προεδρος φτωχωνΧάρη στον πρόεδρο των φτωχών José Mujica η Ουρουγουάη έγινε παγκόσμιος ηγέτης της πράσινης ενέργειας: Παράγει το 95% της ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές!
Ο José Mujica, ο πιο φτωχός πρόεδρος στον κόσμο, ζούσε σε ένα μικρό σπίτι, σε μία φάρμα, με ένα υπνοδωμάτιο μαζί με τη γυναίκα του, τη Lucia Toplansky και τα σκυλιά του (μεταξύ αυτών και τη Manuela, η οποία μετά από ένα ατύχημα έχει μείνει με τρία πόδια).
Έδινε το 90% του μισθού του σε δράσεις αλλήλεγγύης, ηγήθηκε δίνοντας το παράδειγμα σε μία εποχή λιτότητας και κέρδισε την διεθνή καταξίωση γιατί προώθησε πολιτικές εξαιρετικά ριζοσπαστικές: την ελεύθερη χρήση της κάνναβης για ιατρικούς αλλά και για ψυχαγωγικούς λόγους με εθνικοποίηση της παραγωγής της, την θεσμοθέτηση των κοινωνικών δικαιωμάτων, των αμβλώσεων, του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, φιλοξένησε στην εξοχική του κατοικία 100 παιδιά που έμειναν ορφανά κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου και πριν αποχωρήσει απο την πολιτική είχε καταφέρει ήδη να αναδείξει την Ουρουγουάη σε παγκόσμιο «ηγέτη της πράσινης ενέργειας.»
Πρώην αντάρτης ο πρόεδρος των φτωχών, πέρασε 14 χρόνια φυλακισμένος και αρκετό χρόνο της ζωής του στην απομόνωση, στον πάτο ενός πηγαδιου κι όμως έγινε πρόεδρος και κατέφερε το μεγαλύτερο πλήγμα στον συντηρητισμό υιοθετώντας μια σειρά από κοινωνικούς νόμους, πρωτοποριακούς σε περιφερειακό, ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αλλεργικός στο πρωτόκολλο και διεθνής σταρ με τα κηρύγματά του κατά του καταναλωτισμού.
Η θητεία του Jose “Pepe” Mujica, του πρόεδρου της Ουρουγουάης, τελείωσε. Θα μείνει στην ιστορία για την ασυνήθιστη ειλικρίνειά του, την ηγετική του φυσιογνωμία και τις ρητορικές του ικανότητες. Κυρίως όμως, θα τον θυμούνται για την ικανότητά του να μετατρέπει τις ιδέες του σε πράξεις.
Ο Ραμόν Μέντεζ, στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ στο Παρίσι «έβαλε γυαλιά» σε όλους!
«Η Ουρουγουάη παράγει πλέον το 95% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας!» Αυτό ανακοίνωσε ο επικεφαλής της πολιτικής για την κλιματική αλλαγή στην χώρα Ραμόν Μέντεζ.
Το εντυπωσιακό επίτευγμα υλοποιήθηκε σε λιγότερα από δέκα χρόνια, χωρίς κρατικές επιδοτήσεις ή επιβαρύνσεις στους πολίτες.
Η Παγκόσμια Τράπεζα και η WWF
Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε πως: «Η Ουρουγουάη καθορίζει τις παγκόσμιες τάσεις στις επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
«Η Ουρουγουάη αναδεικνύεται σε «ηγέτη πράσινης ενέργειας», τονίζει η ανακοίνωση της WWF.
Ο Ραμόν Μέντεζ είπε στη σύνοδο κορυφής:
Ο Ραμόν Μέντεζ, στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ στο Παρίσι, παρουσίασε ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια για τη μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 88% μέχρι το 2017, σε σύγκριση με το μέσο όρο της περιόδου 2009 – 2013.
«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καλύπτουν, είπε,, το 94,5% των αναγκών του πληθυσμού της χώρας – 3,4 εκατομμύρια – για ηλεκτρική ενέργεια, γεγονός που οδήγησε και σε σημαντική μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με τον πληθωρισμό. Παράλληλα με την κατάλληλη σύνθεση διαφορετικών ενεργειακών πηγών επιτυγχάνεται καλύτερη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών – με λιγότερες διακοπές ρεύματος – και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην ξηρασία.
Στο επίτευγμα της Ουρουγουάης δεν υπάρχουν τεχνολογικά θαύματα, ούτε πυρηνική ενέργεια, ενώ δεν έχει προστεθεί καμία νέα εγκατάσταση υδροηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο για πάνω από δύο δεκαετίες.
Το κλειδί της επιτυχίας είναι πιο απλό και βασίζεται στη σαφή λήψη αποφάσεων, ένα υποστηρικτικό ρυθμιστικό περιβάλλον και μια ισχυρή εταιρική σχέση μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των ενεργειακών επενδύσεων τα τελευταία πέντε χρόνια, οι οποίες ανέρχονται πλέον στα 7 δισ., ποσό που αντιστοιχεί στο 15% του ΑΕΠ της χώρας!
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μια επένδυση. Το κόστος κατασκευής και συντήρησης είναι αρκετά χαμηλό. Εφόσον δοθεί στους επενδυτές ένα ασφαλές περιβάλλον, τότε πρόκειται για ελκυστική επένδυση.
Έχουμε ακόμη αρκετή δουλειά. Ο τομέας των μεταφορών εξακολουθεί να εξαρτάται από το πετρέλαιο. Αλλά η βιομηχανία σήμερα τροφοδοτείται κυρίως από μονάδες συμπαραγωγής βιομάζας:
Αξιοπιστία (μια σταθερή χώρα που ποτέ δεν έχει αθετήσει τις υποχρεώσεις της, ώστε να είναι ελκυστική σε επενδύσεις).
Φυσικό περιβάλλον (άνεμος, ήλιος και μεγάλες ποσότητες βιομάζας από τη γεωργία).
Ισχυρές δημόσιες επενδύσεις (ένας αξιόπιστος εταίρος για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις ― που μπορούν να συνεργαστούν με το κράτος― και ταυτόχρονα δημιουργεί ένα ελκυστικό περιβάλλον λειτουργίας).»
Ο Guardian
Μόλις 15 χρόνια πριν, η κατάσταση στην Ουρουγουάη ήταν τελείως διαφορετική, γράφει ο Guardian.
«Το 2000 το πετρέλαιο αντιστοιχούσε στο 27% των εισαγωγών της Ουρουγουάης και είχε ξεκινήσει η κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου από την Αργεντινή.
Τότε η Ουρουγουάη ήταν μια χώρα εξαρτημένη ενεργειακά από την Αργεντινή, όμως σήμερα εξάγει ενέργεια στη γειτονική χώρα.
Τώρα το μεγαλύτερο ποσοστό στις εισαγωγές αφορά στις ανεμογεννήτριες.
Μεγάλη αύξηση καταγράφεται και στη χρήση βιομάζας και ηλιακής ενέργειας, που μαζί με τις υδροηλεκτρικές μονάδες, αντιστοιχούν στο 55% του ενεργειακού μείγματος της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων μεταφορών.
Την ίδια στιγμή ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 12%.»

Via : www.enallaktikos.gr