Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και εσωτερικός χώρος
Μάρω Βαμβουνάκη *
Είμαστε πολύ ταραγμένοι το τελευταίο διάστημα για τα απίστευτα της Κιβωτού. Το πρόσωπο του π. Αντώνιου, και όσα επί χρόνια αισθανόμασταν γι΄αυτόν, έχει τραυματιστεί και έχει πληγώσει.
Σήμερα παρακολουθούσα σε παλιότερα βίντεο συνεντεύξεις του από την πρώτη του εποχή, ομιλίες του, γεγονότα που δημιουργούσε και μας θέρμαινε να ελπίζουμε πως το καλό και το άγιο δεν χάθηκαν εντελώς από τον χαλασμένο κόσμο μας. Δεν μας εγκατέλειψαν.
Τώρα που τόσα φοβερά και τρομερά ακούμε πως συνέβαιναν πίσω από τα φαινόμενα, συλλογίζομαι ότι δεν επιτρέπεται να λησμονούμε εκείνη την πρώτη εποχή του. Τα παιδιά που βρήκαν καταφύγιο, τη σωτηρία τόσων και τόσων ζωών και ψυχών κακοποιημένων βαριά από μια κοινωνία που χτίσαμε, ή επιτρέψαμε να χτιστεί.
ΑΝ
Από όσα μαθαίνουμε σήμερα, κι αν είναι έτσι, από ένα σημείο και πέρα ο π. Αντώνιος κάτι έπαθε. Θες η πειρασμική εξουσία, οι φθοροποιές δόξες, η ευμάρεια, η ισχύς, δεν αποκλείεται, ίσως, να επιδράσανε στην πρώτη φωτεινή του προσωπικότητα. Τίποτα δεν αρνιέμαι, τίποτα δεν δέχομαι από όλες τις ειδήσεις που ακατάσχετα μας πληροφορούν και λιθοβολούν.
Όμως εκείνο το πρώτο διάστημα του έργου να μην το λησμονούμε γιατί θα αδικήσουμε και τα πάμπολλα σωσμένα παιδιά, είναι μια πραγματικότητα τούτο. Ας είμαστε πιο ήρεμοι, πιο ήπιοι στις αντιδράσεις, ας είμαστε υπομονετικοί, κι ας κρίνουμε συνολικά την ιστορία του.
Όσο για τον ίδιο τον π. Αντώνιο, κι αν ευσταθούν όσα του καταλογίζονται ξαναλέω, γνωρίζει καλά πως η πνευματική ζωή αδιάλειπτα προσφέρει εξόδους. Ας συνεργαστεί ακόμα και εναντίον του εαυτού του με τη δικαιοσύνη του κόσμου τούτου και ας ομολογήσει όσα του συνέβησαν μέσα του, όσα έπραξε έξω του. Κανείς, όσο ένας ιερέας που διάβηκε τόσους ζόρικους δρόμους, δεν γνωρίζει καλύτερα τη σωτηρία μιας ειλικρινούς εξομολόγησης. Θα σώσει έτσι και τον εαυτό του και εμάς.
* Η κ.Μάρω Βαμβουνάκη είναι συγγραφέας