Ομαδική αγωγή κατά κορυφαίων στελεχών της Silicon Valley Bank από τους μετόχους.

Εξελίξεις μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank. Δύο κορυφαία στελέχη της, πλέον είναι αντιμέτωπα με μήνυση από μετόχους που τους κατηγορούν ότι απέκρυψαν πώς η αύξηση των επιτοκίων θα άφηνε εκτός τη Silicon Valley Bank. Η τράπεζα πτώχευσε την περασμένη εβδομάδα και προκάλεσε φυγή καταθέσεων, το λεγόμενο bank run.

Η ομαδική αγωγή κατά της SVB, του Διευθύνοντος Συμβούλου Greg Becker και του επικεφαλής Οικονομικών Daniel Beck κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια. Όπως σημειώνει το Reuters, φαίνεται να είναι η πρώτη από τις πολλές πιθανές αγωγές σχετικά με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, για την οποία επενέβησαν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ στις 10 Μαρτίου μετά από ένα κύμα αναλήψεων στις καταθέσεις.

Η SVB είχε εκπλήξει την αγορά δύο ημέρες νωρίτερα αποκαλύπτοντας ζημιά 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά από φόρους από επενδυτικές πωλήσεις και ότι σχεδίαζε να αντλήσει κεφάλαια, καθώς προσπαθούσε να καλύψει τα αιτήματα εξαγοράς.

Η Silicon Valley Bank είχε εκτιμώμενα περιουσιακά στοιχεία 209 δισεκατομμυρίων δολαρίων και καταθέσεις 175,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από την κατάρρευσή της, στη μεγαλύτερη πτώχευση τραπεζών των ΗΠΑ από την οικονομική κρίση του 2008.

Η κατάρρευσή του έχει πυροδοτήσει φόβους για μετάδοση μεταξύ άλλων δανειστών που εξυπηρετούν επίσης πλούσιους πελάτες, συμπεριλαμβανομένων νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας και εταιρειών που υποστηρίζονται από επιχειρηματικά κεφάλαια, καθώς και μεγάλων περιφερειακών τραπεζών.

Στη μήνυση της Δευτέρας (13/3), οι μέτοχοι με επικεφαλής τον Chandra Vanipenta αναφέρουν ότι η SVB με έδρα τη Santa Clara της Καλιφόρνια δεν αποκάλυψε πώς η αύξηση των επιτοκίων θα υπονόμευε το επιχειρηματικό της μοντέλο και θα την άφηνε σε χειρότερη θέση από τις τράπεζες με διαφορετικές πελατειακές βάσεις.

Η αγωγή ζητά απροσδιόριστη αποζημίωση για τους επενδυτές της SVB μεταξύ 16 Ιουνίου 2021 και 10 Μαρτίου 2023. Η SVB δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα διερευνήσει εναλλακτικές στρατηγικές για ό,τι έχει απομείνει από την εταιρεία, η οποία πλέον δεν έχει ως κύρια την τραπεζική της δραστηριότητα.

Η υπόθεση είναι Vanipenta κατά SVB Financial Group et al, στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ, στη Βόρεια Περιφέρεια της Καλιφόρνια, με αριθμό 23-01097.

Γκρεγκ Μπέκερ: Ποιος είναι ο CEO της Silicon Valley Bank

greg_bereck_silicon_valley_bank_ceo.jpg

 Ο Γκρεγκ Μπέκερ, πούλησε μετοχές αξίας 3,6 εκατ. δολαρίων στις 27 Φεβρουαρίου, δηλαδή μόλις 2 εβδομάδες πριν η μετοχή της SVB Financial Group καταρρεύσει και στη συνέχεια η ίδια η τράπεζα.

Ο διευθύνοντας σύμβουλος των αμερικανικής τράπεζας συγκεκριμένα πούλησε 12.451 μετοχές για 3,6 εκατ. δολάρια, με μέση τιμή 287,42 δολάρια η κάθε μία. Εκείνη την ημέρα απέκτησε τον ίδιο αριθμό μετοχών χρησιμοποιώντας δικαιώματα προαίρεσης μετοχών με τιμή 105,18 δολάρια η καθεμία, σύμφωνα με έντυπο που κατέθεσε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η άσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης σε συνδυασμό με την πώληση μετοχών σήμαινε ότι η μετοχή του Μπέκερ στην SVB παρέμεινε αμετάβλητη.

