Έως το τέλος του τρέχοντος έτους εκτείνεται το «ιδανικό χρονοδιάγραμμα» για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης κατά τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ρίχνοντας για ακόμα μία φορά το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά, αφού τόνισε πως αυτό θα καθοριστεί από την πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων. Ερωτηματικό η «καθαρή έξοδος» Τσακαλώτου από το μνημόνιο, αυξανόμενες πιέσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης, ο Λετονός αξιωματούχος της Κομισιόν επιχειρεί να αυξήσει την πίεση στην ελληνική πλευρά, δηλώνοντας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ πως θα ήταν ιδανικό να κλείσει η αξιολόγηση έως το τέλος του 2017. Ο Β. Ντομπρόβσκις δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει για το χρονοδιάγραμμα πως «αυτό που θα το καθορίσει είναι η πρόοδος της ελληνικής πλευράς με την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων».

«Υπάρχουν 95 προαπαιτούμενα για να ολοκληρωθούν και πολλά από αυτά στην πραγματικότητα αφορούν την εφαρμογή μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ενώ απέφυγε να τοποθετηθεί αναφορικά με το στόχο της Ελλάδας για «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, ο Β Ντομπρόφσκις απάντησε πως «αυτή η συζήτηση είναι λίγο πρώιμη» στην ερώτηση που αναφερόταν στην πρόσφατη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά το τελευταίο Eurogroup, που σημείωσε πως στόχος της Ελλάδας είναι μια καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα χωρίς άλλες διευθετήσεις.

«Έχουμε ακόμα μπροστά μας την τρίτη αξιολόγηση» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «πρώτα από όλα εγώ θα εστίαζα στην προετοιμασία για τους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών, διασφαλίζοντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάνει το 3,5% του ΑΕΠ».