Η Κατερίνα Στεφανίδη έγραψε μία ακόμα φαρδιά πλατιά νέα σελίδα στην ιστορία του αθλητισμού στην Ελλάδα και όχι μόνο και την προσωπική της αθλητική ιστορία. Η αθλήτρια του άλματος επί κοντώ που έχουμε συνδυάσει στο μυαλό μας με το πιο ζεστό χαμόγελο και τις μεγάλες επιτυχίες στον στίβο, αναδείχθηκε δεύτερη στον τελικό του αθλήματός της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου στο Μόναχο.

ΗΚατερίνα Στεφανίδη έγραψε μία ακόμα φαρδιά πλατιά νέα σελίδα στην ιστορία του αθλητισμού στην Ελλάδα και όχι μόνο και την προσωπική της αθλητική ιστορία. Η αθλήτρια του άλματος επί κοντώ που έχουμε συνδυάσει στο μυαλό μας με το πιο ζεστό χαμόγελο και τις μεγάλες επιτυχίες στον στίβο, αναδείχθηκε δεύτερη στον τελικό του αθλήματός της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου στο Μόναχο.

Η Κατερίνα Στεφανίδη βρέθηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου έχοντας σημειώσει άλμα 4,75 μέτρων το οποίο παράλληλα ήταν και το φετινό της ρεκόρ. Όπως σου έγραψα στην αρχή με αυτή την κατάκτηση έγραψε ιστορία στον αθλητισμό. Κι αυτό είναι το πρώτο από τα 5 πράγματα που ίσως δεν ξέρεις για την Κατερίνα Στεφανίδη.

Η Κατερίνα Στεφανίδη, τα 4 μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου και ο «τίτλος» στην Ελλάδα

Με το αργυρό μετάλλιο που κατέκτησε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου στο Μόναχο η Κατερίνα Στεφανίδου έγινε η πρώτη αθλήτρια από την Ελλάδα (άνδρας ή γυναίκα) που κατακτά 4 μετάλλια στον στίβο σε μία διοργάνωση. Παράλληλα, έγινε και η πρώτη αθλήτρια στην ιστορία του άλματος επί κοντώ που κατάφερε να πάρει 4 μετάλλια στην εν λόγω διοργάνωση.

Η Κατερίνα Στεφανίδη μόνο και μόνο βάσει των διακρίσεών της, είναι η μεγαλύτερη Ελληνίδα αθλήτρια στίβου που γνωρίσαμε ποτέ. Η ίδια είχε απαντήσει αφοπλιστικά για το πώς το αισθάνεται αυτό σε συνέντευξή της στη Lifo.«Η αλήθεια είναι ότι δεν το αισθάνομαι. Η καθημερινότητά μου παραμένει ίδια και οι στόχοι παραμένουν ίδιοι», είχε πει χαρακτηριστικά η Κατερίνα Στεφανίδη.

Η παρολίγον ακαδημαϊκή καριέρα

Η Κατερίνα Στεφανίδη μπορεί να ξεκίνησε από μικρή τον στίβο και τα άλματα αλλά κάποια στιγμή το επί κοντώ έπαψε να είναι ένα παιχνίδι το οποίο απολάμβανε για εκείνη. Έφυγε για σπουδές στο Πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ και για καιρό όλα έδειχναν ότι η επιστήμη και η ακαδημαϊκή καριέρα θα την κέρδιζαν.

 «Το bachelor μου στο Στάνφορντ ήταν ουσιαστικά βιολογία, αλλά η βιολογία ήταν ένας πολύπλευρος τομέας εκεί και ο καθένας επέλεγε μια κατεύθυνση, μια ειδικότητα. Η ειδικότητά μου ήταν νευροψυχολογία. Συνέχισα μετά στην Αριζόνα, την οποία επέλεξα κυρίως για προπονητικούς λόγους, επειδή ήταν καλό το γκρουπ. Εκεί, μπήκα σε ένα διδακτορικό πρόγραμμα το 2013. Ήταν 5 χρόνια αλλά σταμάτησα στα 2 χρόνια, αφού πήρα το master μου στη γνωστική ψυχολογία. Και εκείνη τη χρονιά, το φθινόπωρο του 2015 είπαμε ας κάνω ένα χρόνο διάλειμμα από τις σπουδές να δούμε πώς θα πάει»είχε περιγράψει η ίδια στο SPORT 24.

Ένας εντελώς συνειδητός «πληθυντικός»

Αυτό το «είπαμε ας κάνω ένα χρόνο διάλειμμα», αναφέρεται στην ίδια και τον σύζυγό της, Μιτς Κρίερ. Είναι ο συνοδοιπόρος της, ο φίλος της, ο σύζυγός της και ο προπονητής της. Εκείνος στον οποίο η Κατερίνα Στεφανίδη οφείλει ότι ξαναβρήκε τη χαρά του παιχνιδιού στο επί κοντώ. Εκείνος που αν δεν τον συναντούσε πιστεύει ότι δεν θα είχε μπει ξανά στην κούρσα του πρωταθλητισμού.

Κατερίνα ΣτεφανίδηΚατά τη διάρκεια ενός άλματός της στον τελικό του επί κοντώ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου στο Μόναχο. / @2022 Matthias Schrader/AP Images

«Ανυπομονούσα να πάω προπόνηση εκείνη την εποχή, το 2013-14-15. Έπαιξε μεγάλο ρόλο το ότι ο φίλος μου, ο παρτενέρ μου (Μίτσελ Κρίερ) ήταν μαζί μου στην προπόνηση όπως και το ότι μετά φύγαμε και ουσιαστικά κάναμε προπόνηση σαν προπονητής – αθλήτρια, μια καριέρα διαφορετική. Έφτασα σε ένα σημείο που έγινε και πάλι το επί κοντώ παιχνίδι, επειδή αυτό το είχα χάσει», έλεγε στο SPORT24.

