Ν. Κουρέτατης Νέλλης Κουρέτα, Πολιτική Επιτροπή Πράσινης Αριστεράς

Για να μείνουμε όρθιοι !

 Οποιαδήποτε και αν είναι η τοποθέτηση αυτές τις ημέρες, των συμπολιτών μας στον πλανήτη Γη, που δεν εντάσσονται στη νεοφιλελεύθερη οικογένεια, νομίζω ότι σιωπηρά συμφωνήσαμε στα ακόλουθα :

  • Ο κορωνοιός συνέβαλλε σημαντικά (όπως όλες οι καταστροφές στην ιστορία του ανθρώπου) στην ανάδειξη και την αναγκαιότητα ενίσχυσης της κρατικής προστασίας και της ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών, όλων των υπηρεσιών του κράτους, κυρίως όμως του τομέα Υγεία προς τους πολίτες.
  • Η πλειοψηφία των πολιτών συνειδητοποίησε ότι τα αγαθά που διαθέτει ο πλανήτης για τα έμβια όντα δεν μπορεί να ανήκουν στον ανεξέλεγκτο ιδιωτικό τομέα.
  • Η αποψίλωση των δασών του πλανήτη και η κερδοσκοπική βιομηχανία παραγωγής τροφίμων μπορεί να μας οδηγήσουν σε φυσικές ανεξέλεγκτες καταστροφές .
  • Το μετα-καπιταλιστικό (ή όπως το ονομάζει καθείς) σύστημα που προέκυψε, με την ανοχή φιλελευθέρων και της σοσιαλδημοκρατίας, ήτοι το άνευ ελέγχου χρηματοπιστωτικό σύστημα, δεν εμπνέει πλέον εμπιστοσύνη στους πολίτες. Τούτο διότι συνειδητοποιήσαμε απότομα ότι αποφασίζει για την ΖΩΗ μας βάσει δύο αρχών: είτε την “θεωρία της αγέλης” είτε σε εκείνη που προτρέπει: “να σώσουμε πρωτίστως τους νεότερους στην ηλικία”!
  • Η απόλυτη εφαρμογή της ψηφιοποίησης στην καθημερινή μας ζωή των είναι πια γεγονός
  • Η απομόνωση της περιόδου του κορωνοιού, κατέδειξε πόσο απάνθρωπα αποκλεισμένοι παραμένουν οι μη έχοντες γνώση χρήσης των νέων αυτών τεχνολογιών (και χρήματα για την αγορά της).
  • Οι εργαζόμενοι είναι πάντα η κατηγορία πολιτών που “αντισταθμίζει” με την εξαθλίωση της, τις καταστροφές των κρατών στον Δυτικό ανεπτυγμένο και στον Ανατολικό υπό ανάπτυξη κόσμο.
  • Οι επιστήμονες πήραν την “ρεβάνς” και ανέδειξαν την πολιτισμική φτώχεια των δυτικών κοινωνιών (και των ανατολικών επίσης) που επικροτούν και αναγνωρίζουν υπεραξία μόνο στους σταρ, αι/οι οποίοι/ες συνήθως στερούνται οιασδήποτε παιδείας αλλά νουθετούν όλους εμάς μέσω της τηλεοράσεως και με κάθε ευκαιρία που η κυβέρνηση (του καθ’ ένα μας) το χρειάζεται!
  • Ένα 7-13% του πληθυσμού των κρατών (σε διαφορετικό ποσοστό), διαθέτει πάντα τα μέσα διατήρησης του κοινωνικού status που “έχτισε” (πώς και γιατί αλήθεια!).
  • Η επικοινωνία και τα ΜΜΕ δεν έχουν την δέουσα φερεγγυότητα και δημιουργούν πολύ συχνά πια fake news. Παρ’ όλες λοιπόν τις νέες τεχνολογίες, είναι η εποχή της άγνοιας και της παραπληροφόρησης.
  • Η παρουσία των δελφινιών στην λίμνη της Βενετίας μας έκανε να δακρύσουμε αναλογιζόμενοι την αντοχή, αλλά και την ομορφιά ενός πλανήτη που ζητά την προσοχή και την μέριμνα όλων μας
  • Η εμφάνιση πολλών δικτύων συλλογικής δράσης και αλληλεγγύης και η χρήση νέων “εργαλείων” διαμαρτυρίας είναι γεγονός.