Οι δύο συναλλαγές έγιναν μέσω καταπιστεύματος που ελέγχει, χρησιμοποιώντας σχέδιο συναλλαγών που είχε δημιουργήσει στις 26 Ιανουαρίου, ενώ οι επιλογές είχαν οριστεί να λήξουν στις 2 Μαΐου.

 Ο Μπέκερ θα τεθεί υπό έλεγχο από τον Δημοκρατικό βουλευτή της Καλιφόρνια Ρο Χάνα, που είπε την Κυριακή ότι ο Μπέκερ πρέπει να δώσει τα χρήματα πίσω. «Θα πρέπει να γίνει ανάκτηση οποιουδήποτε από αυτά τα χρήματα», τόνισε ο Χάνα σε συνέντευξή του στην Washington Post. «Θα έπρεπε να πάνε στους καταθέτες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο 54χρονος Γκρεγκ Μπέκερ, ο οποίος ήταν στο τιμόνι της SVB ως διευθύνων σύμβουλος, εντάχθηκε στην εταιρεία πριν από 3 δεκαετίες ως υπάλληλος δανείων και στη συνέχεια αναρριχήθηκε στην κορυφή της ιεραρχίας.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Silicon Valley Bank ο Μπέκερ είναι «πρωταθλητής της οικονομίας της καινοτομίας». Σε βίντεο για το BBC τον Δεκέμβριο, ο Μπέκερ είπε ότι η καλύτερη συμβουλή σταδιοδρομίας ήταν για όσους αναζητούν εργασία να δημιουργήσουν ένα σύνολο δεξιοτήτων γύρω από την οικονομία της καινοτομίας σε τομείς όπως ο προγραμματισμός υπολογιστών και η διαχείριση έργων.

Πιο αναλυτικά, ο Μπέκερ αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα με πτυχίο στις επιχειρήσεις. Πριν γίνει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του SVB Financial Group, ο Μπέκερ συνίδρυσε την SVB Capital, τον επενδυτικό βραχίονα της εταιρείας. Υπηρέτησε ως πρόεδρος της Silicon Valley Leadership Group από το 2014 έως το 2017 και ήταν μέλος του Συμβουλίου Ψηφιακής Οικονομίας του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ από το 2016 έως το 2017.

Το κορυφαίο στέλεχος «κάηκε» κατά τη διάρκεια της φούσκας dot-com, στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και αρχές του 2000, ωστόσο «επέζησε» και έφτασε στη θέση να καθοδηγεί την τράπεζα που έκανε focus στις νεοφυείς επιχειρήσεις, στον απόηχο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008. Ο ίδιος έγινε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του SVB Financial Group το 2011.

Τον Ιανουάριο, ο Μπέκερ είχε πει ότι οι οικονομικές προοπτικές βελτιώνονται μετά το δύσκολο 2022. «Είμαστε αισιόδοξοι επειδή η κρυστάλλινη μπάλα μας είναι λίγο πιο καθαρή», ανέφερε χαρακτηριστικά στο CNBC. Αν και περίμενε ότι οι δημόσιες αγορές θα σταθεροποιηθούν, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ομαλά.

Η Κομισιόν εξετάζει τις επιπτώσεις της πτώχευσης της Silicon Valley bank

Την Τετάρτη το απόγευμα αναμένεται να γίνει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την τράπεζα Silicon Valley και τις επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη.

Την συζήτηση του θέματος ζήτησε με εισήγηση του, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), πρόταση που έγινε δεκτή ύστερα από ψηφοφορία με 373 ψήφους υπέρ, 6 κατά και 6 αποχές. Το επίκαιρο ζήτημα προστίθεται έτσι ως δεύτερο σημείο στην ημερήσια διάταξη το απόγευμα της Τετάρτης.

Όπως τόνισε ο εισηγητής του ΕΛΚ Μάρκους Φέρμπερ, «πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώχευση τράπεζας τα τελευταία 15 χρόνια, με συγκεκριμένα αίτια που οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση, η οποία όμως μπορεί να επηρεάσει και τις ευρωπαϊκές τράπεζες στα επιτόκια και την ρευστότητα που είναι διαθέσιμη στην αγορά.

