Κατά τη ληξιαρχική πράξη γέννησής του, το 1971, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός «είναι αφιερωμένο στη βελτίωση της κατάστασης του κόσμου». Για να επιτευχθεί αυτός ο ευγενής και σφόδρα φιλάνθρωπος στόχος, συρρέουν κατ’ έτος στο ελβετικό θέρετρο των Αλπεων περί τους 3.000 «ηγέτες της κοινωνίας»: μπίζνεσμεν (πρώτοι και καλύτεροι, ή μάλλον πρώτοι και χειρότεροι), πολιτικοί, οικονομολόγοι, «γκουρού της τεχνολογίας», δημοσιογράφοι – α, και «διασημότητες».

 Μια αυτοδιορισμένη, ανέλεγκτη παγκοσμιοποιητική υπερκυβέρνηση; Ακόμα κι αν το ‘θελαν οι ιδρυτές του Φόρουμ και οι κληρονόμοι τους, δεν το έχουν πετύχει. Με μόνη ιδεολογία την «ελευθερία της αγοράς», δεν φτιάχνεις κόσμο. Τον καταστρέφεις. Απομυζώντας τον μέχρις εξαντλήσεως. Περί απληστίας ο λόγος. Ή πλεονεξίας. Ή φιλαργυρίας. Οπως κι αν την ονομάσουμε, είτε με τον Ευάγριο τον Ποντικό συνταχθούμε, είτε με τον Πάπα Γρηγόριο Α΄ τον Μέγα, είτε με τον όντως μέγα Δάντη, μιλάμε για ένα από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα. Και όχι τόσο επειδή μας απομακρύνει από τον Θεό όσο επειδή μας οδηγεί να κανιβαλίζουμε τους ανθρώπους.

Δεν πρόκειται, βέβαια, να επιδοθούν σε θεολογικές συζητήσεις οι Νταβίστας ή Φορουμίστας, παρότι μπορούμε να υποθέσουμε ότι κάπου θα έχουν χτίσει, στα κρυφά, μην παρεξηγηθούν, έναν βωμό για τον Μαμμωνά της λατρείας τους. Για φέτος, το μενού έχει «οικολογία» ή μάλλον «οικολογική ευαισθησία». Το υπαγορεύουν οι ίδιες οι Αλπεις, με το λιγοστό πλέον χιόνι τους. Το πρόσεξαν αυτό, και πολύ λυπήθηκαν οι τρανές κεφαλές του κόσμου με το πολύ κεφάλαιο, που υπάρχει για να ονειρεύεται πώς θα γίνει περισσότερο. Κι έπειτα άκουσαν συντετριμμένοι αυτόν τον παραπονιάρη τον Αντόνιο Γκουτέρες, να τους καταχερίζει. Γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είναι. Επρεπε να δείξουν ότι τον ακούν σεβαστικά.

Στην απληστία έστρεψε τα πυρά του ο Γκουτέρες. Οχι γενικά και αόριστα, όχι θεολογικά, αλλά ειδικά και συγκεκριμένα. Οι κολοσσοί του πετρελαίου εγκληματούν κατά της ανθρωπότητας, επί δεκαετίες, συστηματικά, εσκεμμένα και συνειδητά. Ηξεραν ήδη από τη δεκαετία του 1970, όπως αποκάλυψε πρόσφατα το περιοδικό Science, ότι οι μπίζνες τους θα προκαλέσουν υπερθέρμανση του πλανήτη. Αδιαφόρησαν. Οπως αδιαφόρησαν οι καπνοβιομηχανίες, παρότι γνώριζαν ότι το τσιγάρο βλάπτει σοβαρά την υγεία. Οσοι αναρωτιούνται αν θα μετανοήσουν οι απληστοπλούσιοι, μπορούν να απευθύνουν το ερώτημά τους στον Ιησού.

Πηγή : https://www.kathimerini.gr