Θα μπορούσα να συνεχίσω έτσι για πολύ ακόμα.

Όλα τα ανωτέρω κατ’ εμέ, εκφράζουν ένα γενικό μήνυμα : “Δεν πάει άλλο έτσι”!

Και ενώ οι κοινωνίες με τη χρήση νέων τεχνολογιών, φαίνεται να συγκλίνουν στα ανωτέρω, τα θεσμικά Όργανα και οι Οργανισμοί εκπροσώπησης των πολιτών, τα κόμματα (εκτός των νεοφιλελεύθερων) κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση;

  • Οι παγκόσμιοι Οργανισμοί δεν μπορούν να παίξουν ένα ρόλο προστατευτικό προς τους πολίτες. Πιστεύω ότι το κενό αυτό υπάρχει κίνδυνος να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης προς την αντίθετη κατεύθυνση αν δεν δράσουμε ταχύτατα!
  • Το ίδιο συμβαίνει για όλα τα διεθνή θεσμικά “Όργανα” τα οποία δεν μπόρεσαν να ομονοήσουν.
  • Τα κόμματα εμμένουν στον τρόπο που δρούσαν και συνέθεταν πολιτική προ κορωνοιού και προ δεκαετιών.
  • Ποτέ ο πλανήτης δεν υπήρξε τόσο “απογυμνωμένος” από κάθε θεσμικό “εργαλείο” υπέρ των πολλών.

Μιλώντας για την Ελλάδα

Θα αποφύγω να αναλύσω εδώ θέματα που είναι πια ευρέως γνωστά!

  • Τα μέτρα Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και οι προτάσεις ΚΙΝΑΛ , ΜΕΡΑ 25 και ΚΚΕ υπάρχουν σε όλα τα ενημερωτικά έντυπα!
  • Επίσης γνωστή είναι η εμπλοκή της Γερμανίας η οποία ωθεί την Ευρωπαϊκή Ένωση σε διάλυση, γεγονός ολέθριο κατά τη γνώμη μου, σήμερα παρά ποτέ.

Τι λείπει από τις τοποθετήσεις τους (με εξαίρεση την ΜΕΡΑ 25)

Δεν έχουν λάβει αυτό το μήνυμα, διότι οι προτάσεις τους παραμένουν “τσιγκούνικες” και άνευ οράματος!

Είναι τώρα η στιγμή για μια ολιστική προσέγγιση, δημοκρατική, ισότιμη, δίκαιη και ρεαλιστική. Είναι η εποχή για ένα διαφορετικό τρόπο παρέμβασης μέσω της κυβέρνησης,  ή ενός συλλογικού πολιτικού μορφώματος, ή ενός κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων.

Τα κόμματα πρέπει να διδαχτούν ταχύτατα από τις συλλογικότητες και να διερευνήσουν τις μεθόδους αντίδρασης τους στη κρίση. Μετά πρέπει να ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ, επιλέγοντας απλόχερα την μεθοδολογία της συμμετοχικότητας, εκδημοκρατίζοντας έτσι τις μεθόδους λειτουργίας τους. Αυτό είναι που θα τους προσδώσει την ώθηση για νέες (σε μορφή και περιεχόμενο) παρεμβάσεις στη κοινωνία (αλλιώς θα εξαφανιστούν σιγά-σιγά).