Αυτό μπορεί να εγείρει ερωτήματα και για την ΕΕ και να επηρεαστούν και ευρωπαίοι επενδυτές και περιουσιακά στοιχεία. Υπό αυτήν την έννοια θα πρέπει να συζητηθεί κατά πόσο μπορεί να είναι εκτεθειμένες και οι ευρωπαϊκές τράπεζες», σημείωσε ο ίδιος.

Μπάιντεν: Οι επενδυτές ρίσκαραν και χάνουν – Οι καταθέσεις θα προστατευτούν

τραπεζες, κριση, signature bank, τραπεζες αμερικης

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να κάνει ό,τι χρειάζεται για την αντιμετώπιση της απειλούμενης τραπεζικής κρίσης, αφού οι καταρρεύσεις των Silicon Valley Bank και Signature Bank ανάγκασαν τις ρυθμιστικές αρχές να παρέμβουν με έκτακτα μέτρα.

Σύμφωνα με το Reuters η προσπάθεια του Μπάιντεν να καθησυχάσει τις αγορές και τους καταθέτες ήρθε μετά τις κινήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών το Σαββατοκύριακο να εγγυηθούν τις καταθέσεις στην SVB που έχει επικεντρωθεί στην τεχνολογία και απέτυχε να πείσει τους επενδυτές ότι άλλες τράπεζες σε όλο τον κόσμο είναι υγιείς.

Το άνοιγμα της Δευτέρας στην αμερικανική αγορά είδε την First Republic Bank να πέφτει κατά 65,1% παρά την είδηση ότι εξασφάλισε νέα χρηματοδότηση, ενώ οι Western Alliance Bancorp, PacWest Bancorp και Charles Schwab υποχώρησαν κατά 75,9%, 41,0% και 19% αντίστοιχα.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών διακόπηκε αρκετές φορές λόγω της μεταβλητότητας.

Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των JP Morgan ChaseMorgan Stanley και Bank of America, σημείωσαν επίσης πτώση.

Προστατεύονται οι καταθέσεις, όχι οι επενδυτές

Οι καταθέσεις των πελατών θα προστατεύονται, υπογράμμισε ο Τζο Μπάιντεν. Οι πελάτες θα «έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους από σήμερα. Αυτό περιλαμβάνει τις μικρές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα που έχουν τράπεζες εκεί και πρέπει να κάνουν μισθοδοσία, να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και να παραμείνουν ανοιχτές για τις επιχειρήσεις τους», δήλωσε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι δεν θα υποστούν ζημίες οι φορολογούμενοι.

«Αντίθετα, τα χρήματα θα προέρχονται από τα τέλη που καταβάλλουν οι τράπεζες στο ταμείο ασφάλισης καταθέσεων», εξήγησε.

Η διοίκηση των τραπεζών αυτών θα απολυθεί: «Εάν η τράπεζα αναληφθεί από το FDIC, οι άνθρωποι που διοικούν την τράπεζα δεν θα πρέπει να εργάζονται πλέον εκεί», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Οι επενδυτές στις τράπεζες δεν θα προστατεύονται: «Πήραν εν γνώσει τους ένα ρίσκο και όταν το ρίσκο δεν απέδωσε, οι επενδυτές χάνουν τα χρήματά τους. Έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.
Καταγράφοντας έναν πλήρη απολογισμό των όσων συνέβησαν ο Μπάιντεν τόνισε τη σημασία της απόδοσης ευθυνών στους υπεύθυνους. «Στην κυβέρνησή μου, κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», είπε.

Ισχυροί κλυδωνισμοί

Οι κλυδωνισμοί της SVB έγιναν αισθητοί και στην Ευρώπη, όπου ο τραπεζικός δείκτης STOXX υποχώρησε κατά 6,3% στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Η γερμανική Commerzbank υποχώρησε έως και 12,7%, ενώ η Credit Suisse σημείωσε νέο χαμηλό ρεκόρ μετά από πτώση 15%.

Η ελβετική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή FINMA δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες που εποπτεύει και αναζητά σημάδια μετάδοσης από την κατάρρευση της SVB και της Signature.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η ταχεία δράση της κυβέρνησής του κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα πρέπει να καθησυχάσει τους Αμερικανούς ότι το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι ασφαλές, προσθέτοντας ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο και τις ρυθμιστικές αρχές να ενισχύσουν τους τραπεζικούς κανόνες.

«Οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές. Οι καταθέσεις σας θα είναι εκεί όταν τις χρειάζεστε».

Ο δείκτης πιστωτικού κινδύνου στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα σημείωσε άνοδο

Στις αγορές χρήματος, ένας στενά παρακολουθούμενος δείκτης του πιστωτικού κινδύνου στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα σημείωσε άνοδο, όπως και άλλοι δείκτες του πιστωτικού κινδύνου στη ζώνη του ευρώ. Ο ευρωπαϊκός δείκτης μεταβλητότητας σημείωσε άλμα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2022.

«Όταν ένα βήμα (γίνεται) τόσο μεγάλο, τόσο γρήγορα, η πρώτη σου σκέψη είναι «αποτράπηκε η κρίση». Αλλά η δεύτερη σκέψη σου είναι, πόσο μεγάλη ήταν αυτή η κρίση, πόσο μεγάλοι ήταν οι κίνδυνοι που έπρεπε να γίνει αυτό το βήμα;», δήλωσε ο Rick Meckler, εταίρος της Cherry Lane Investments.

Εν τω μεταξύ, η τιμή του χρυσού έτρεξε προς το βασικό επίπεδο των 1.900 δολαρίων, ενθαρρυμένη από τα στοιχήματα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ίσως χρειαστεί να μετριάσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν ασφαλή καταφύγια.

«Υπάρχει μια αίσθηση μετάδοσης και όπου βλέπουμε μια ανατιμολόγηση γύρω από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα οδηγεί σε ανατιμολόγηση σε όλες τις αγορές», δήλωσε ο Mark Dowding, επικεφαλής επενδύσεων της BlueBay Asset Management στο Λονδίνο.
Ο Dowding δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι πολλά από τα ζητήματα που επηρεάζουν τις αμερικανικές τράπεζες θα είναι παρόντα στους ευρωπαίους δανειστές.
Τα ομόλογα που κατείχε η SVB «δεν άξιζαν σχεδόν τίποτα σε σύντομο χρονικό διάστημα, οπότε σε αυτό το πλαίσιο, αυτό έχει μια επίδραση που μεταφράζεται σε πιο ευρεία βάση» πρόσθεσε.

Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές επενέβησαν την Κυριακή μετά την κατάρρευση της SVB – τη μεγαλύτερη χρεοκοπία αμερικανικής τράπεζας από το 2008, η οποία υπέστη τρέξιμο μετά από ένα μεγάλο χτύπημα σε χαρτοφυλάκιο ομολόγων.

Οι πελάτες της SVB θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις καταθέσεις τους από τη Δευτέρα και οι ρυθμιστικές αρχές δημιούργησαν μια νέα διευκόλυνση για να δώσουν στις τράπεζες πρόσβαση σε κεφάλαια έκτακτης ανάγκης. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διευκόλυνε επίσης τις τράπεζες να δανείζονται από αυτήν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Οι ρυθμιστικές αρχές κινήθηκαν επίσης γρήγορα για να κλείσουν την Signature Bank της Νέας Υόρκης, η οποία είχε δεχθεί πιέσεις τις τελευταίες ημέρες.

«Μάτωσαν» οι αγορές λόγω Silicon Valley Bank

Πιο αναλυτικά, οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, οι τραπεζικές μετοχές συνέχισαν να σημειώνουν απώλειες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,6% στις 10:12 ώρα Ελλάδας, έχοντας κλείσει την Παρασκευή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε και πλέον εβδομάδων. Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν η αυστριακή BAWAG, που βυθίζεται κατά 9% και η γερμανική Commerzbank με απώλειες 8,4%. Η μετοχή της Credit Suisse υποχωρεί κατά 8,3%.

Νωρίτερα, στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραφε πτώση 2,4% στις 15.047 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 πτώση 2% στις 7.586 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραφε απώλειες 3%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο -4,3% στις 26.128 μονάδες και ο ΙBEX 35 στη Μαδρίτη -3,5% στις 8.956 μονάδες.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ο Γενικός Δείκτης Τιμών λιγο πριν τη 1 το μεσημέρι σημείωνε πτώση 2,64% και ο τραπεζικός δείκτης απώλειες άνω του 4%. Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Eurobank, της Εθνικής και της Πειραιώς κοντά στο 5%.

