imagesCAUM1DCN

Του Σπύρου Δημητρέλη

Μπορεί να είστε συνεπείς στην εξόφληση των δόσεων για το εκκαθαριστικό της εφορίας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πάρετε και φορολογική ενημερότητα! Με έναν πρωτοφανή νομοερμηνευτικό ακροβατισμό η Καραγιώργη Σερβίας χαρακτηρίζει τα εκατομμύρια των φορολογούμενων που έκαναν χρήση της ειδικής ρύθμισης τμηματικής εξόφλησης του εκκαθαριστικού σε έως και επτά δόσεις, εν δυνάμει «μπαταξήδες» και αρνείται να τους δώσει φορολογική ενημερότητα. Τη δίνει υπό προϋποθέσεις ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ζητείται από τους φορολογούμενους να εξοφλήσουν το σύνολο της οφειλής τους ακόμη και αν είναι συνεπείς στις δόσεις της ειδικής ρύθμισης! Ουσιαστικά η εφορία δεν δίνει φορολογική ενημερότητα σε φορολογούμενους που δεν έχουν ληξιπρόθεσμο χρέος στην εφορία!

Το παραπάνω πρόβλημα έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό από πολλούς φορολογούμενους οι οποίοι καταφεύγουν διαμαρτυρόμενοι στις εφορίες.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τον Αύγουστο το υπουργείο Οικονομικών, ανταποκρινόμενο στα αιτήματα τω φορολογούμενων για διευκόλυνσή τους προκειμένου να μπορέσουν να εξοφλήσουν το πολύ «φουσκωμένο» εκκαθαριστικό του 2012 προχώρησε στη θέσπιση ειδικής ρύθμισης για την εξόφλησή του. Ενώ η εξόφληση του εκκαθαριστικού του φόρου εισοδήματος με βάση τη νομοθεσία μπορεί να γίνει σε έως και τρεις διμηνιαίες δόσεις, με τη ρύθμιση που ανακοινώθηκε η εξόφληση μπορεί να γίνει σε έως και επτά μηνιαίες δόσεις αλλά η τελευταία δόση δεν μπορεί να καταβληθεί πέραν την 28ης Φεβρουαρίου 2013. Η ρύθμιση απευθυνόταν σε όσους φορολογούμενους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ευρώ.

Σχεδόν όλοι οι φορολογούμενοι που καλύπτονταν από αυτό το όριο έκαναν χρήση της ρύθμισης και άρχισαν να πληρώσουν σε μηνιαίες δόσεις το ποσό που είχε βεβαιωθεί με τα περυσινά εκκαθαριστικά. Στο μεταξύ πολλοί άρχισαν να εισέρχονται στη διαδικτυακή υπηρεσία έκδοσης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας (ΑΦΕ) για να προμηθευτούν το σχετικό αποδεικτικό προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν για διάφορες συναλλαγές (π.χ. πώληση ακινήτων, είσπραξη ποσών από το δημόσιο). Εκεί πληροφορούνταν από το σύστημα ότι δεν ήταν εφικτή η έκδοση του αποδεικτικού και ότι θα έπρεπε να επισκεφθούν την εφορία στην οποία υπάγονται. Στη συνέχεια θεωρώντας ότι τους έχει βεβαιωθεί κάποιο ποσό φόρου το οποίο από αμέλειά τους δεν εξόφλησαν και έχει κηρυχθεί ληξιπρόθεσμο εισέρχονταν στην ειδική διαδικτυακή υπηρεσία ειδοποίησης πληρωμών φόρου. Εκεί διαπίστωναν ότι δεν χρωστούσαν ούτε ένα ευρώ. Το επόμενο βήμα ήταν η επίσκεψη στην εφορία.

Στην εφορία τους ρωτούν για ποιό λόγο χρειάζονται τη φορολογική ενημερότητα. Εφόσον τη θέλουν για να προχωρήσουν στην πώληση κάποιου περιουσιακού στοιχείου τότε τους πληροφορούν ότι θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερες δόσεις, μία ή δύο, από αυτές που δεν έχουν ακόμη λήξει! Για άλλες περιπτώσεις συναλλαγών, όπως για παράδειγμα την είσπραξη ποσών από το δημόσιο, η φορολογική ενημερότητα χορηγείται άμεσα στους φορολογούμενους αλλά έχει διάρκεια μόνο έναν μήνα. Ωστόσο, η ουσία είναι ότι οι φορολογούμενοι “τιμωρούνται” από την εφορία με μη έκδοση φορολογικής ενημερότητας για ορισμένες συναλλαγές τους, παρά το γεγονός ότι είναι συνεπείς και τυπικοί σε ρύθμιση που θέσπισε το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών.

Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η μη έκδοση φορολογικής ενημερότητας σε ορισμένες περιπτώσεις συναλλαγών για φορολογούμενους που κάνουν χρήση της ειδικής ρύθμισης εξόφλησης των εκκαθαριστικών γίνεται για λόγους διασφάλισης των δημοσίων εσόδων. Υποστηρίζουν ότι με βάση νομοθετική διάταξη του 2010 οι φορολογούμενοι που εξοφλούν τμηματικά τις οφειλές τους δεν μπορούν να πάρουν άμεσα φορολογική ενημερότητα καθώς «θα πρέπει πρώτα να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα του δημοσίου». Με άλλα λόγια όσοι έκαναν χρήση της ρύθμισης για εξόφληση του εκκαθαριστικού σε έως και επτά δόσεις θεωρούνται ασυνεπείς και εν δυνάμει μπαταξήδες του δημοσίου. Μιλάμε, ωστόσο, για εκατομμύρια φορολογούμενους οι οποίοι ποτέ δεν ζήτησαν με αίτησή τους στην εφορία την υπαγωγή τους σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους. Αντίθετα έκαναν χρήση της ρύθμισης που το ίδιο το υπουργείο θέσπισε για να τους διευκολύνει. Και να τους ταλαιπωρήσει, τελικά…

Via : www.capital.gr