Η ατζέντα ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΉΤΩΝ ενός σημερινού πολιτικού μορφώματος είναι πολύ σαφής:

  • Πρέπει να διεκδικήσει την ενίσχυση του κρατικού τομέα και την επέκταση του σε όλα τα αγαθά εκδημοκρατίζοντας ταυτόχρονα τον τρόπο που λειτουργεί ο ίδιος ο κρατικός φορέας.
  • Ειδικά ο τομέας Υγείας , στον οποίο πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση όλων, πρέπει να αποτελέσει άμεση ενασχόληση του με στόχο :στο αμέσως επόμενο διάστημα, τον πλήρη εκσυγχρονισμό του συστήματος Υγείας στο επίπεδο πρόληψης και σε όλους τους βαθμούς παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες, καθώς και στην ποιότητα παροχής των υπηρεσιών αυτών.
  • Πρέπει να ζητήσει την επέκταση της χρήσης, με δημοκρατική διαδικασία και υψηλό βαθμό κρατικής διαιτησίας, των Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας και παραγωγής και την στιβαρή διεύρυνση της ιδιοκτησίας και του ηγεμονικού ρόλου του κράτους στις ΕΠΑ.
  • Πρέπει να ωθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνάψει συμβόλαιο με τους βιομηχάνους που να προστατεύει το περιβάλλον και θα κάνει χρήση ενισχυμένης της οδηγίας “περί της προστασίας των υδάτων της Ένωσης”.
  • Πρέπει να διεκδικήσει μια συλλογική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την αλλαγή της λειτουργίας της ενωσιακής την βιομηχανίας τροφίμων με ενίσχυση ανεξάρτητων ελεγκτικών μηχανισμών.
  • Πρέπει να διερευνήσει μέσω της ενίσχυσης της έρευνας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την εξασφάλιση στοκ τροφίμων για όλους τους πολίτες
  • Πρέπει να εξασφαλίσει την κάθαρση της παροχής επικοινωνίας και όλων των ΜΜΕ.
  • Πρέπει να αναπτύξει στρατηγική απόκτησης, άντλησης και διακίνησης δεδομένων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Πρέπει να ζητήσει πλήρη επαναπροσδιορισμό της κοινοτικής αγροτικής πολιτικής προς όφελος της υγείας και της μακροζωίας των πολιτών.
  • Πρέπει να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπτύξει μηχανισμό μέτρησης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος μέχρι το 2035, αλλιώς δεν θα επιτευχθεί ο ποσοτικός στόχος του 2050.
  • Πρέπει να πετύχει με τα άλλα κόμματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την αναβάθμιση και την κατάρτιση των πολιτών της Ένωσης στις νέες τεχνολογίες
  • Πρέπει να συμβάλλει στη διαμόρφωση ρεαλιστικής ατζέντας ανάπτυξης της ρομποτικής στον πλανήτη, η οποία θα συμβαδίζει με τις ανάγκες των πολιτών του.
  • Αυτοί που πιστεύουν ότι η Ελλάδα αυτά μπορεί να τα κάνει μόνη της χωρίς συνασπισμούς και συμμάχους, φοβάμαι ότι ωθούνται σε λάθος διαδρομές.
  • Εκείνα τα κόμματα που πιστεύουν ότι μπορούν να επιλύσουν αυτά τα θέματα μόνα τους αδυνατούν να σκεφτούν ολιστικά και άρα είναι εκτός πραγματικότητας.
  • Εκείνα τα κόμματα που πιστεύουν ότι γνωρίζουν τα θέματα καλύτερα από τα μέλη των κοινωνιών τους, πλανώνται πλάνη μεγάλη.

Γι’ αυτό το λόγο τώρα παρά ποτέ, επείγει ο εκδημοκρατισμός και η ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία θα διαλυθεί (δυστυχώς) αν δεν εξασφαλίσει :

  1. Την επίλυση του μεταναστευτικού ενισχύοντας την αρχή της αλληλεγγύης.
  2. Την συμφωνία των κ-μ για την αμοιβαιοποίηση του χρέους.
  3. Την εξασφάλιση των συνόρων της με τη λήψη θαρραλέων μέτρων.
  4. Την δημοκρατική και ισότιμη ολοκλήρωση της.
  5. Την θεμελίωση και ανάληψη ενός ηγετικού ρόλου-ρυθμιστή με αρχές στο πλανήτη.
  6. Την εξασφάλιση αξιοπρεπούς εργασίας για το σύνολο των πολιτών της.