Αναταραχή

Εν τω μεταξύ, ένας λυσσαλέος αγώνας για την αναπροσαρμογή των προσδοκιών για τα επιτόκια έστειλε επίσης κύματα στις αγορές, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Fed θα είναι απρόθυμη να προχωρήσει σε αύξηση την επόμενη εβδομάδα.

Οι trader βλέπουν επί του παρόντος 50% πιθανότητα να μην υπάρξει αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα, με τις μειώσεις των επιτοκίων να έχουν τιμολογηθεί για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης είχε τιμολογηθεί πλήρως, ενώ 70% πιθανότητα θεωρούνταν η αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.

Οι αποδόσεις των διετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ υποχώρησαν τελευταία κατά 55 μονάδες βάσης στο 4,09% περίπου, με τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 1987, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv. Η κατάρρευση της SVB έρχεται παράλληλα με το κλείσιμο της τράπεζας Silvergate, η οποία την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε σχέδια για τη διακοπή των εργασιών και την εθελοντική εκκαθάριση, στον απόηχο της κατάρρευσης της FTX πέρυσι.

Οι αμερικανικές τράπεζες έχασαν περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία στα τέλη της περασμένης εβδομάδας μετά την πτώχευση της SVB, ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν πλέον χάσει παρόμοιο ποσό, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.

Δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης στην Ευρώπη

Την εκτίμησή τους ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης στην Ευρώπη από την κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley των Ηνωμένων Πολιτειών, εξέφρασαν ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι και ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, προσερχόμενοι στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Δεν βλέπουμε συγκεκριμένο κίνδυνο μετάδοσης. Φυσικά παρακολουθούμε την κατάσταση σε στενή επαφή με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Λαμβάνουμε υπόψη μας την πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι αρχές των ΗΠΑ για την αποφυγή μετάδοσης στις ΗΠΑ. Και επίσης τονίζουμε το γεγονός ότι όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες (όχι μόνο οι μεγαλύτερες) εφαρμόζουν τα προληπτικά πρότυπα της Βασιλείας. ‘Αμεσα δεν υπάρχει μετάδοση, η πιθανότητα έμμεσου αντίκτυπου είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθούμε, αλλά αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε σημαντικό κίνδυνο», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, είπε ότι δεν βλέπει συγκεκριμένο κίνδυνο μετάδοσης για τη Γαλλία. «Προφανώς παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ προσεκτικά. Θέλω να επιβεβαιώσω ότι δεν βλέπουμε κανέναν κίνδυνο μετάδοσης για τη Γαλλία, αφενός επειδή οι γαλλικές τράπεζες δεν εκτίθενται στην τράπεζα Silicon Valley και αφετέρου επειδή το γαλλικό τραπεζικό οικονομικό μοντέλο είναι πολύ διαφορετικό με τη διαφοροποίηση της έκθεσης των γαλλικών τραπεζών και ένα υγιές σύστημα εποπτείας», ανέφερε ο Μπρουνό Λεμέρ.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση ώρα με την ώρα. Προς το παρόν, δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει αντίκτυπος στις βελγικές τράπεζές μας», δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Βινσεντ Βαν Πέντεγκεμ.

«Έχουμε ένα πολύ σαφές ευρωπαϊκό και βελγικό ρυθμιστικό πλαίσιο που μας επιτρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση και αυτό φυσικά μας βοηθά να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα», πρόσθεσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών.

Η κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, οι Υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν από τη ρυθμιστική αρχή τραπεζών για τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και για το τί σημαίνει η κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας για τις τράπεζες της ευρωζώνης.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε: «Λαμβάνουμε υπόψη την ταχεία και αποφασιστική αντίδραση των αρχών των ΗΠΑ. Εντός της ΕΕ υπάρχει πολύ περιορισμένη παρουσία της τράπεζας Sillicon Valley. Είμαστε σε επαφή με τις αρμόδιες εθνικές αρχές».

Πηγή : https://www.ieidiseis.gr