Σε συμφωνίες για την άντληση πόρων εκτός των συμβατικών οδών φαίνεται ότι καταλήξει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να μπορέσει να αποφύγει ανεπιθύμητο πιστωτικό γεγονός και να αντέξει στην πίεση των διαπραγματεύσεων και τη στρατηγική εξάντλησης που ακολουθούν οι εταίροι της χώρας. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μη συρθεί σε οποιουδήποτε τύπου συμφωνία λόγω εξάντλησης των ταμειακών διαθεσίμων.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

Σε αυτό το πλαίσιο έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται λύσεις τόσο στα πλαίσια των αγορών όσο και σε διακρατικό επίπεδο ακόμα και εκτός της Ευρωζώνης, καθώς το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζει ένα οπλοστάσιο μεθόδων και εργαλείων που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί ώστε να υπερβεί χρηματοδοτικά αδιέξοδα τόσο για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς τους εταίρους όσο και για την κάλυψη εσωτερικών χρηματοδοτικών αναγκών για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές έχει ήδη ολοκληρωθεί η ανταλλαγή non papers μεταξύ πρεσβειών και υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων με στόχο την εμπέδωση των πολιτικών συμφωνιών που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αντέξει στην πίεση των διαπραγματεύσεων.

Τα πρώτα ψήγματα των κινήσεων αυτών είναι ορατά στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων, όπου κάνουν την εμφάνισή τους –δειλά- νέα ξένα funds. Οι παρεμβάσεις όμως μπορεί να διευρυνθούν και να επεκταθούν και σε άλλα επίπεδα εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο.

Από την άλλη πλευρά οι εταίροι και οι θεσμοί επιχειρούν να στριμώξουν την ελληνική κυβέρνηση ζητώντας διαρκώς στοιχεία για τη ρευστότητα και χρησιμοποιώντας παράλληλους μηχανισμούς που διαθέτουν τόσο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Μέσω της ΤτΕ κατόρθωσαν αρχικά να αντιληφθούν και εν τέλει να μπλοκάρουν παρεμβάσεις ελληνικών τραπεζών στις δημοπρασίες εντόκων –πέραν των ορίων- ενώ γνωρίζουν και μεγάλη ακρίβεια τα repos που χρησιμοποιούνται μέσω των Ταμείων για την κάλυψη των αδιάθετων. Παράλληλα από τον ίδιο μηχανισμό παρακολουθούν και την είσοδο και δραστηριοποίηση νέων ξένων funds στην πρωτογενή αγορά.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται άλλωστε και η σημερινή επίσκεψη στελεχών της Pimco στο υπουργείο Οικονομικών, μετά από πρόσκληση του Γιάνη Βαρουφάκη, χωρίς όμως να έχουν ενημερωθεί τα αρμόδια στελέχη του ΟΔΔΗΧ.

Συμφωνίες υπάρχουν όμως και σε διακρατικό επίπεδο, τόσο με την Κίνα, όπου οι συνομιλίες είναι μεν on holdαλλά έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία όσο και με τη Ρωσία και με χώρες της Μέσης Ανατολής, μη συμπεριλαμβανομένου του Ιράν. Η ολοκλήρωση τέτοιων συμφωνιών θα οδηγήσει σε αναταράξεις τις σχέσεις την Ελλάδα με τους Ευρωπαίους εταίρους –ενδεχομένως και με τις ΗΠΑ- και δεν αποτελούν επιλογή της κυβέρνησης αλλά σενάριο έκτακτης ανάγκης, το οποίο όμως διαμορφώνεται και βρίσκεται στο οπλοστάσιο του οικονομικού επιτελείου.

Το μήνυμα αυτό έχει στείλει άλλωστε εξ αρχής η κυβέρνηση παρεμβαίνοντας τόσο κατά των κυρώσεων στη Ρωσά, όσο και με τις πρόσφατες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα σε ρωσικό δίκτυο. Αντιστοίχως ιδιαίτερη σημασία έχει και το ταξίδι του Γιάννη Δραγασάκη και του Νίκου Κοτζιά στην Κίνα καθώς και οι διαρκώς βελτιούμενες σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Via : www.sofokleousin.gr