Νέλλη Κουρέτα*

Η μνήμη αποτελεί καθοριστικό παράγοντα της ύπαρξης μας.

Χωρίς αυτήν απλά δεν υπάρχουμε.

Εμείς στην αριστερά πάθαμε, θυμώσαμε, απλώσαμε χείρα συνεννόησης, εξαπατηθήκαμε και πάντως: έχουμε καλό μνημονικό!

Την μνήμη αυτή αγωνιζόμαστε, εμείς όλοι στην αριστερά, να την διατηρήσουμε μέχρις ότου μπορέσουμε ! (βλέπε απόφαση του ΕΚ που θέτει τον κομουνισμό στο ίδιο επίπεδο με τον φασισμό).

Δική μας είναι και η διαλεκτική. Η δυνατότητα δηλαδή αποφεύγοντας συνωμοσιολογίες και κυρίως ανεδαφικές εξηγήσεις, να αναλύουμε όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά την καθημερινότητα μας.

Σε μας ανήκει επίσης και η πεποίθηση ότι το καθημερινό είναι και πολιτικό.

Μνήμη, μεθοδολογία(διαλεκτική),πολιτική σκέψη! :Δεν τα διαπραγματευόμαστε!

Όμως δεν φτάνει! Σήμερα συνειδητοποιούμε ότι όλες οι παρεμβάσεις μας είτε πολιτικές ,είτε επιστημονικές , είτε απλής διαβίωσης της καθημερινότητας έχουν άμεση επίπτωση στο μέλλον και την ύπαρξη του πλανήτη γη.

Σήμερα άρα συνειδητοποιούμε ότι το ρολόι της ανθρωπότητας άρχισε την αντίστροφη μέτρηση και σήμερα οι έχοντες και κατέχοντες, δεν σχεδιάζουν απλά την άνετη επιβίωση τους σε συνθήκες κλιματικής κρίσης αλλά έχουν ήδη προχωρήσει σημαντικά διεκδικώντας φανατικά και βάναυσα την ιδιωτικοποίηση όλων των αγαθών γενικού ενδιαφέροντος από το νερό μέχρι τα τρόφιμα και κυρίως αυτά, Ο Οργουελ ωχριά μπρος στο σενάριο που ξετυλίγεται σιγά –σιγά στον πλανήτη!  Οι βαναυσότητες που εφήρμοσε η ανθρωπότητα στους λαούς της  Αφρικής και στην Μ. Ανατολή, θα είναι στην Ιστορία της, αν δεν «λησμονηθούν»  στο μέλλον ,απλά μια απλή μελανή κουκίδα στα όσα μελανά έπονται!

Δύο σενάρια για την αριστερά του σήμερα :

  1. Χρησιμοποιεί τα χαρακτηριστικά της πλεονεκτήματα που προανέφερα, στην ταχύτατη συσπείρωση όλων των ανθρώπων στην επανεκκίνηση ,με διαφορετικό ρυθμό, του ρολογιού, στοχεύοντας στην συνένωση της ανθρωπότητας στον ίδιο σκοπό ή
  2. Χρησιμοποιεί τα χαρακτηριστικά της πλεονεκτήματα που προανέφερα, για να καταγγέλλει με μοναδική υπεροψία και διαχωρίζοντας συνεχώς και ακατάπαυστα , σε άπειρες κατηγορίες μη επικοινωνούντες μεταξύ τους, την ανθρωπότητα

Η Πράσινη αριστερά επιθυμεί να εφαρμόσει το πρώτο σενάριο και αυτό θέλει πολύ δουλειά και την συμμετοχή όλων μας!

Απαιτεί επίσης την δημιουργία συνεκτικών και μακροχρόνιων συνεργασιών μεταξύ των ομάδων ,κομμάτων ή κινημάτων πάνω σε κοινά διαμορφούμενες  θέσεις.

 

Υ.Γ : Προσοχή :Η προσπάθεια «υπεξαίρεσης» του ονόματος της Πράσινης Αριστεράς δεν αποτελεί απαραίτητη και ικανή συνθήκη για την απόκτηση αριστερής και οικολογικής συνείδησης!

* Η Νέλλη Κουρέτα είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