Σκληρότατο άρθρο γνώμης κατά Μητσοτάκη ξεμπροστιάζει τη διαφθορά και τις παρακολουθήσεις του Μαξίμου.

Ο αρθρογράφος κάνει εκτενή περιγραφή της υπόθεσης παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη που ερευνούσε ισχυρούς τραπεζίτες, αρχικά για λόγους «εθνικής ασφάλειας» και μετά την προσπάθεια παγίδευσης με το κακόβουλο λογισμικό Predator. Επίσης, της αντίστοιχης στοχοποίησης του τότε βασικού διεκδικητή της ηγεσίας και σήμερα προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ Νίκου Ανδρουλάκη. «Μόλις ημέρες πριν, για λόγους που ακόμη η ελληνική κυβέρνηση αποκρύπτει, τέθηκε υπό παρακολούθηση από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες».

Επί δεκαετίες οι παρακολουθήσεις είναι πραγματικότητα στην Ελλάδα, «αλλά επί Μητσοτάκη επεκτάθηκαν σε μία γραφειοκρατική διαδικασία χωρίς δυνατότητα καταλογισμού ευθυνών. Από τις πρώτες ενέργειές του ως πρωθυπουργός ήταν να πάρει υπό τον άμεσο έλεγχό του τις μυστικές υπηρεσίες, αμέσως μετά να τροποποιήσει την νομοθεσία ώστε να ορίσει διοικητή τους στέλεχος διεθνούς εταιρείας ασφαλείας. Από τότε, ο αριθμός των τηλεφώνων που παρακολουθούνται αυξάνεται σταθερά. Το τελευταίο έτος κατά μέσο όρο εγκρινόταν η παρακολούθηση 42 συσκευών ημερησίως – συνολικά πάνω από 15.000 ελληνικοί αριθμοί παρακολουθούνται ανά πάσα στιγμή. Είναι ένας αριθμός που προκαλεί δέος. Κι αν οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις είναι θεωρητικά νόμιμες, η χρήση του Predator που έχει καταδικαστεί σαφώς από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Μπορεί οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, που ήδη κάνουν εκτενή καμπάνια παρακολουθήσεων, να έδωσαν σε ιδιωτική εταιρεία πρόσβαση σε ακόμη πιο διεισδυτικές παρακολουθήσεις; Μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να βρίσκεται πίσω από τα χακαρίσματα;» αναρωτιέται ο δημοσιογράφος.

Το κρίσιμο στοιχείο είναι άνθρωπος και μάλιστα ο ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη και πρώην επικεφαλής της πολιτικής καμπάνιας του, συνεχίζει το άρθρο, περιγράφοντας το ρόλο του Γρηγόρη Δημητριάδη ως γενικού γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου, αλλά και τις επιχειρηματικές συναλλαγές του με κύκλους που συνδέονται με την Intellexa, εταιρεία με έδρα στην Αθήνα και καταχωρισμένη στην Κύπρο που διαχειρίζεται τις πληροφορίες που «κλέβει» το Predator. Όπως υπογραμμίζει ο Κλαπ, «το αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη αγόρασε δεδομένα από τέτοιες παρακολουθήσεις παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα».

Τον Μάιο στο ταξίδι του στις ΗΠΑ και στην ομιλία του στο Κογκρέσο, είχε αναφέρει ότι «οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν την αλαζονεία, τις ακρότητες και την υπερβολή τους χειρότερους εχθρούς της Δημοκρατίας, θυμίζει ο Κλαπ, που κλείνει το άρθρο του αναρωτόμενος: «Η ερώτηση προς τον κ. Μητσοτάκη είναι: Γιατί δεν θεωρεί και αυτός το ίδιο;».

Πηγή : https://thepressproject.gr