Συνεχίζεται η διαρροή επικίνδυνων σχεδίων για “διευθετήσεις” και “ανταλλαγές”

Ποιοί και με ποιούς συναντώνται και τί ακριβώς σχεδιάζουν για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τις αρχαιότητες των ελληνικών μουσείων, που είναι κτήμα του ελληνικού λαού και όχι «μπιμπελό» προς διαχείριση από την κάθε κυβέρνηση;

Eνώ η κυβέρνηση σιωπά προκλητικά και το Υπουργείο Πολιτισμού εξακολουθεί να μην απαντά παρά τα επαναλαμβανόμενα βρετανικά δημοσιεύματα που μιλούν για “συναντήσεις” και επικείμενες συμφωνίες ανταλλαγής για τα κλεμμένα παρθενώνεια γλυπτά, ένα ακόμα δημοσίευμα της La Repubblica, επικαλούμενο πληροφορίες βρετανικών μέσων και διεθνών πρακτορείων γράφει: “δεν ήταν ποτέ πιο κοντά σε συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα”

Η ιταλική εφημερίδα, παραπέμποντας σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph, αναφέρει πως «ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργός Oικονομικών Τζορτζ Όσμπορν φέρεται να προσέφερε κλάδο ελαίας στην Αθήνα: δάνειο μακράς διαρκείας των Γλυπτών, εκ περιτροπής αποστολή τους στην Ελλάδα με αντάλλαγμα άλλες αρχαιότητες οι οποίες θα εκτίθενται στο Λονδίνο». (!)

Προσθέτει ότι «η προσωρινή διευθέτηση που προτείνει ο Όσμπορν θα αποτελούσε σημαντική επικοινωνιακή νίκη για τους Έλληνες και βάση για βελτίωση της συμφωνίας, η οποία μπορεί να αποκτήσει πιο οριστική μορφή τα επόμενα χρόνια».

Θυμίζουμε ότι για “διευθέτηση” είχε μιλήσει και ο Κ. Μητσοτάκης ευτελίζοντας τη νόμιμη διεκδίκηση σε χειρισμό των αρχαιοτήτων ως κομμμάτια ενεχυροδανειστηρίου και ανταλλάξιμα.

«Τους τελευταίους δυο μήνες πνέει άνεμος αισιοδοξίας, μετά από ορισμένες ‘άκρως μυστικές’ συναντήσεις στην καρδιά του Λονδίνου τις περασμένες εβδομάδες», προσθέτει η εφημερίδα της Ρώμης.

Η ιταλική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι τόσο αμερικανικά μουσεία, όσο και ο πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσαν ότι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα θραύσματα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα και καταλήγει υπογραμμίζοντας: «η πίεση σε διεθνές επίπεδο αυξάνεται ολοένα περισσότερο και είναι ολοένα πιθανότερο το Λονδίνο με κάποιο τρόπο τελικά να ενδώσει».