Τέλος θα μιλήσω για τα μέτρα που προτείνουν για τους εργαζόμενους κυβέρνηση και αντιπολίτευση (εκτός ΜΕΡΑΣ 25)

Οι εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και εργοδότες (φερέγγυοι εργοδότες ) δεν θα συνέλθουν από μια τέτοιας κλίμακας κρίση, αν δεν υπάρξει θάρρος.

Απαιτούνται:

α.     Κούρεμα χρεών ανέργων και επιχειρήσεων σε ανάσχεση και μη πληρωμή υποχρεώσεων τους τουλάχιστον για τους επόμενους 4-5 μήνες.  Απαλοιφή παγίων και η εφαρμογή θαρραλέων εκπτώσεων για την ίδια περίοδο τουλάχιστον, στους λογαριασμούς των υπηρεσιών γενικού ενδιαφέροντος για ανέργους, επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους με καθαρό μισθό κάτω των 1200 ευρώ.

β.     Απαλοιφή της προπληρωμής φόρων επιχειρήσεων

γ.      Κούρεμα δανείων εκείνων που πλήττονται και αναστολή 6μηνιαία της πληρωμής τους

δ.      Δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων για όλους τους εργαζόμενους

ε.      Αναβολή επ αόριστον στους δικαιούχους τακτικής ανεργίας

στ.    Εξασφάλιση (άνευ πληρωμής) κατάρτισης και επανακατάρτισης των εργαζομένων και των ανέργων στις νέες τεχνολογίες καθώς και των ηλικιωμένων και κατοίκων των δήμων και της περιφέρειας.

η.     Η τηλεργασία και οι άτυπες μορφές εργασίας θα πληρούν όρους, συνθήκες και υπολογισμού ύψους μισθών, σε πλήρη αντιστοιχία με εκείνους που εργάζονται με τυπική σύμβαση εργασίας.

ζ.      Η φροντίδα στο σπίτι (υπηρεσία δήμων ), ενισχύεται και παγιώνεται εξελισσόμενη, και μετά το εξάμηνο ασφαλείας λόγω κορωνοιού.

Τέλος:

  • Να οριστεί μέτρο ρεαλιστικό (πάνω από 4.000), για όλους εκείνους που δεν λαμβάνουν εισόδημα εδώ και πάνω από 2 μήνες!
  • Να λάβει προληπτικά μέτρα γι’ αυτούς που μετά τον κορωνοϊό θα αργήσουν να βρουν θέση εργασίας.

Αυτά θα έπραττε, ως μίνιμουμ παροχή προς τους πολίτες, μια προοδευτική κυβέρνηση και αυτά θα ζητούσε μια ενεργή αντιπολίτευση που δεν ασπάζεται μεθοδολογίες ΤΙΝΑ!

Τα θέματα είναι πολλά και οι προτάσεις πολλές αλλά τα μέτρα αυτά είναι το μίνιμουμ που πρέπει να εξασφαλίσει ένα κράτος μετά τον ιό.

Όμως ένα καλοστημένο επικοινωνιακό παιχνίδι δεν θα σταματήσει τον κόσμο να σκέφτεται!

Δεν χρειάζεται πολύ για να κατανοήσουμε ότι αυτή η ηρεμία του ελληνικού λαού, που παραξένεψε όλο το αγγλοσαξονικό κατεστημένο, σημαίνει απλά :

Basta! Αν βγούμε υγιείς, δεν θα σας επιτρέψουμε να μας εξαθλιώσετε περαιτέρω!

Η Ιταλία έδειξε τι σημαίνει έλλειψη κράτους! Το Βέλγιο έδειξε τι σημαίνει “κοσμοπολίτικος” χώρος δίχως προστασία για τους πολίτες του!