Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

του Σταύρου Μπούρπουλα *

Με αφορμή την αποχώρηση της τάσης «Ομπρέλα» από τον ΣΥΡΙZA του Κασσελάκη και τα όσα τραγελαφικά της συνεδρίασης της Κ.Ε αυτού του κόμματος αλλά και την αναγκαιότητα αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Θεωρώ ότι οι σύντροφοι/ες που αποχώρησαν από τον τοξικό πλέον  ΣΥΡΙΖΑ ,βρίσκονται πολύ πίσω από εμάς που το 2010 ιδρύσαμε τη Δημοκρατική Αριστερά.

Η τότε πολιτική συγκυρία ευνοούσε νέα κόμματα, κόμματα που έστω και σε θεωρητικό επίπεδο ,απαντούσαν στην ανάγκη των πολιτών να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα και τις πολιτικές της κρίσης, εν μέσω των καταστροφικών μνημονίων αλλά και να εκφραστούν πολιτικά.

Σήμερα δεν υπάρχουν οι ανάλογες συνθήκες και οι προϋποθέσεις δημιουργίας εν δυνάμει κοινοβουλευτικού κόμματος στα αριστερά του μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ σύντροφοι/ες  , δύσκολα θα πείσουν επικαλούμενοι την ριζοσπαστική παλιάς κοπής αριστερά καθώς και άλλα δικαιωματικά (πχ δικαιώματα Λοατκι κλπ) την κοινωνία ότι αποτελούν μέρος της λύσης των προβλημάτων της και εναλλακτική κυβερνητική πρόταση σε μια χειμαζόμενη και κακοποιημένη από την υπερδεξιά κυβέρνηση κοινωνία.

Αυτό που θα απομείνει από τον κάποτε κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι κάτι σαν το άχρωμο κόμμα των Φιλελευθέρων στη Γερμανία, πρόθυμος κυβερνητικός εταίρος παντός καιρού και δίχως πολιτικό πρόσημο.

Στο δια ταύτα , απαιτείται η σύμπραξη ,(όχι όμως  η αθροιστική συγκόλληση), κομμάτων, πολιτικών κινήσεων του Αριστερού , Προοδευτικού , Δημοκρατικού χώρου και των κομματικά ανένταχτων Αριστερών και Προοδευτικών ανθρώπων,για τη δημιουργία ενός νέου ευρύτερου συνεργατικού πολιτικού υποκειμένου  που θα αποτελέσει την αντίπαλη στη δεξιά , ρεαλιστική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης.Αυτονόητο ότι σε ένα τέτοιο πολιτικό σχήμα δεν χωράει ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ.

Μια εν δυνάμει κυβερνητική παράταξη που θα περιλαμβάνει δυνάμεις από την Ανανεωτική Δημοκρατική Αριστερά ως το Δημοκρατικό Προοδευτικό πολιτικό Κέντρο.

Σε μια τέτοια επιλογή ,η βάση θα είναι οι κοινές πολιτικές δράσεις και παρεμβάσεις ώστε στην πράξη να σφυρηλατηθεί και να συγκροτηθεί μια νέα προοδευτική συμμαχία με πειστική κυβερνητική πρόταση που θα δοκιμαστεί αρχικά στις ευρωεκλογές

*Ο Σταύρος Μπούρπουλας είναι Οικονομολόγος