Εκείνος ο χρόνος από τον οποίο σταμάτησε από τις σπουδές της ήταν ο χρόνος που την έβαλε στην τροχιά της κορυφής στο επί κοντώ. Και δεν επέστρεψε ποτέ στο διδακτορικό της.

«Πιστεύω ότι χωρίς τον Μιτς δεν θα είχα κάνει τίποτε από αυτά που έχω πετύχει. Και το λέω όχι σαν να είναι κάποιος τζίνιους προπονητικής ή κάτι τέτοιο, αλλά ήταν η χημεία. Και πλέον πιστεύω ότι το πιο σημαντικό πράγμα για την επιτυχία ενός αθλητή είναι η χημεία με τον προπονητή. Ίσως είναι περισσότερο σημαντικό από το ταλέντο, ίσως περισσότερο σημαντικό και από τη δουλειά που θέλεις να κάνεις», συμπλήρωνε.

«Αν δεν τον είχα συναντήσει, δεν θα είχα αφοσιωθεί στον αθλητισμό. Ίσως γινόμουν μια πολύ καλή ακαδημαϊκός. Σίγουρα όχι αθλήτρια», είχε πει ακόμα πιο ξεκάθαρα σε συνέντευξή της στη Vogue.

Στον γάμο της με τον Μιτς Κρίερ δεν υπήρχαν καλεσμένοι

Η Κατερίνα Στεφανίδη στο πρόσωπο του Μιτς δεν βρήκε μόνο τον ιδανικό προπονητή αλλά και τον ιδανικό σύντροφο. Καθώς εκείνος ήταν Αμερικανός και εκείνη Ελληνίδα, κάθε μία από τις οικογένειές τους ήθελε ο γάμος να γίνει στην χώρα τους. Τελικά το ζευγάρι επέλεξε να παντρευτεί μόνο του, χωρίς καλεσμένους.

Σε προπόνηση στην Ελλάδα με τον Μιτς Κρίερ. / Papadakis Press / Δημήτρης Πελέκης

«Ουσιαστικά κλεφτήκαμε με τον Μιτς. Και ήμασταν μόνο εμείς ο κύριος, o οποίος ήταν ο ordained minister, επειδή δεν παντρευτήκαμε σε εκκλησία αλλά σε παραλία και η γυναίκα του ‘”παπά” -ας πούμε-, η οποία ήταν η φωτογράφος. Αυτοί ήμασταν στο γάμο. Αυτό είναι λίγο σαν όνειρο στο μυαλό μου. Το θυμάμαι περισσότερο από τις φωτογραφίες», είχε πει στο SPORT24 η Κατερίνα Στεφανίδη.

Η Κατερίνα Στεφανίδη δεν μασάει τα λόγια της

Η Κατερίνα Στεφανίδη είναι μία αθλήτρια που μιλά ειλικρινά κι αυθόρμητα για τον εαυτό της και όχι μόνο. Είτε αυτό αφορά τη βράβευση του καλύτερου αθλητή από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου (για εκείνη το 2021 έπρεπε να είναι ο Μίλτος Τεντόγλου κι όχι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο), είτε αυτό αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που υποστηρίζει ανοιχτά, είτε αυτό αφορά στη στήριξη ή μη της πολιτείας προς τους αθλητές του στίβου.

Η Κατερίνα Στεφανίδη είναι ειλικρινής και μιλά και για τον εαυτό της και τους στόχους της με την ίδια ειλικρίνεια. Αυτή η ειλικρίνεια χαρακτήρισε και τις πρώτες της δηλώσεις μετά το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου του Μονάχου. Σε αυτές δήλωσε «κουρασμένη συναισθηματικά» κι εξήγησε το γιατί.

«Είμαι λίγο κουρασμένη. Ίσως η σωστή λέξη είναι συναισθηματικά. Το 2020 ήταν ολυμπιακή χρονιά, το 2021 επίσης, φέτος υπήρχαν δύο πρωταθλήματα, του χρόνου υπάρχει το Παγκόσμιο και πάμε ξανά σε ολυμπιακή χρονιά. Όταν ξεκινήσαμε την προπόνηση, ο Μιτς με ρώτησε “ποιος είναι ο στόχος;” Του είπα “να μην πονάω”. Έτσι ξεκινήσαμε την προετοιμασία», σημείωσε η Κατερίνα Στεφανίδη που πάντα θέτει στόχους στον εαυτό της και πάντα τους πετυχαίνει.

«Πετύχαμε τον στόχο μας, να φτάσουμε σχεδόν στο τέλος και να μην έχω τραυματισμό. Ελπίζω να πάω στο Παγκόσμιο, να είμαι υγιής και να βγάλω την καλύτερη προετοιμασία σε σχέση με αυτές που είχα τα τελευταία 3 χρόνια», συμπλήρωσε.

Για εκείνη το ασημένιο μετάλλιο στο Μόναχο είναι ένα νέο ξεκίνημα. «Είμαι πολύ χαρούμενη για το τέταρτο σερί μετάλλιο. Αισθάνομαι σαν ένα νέο ξεκίνημα, όπως όταν όλα άρχισαν στη Ζυρίχη με το ασημένιο το 2014. Μία επανεκκίνηση με ένα ασημένιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα», είπε χαρακτηριστικά. Και σε αυτή την επανεκκίνηση είμαστε πάντα στο πλευρό της.

Πηγή : https://www.ladylike.gr