Για όλα φταίει το μικροβίωμα της στοματικής κοιλότητας και η ποικιλία των μικροοργανισμών, παθογόνων και μη, που σε συνδυασμό με τα λάχανα, παράγουν θειώδη οσμή και γεύση.

Περί ορέξεως… κολοκυθόπιτα, υποστηρίζει ο θυμόσοφος ελληνικός λαός.  Το ίδιο ισχύει και για το μπρόκολο, ένα λαχανικό ασπίδα για την υγεία. Άλλοι το λατρεύουν, άλλοι το μισούν, σχεδόν όπως το σκόρδο. Και όσοι το μισούν ξέρουν για τις ιαματικές του ιδιότητες, για τις πολλές βιταμίνες του. Για τα θρεπτικά του συστατικά. Αλλά δεν τους αρέσει η οσμή και ακόμη περισσότερο η γεύση. Και δεν είναι οι μόνοι. Υπάρχουν πολλοί που από παιδιά δεν τους άρεσε το μπρόκολο.

Τζορτζ Μπους: I do not like broccoli!

Η Ντόροθι Μπους καταπίεζε τον υιό Μπους με το μπρόκολο

Η Ντόροθι Μπους καταπίεζε τον υιό Μπους με το μπρόκολο

Ο πιο φημισμένος εξ αυτών ήταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ο πρεσβύτερος. Όταν εξελέγη το 1990 εξορίστηκε το μπρόκολο από την κουζίνα του Λευκού Οίκου και του προεδρικού αεροσκάφους Air Force One. Φαίνεται ότι όταν ήταν παιδί υπέστη μεγάλη καταπίεση από την μητέρα του Ντόροθι. Ειδάλλως δεν θα απαντούσε με τόση αγανάκτηση, όταν ρωτήθηκε για το μπρόκολο. «Το μισούσα ακόμη κι όταν ήμουν μικρός, αλλά η μητέρα μου με πίεζε να το τρώω. Αλλά τώρα είμαι πρόεδρος των ΗΠΑ και δεν πρόκειται να ξαναφάω μπρόκολο στη ζωή μου». Αλλά γιατί τέτοια άπωση γι αυτό το αθώο, άκακο και πράσινο λαχανικό; Το θέμα απασχόλησε ερευνητές από την Αυστραλία. Και ανακάλυψαν ότι διάφορα είδη λάχανου, όπως το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών, περιέχουν συγκεκριμένα ένζυμα, που σε συνδυασμό με το σάλιο προκαλούν δυσάρεστες θειώδεις οσμές. Σε άλλους περισσότερο, σε άλλους λιγότερο.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε και στο περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry, οι επιστήμονες διερεύνησαν μια γκάμα αντιδράσεων που έχει να κάνει με το λεγόμενο μικροβίωμα του στόματος. Εκτός από το γαστρεντερικό σύστημα η στοματική κοιλότητα «φιλοξενεί» πάνω από 700 μονοκύτταρους μικροοργανισμούς, βακτηρίδια και μύκητες. Ανάμεσά τους ανήκουν αερόβια και αναερόβια βακτήρια, και αμοιβάδες.

Στοματικό μικροβίωμα

Ασπίδα για την υγεία το μπρόκολο, αλλά μυρίζει...

Ασπίδα για την υγεία το μπρόκολο, αλλά μυρίζει…

Όλα αυτά ηχούν κάπως αηδιαστικά, αλλά αυτό ακριβώς είναι που κάνει το στοματικό μικροβίωμα τόσο πλούσιο και ισχυρό. Σε περίπτωση που το μικροβίωμα είναι κατεστραμμένο, δημιουργούνται πέτρες στα δόντια, τερηδόνα και περιοδοντίτιδα. Αυτά είναι μερικά από τα κλασσικά συμπτώματα. Στην ίδια μελέτη  οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι στη στοματική κοιλότητα των παιδιών προκαλούνται παρόμοιες ενώσεις οσμών, όπως και στους γονείς τους, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχουν το ίδιο στοματικό μικροβίωμα. Στην περίπτωση της κράμβης αυτό το είδος λάχανου περιέχει μια ένωση με την ονομασία S-Methyl-ʟ-Cysteinsulfoxid που παράγει μια έντονη θειώδη οσμή, όταν ένα ένζυμο επενεργεί στο φυτικό ιστό.

Η ίδια θειώδης οσμή παρατηρείται και όταν ορισμένα βακτηρίδα παράγονται στο στοματικό μικροβίωμα. Τα παιδιά λοιπόν, που το σάλιο τους σε συνδυασμό με το μπρόκολο παράγει τις περισσότερες ενώσεις θείου, δεν θέλουν ούτε ζωγραφιστό να βλέπουν το μπρόκολο. Κατά ένα περίεργο λόγο στους γονείς τους αυτή η συγκεκριμένη ένωση ενζύμων με τις επενέργειές της, δεν παρατηρήθηκε. Οι ερευνητές λοιπόν υποθέτουν ότι ορισμένοι ενήλικες μάλλον συνήθισαν στην περίεργη απωθητική γεύση του μπρόκολου. Ή και όχι.

Αλεξάντερ Φρόιντ

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Via : www.dw.com