσεων με τη Μόσχα λόγω της στρατιωτικής επέμβασης στην Κριμαία η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί: «Ανοιχτή παραμένει ακόμα η απάντηση της Δύσης στην στρατιωτική παρέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία.

Ο αποκλεισμός της Μόσχας από τις προετοιμασίες της Συνόδου της ομάδας G8 δεν δημιουργεί πρόβλημα στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ούτε καν ένας ενδεχόμενος αποκλεισμός από τη Σύνοδο δεν θα δημιουργούσε ζήτημα.

Το μόνο τρωτό σημείο της Ρωσίας είναι οι οικονομικές σχέσεις. Αν παραλύσουν οι οικονομικές σχέσεις και το δίκτυο μεταφοράς προϊόντων τότε η Μόσχα θα βρεθεί σε δυσμενή θέση. Η Δύση όμως, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο. Και δεν χρειάζεται καν να αναφερθούμε στο ενδεχόμενο στρατιωτικής απάντησης».

H ιταλική Corriere della Sera σημειώνει αναφορικά με τη στάση των ευρωπαίων έναντι της Μόσχας με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία σε σχόλιό της με τίτλο «Η Ουκρανία διχάζει την ΕΕ»:

«Οι ΗΠΑ ανεβάζουν τους τόνους. Και η ΕΕ εμφανίζεται διχασμένη στο ζήτημα της επιβολής κυρώσεων. Γερμανία και Ιταλία θεωρούν ότι πρέπει να αποφευχθεί με οποιοδήποτε τίμημα μια αντιπαράθεση με τη Μόσχα διότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν χειρότερα.

Αγωνιώδη τηλεφωνήματα μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, ο φόβος μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης και ο κίνδυνος ενός κενού εξουσίας στην καρδιά της Ευρώπης. Όμως η ΕΕ κάνει δυστυχώς αυτό που έκανε πάντα. Η κρίση στην Ουκρανία καταφέρνει να διχάσει τις χώρες-μέλη. Οι κοινές προειδοποιήσεις από τις Βρυξέλλες δεν είναι τίποτα περισσότερο από τον μικρότερο κοινό παρανομαστή».

Via : www.enet.gr