Στα χέρια του κ. Σαμαρά

Της Δήμητρας Πανανού

Απόρρητη έκθεση τριών Ελλήνων καθηγητών που έχει ήδη στα χέρια του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αποκαλύπτει το μέγεθος και την αξία του φυσικού αερίου και του πετρελαίου που κρύβεται στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο.

Η έκθεση περιγράφει τις ενέργειες που πρέπει άμεσα να γίνουν για την εκμετάλλευση των ελληνικών υδρογονανθράκων, έχει τίτλο «Τα βήματα προσέλκυσης επενδύσεων και δημιουργίας -το συντομότερο δυνατόν- ορυκτού πλούτου» και υπογράφεται από τους επιστήμονες Ηλία Κονοφάγο, Αντώνη Φώσκολο και Νίκο Λυγερό.

Σ’ αυτήν γίνεται οικονομική εκτίμηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που εντοπίζονται νότια της Κρήτης, από τη μελλοντική αξιοποίηση των οποίων το συνολικό όφελος για το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να φθάσει τα 270 δισ. δολάρια. Σύμφωνα μάλιστα με τους επιστήμονες, αν στις εκτιμήσεις αυτές συνυπολογιστεί και η πιθανότητα ανακάλυψης πετρελαίου, τότε το συνολικό όφελος εκτιμάται ότι θα εκτοξευτεί στα 1,3 τρισ. δολάρια!

Η όλη υπόθεση εξελίχθηκε στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, όταν οι επιστήμονες -οι οποίοι αποτελούσαν την άτυπη και άμισθη επιτροπή που παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες στο Μέγαρο Μαξίμου για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας- κλήθηκαν από τον πρωθυπουργό να του παραδώσουν μια συνολική εικόνα των αποθεμάτων και της αξίας τους.

Ο Αντ. Σαμαράς, που στην πρώτη τους συνάντηση τους είχε πείσει με το επιχείρημα «δουλεύετε άμισθα, εργάζεστε για το καλό της Ελλάδας, δεν θέλω να έχετε καμιά σχέση με εταιρείες και συμφέροντα…», παρέλαβε την ίδια κιόλας ημέρα έκθεση 20 σελίδων, αλλά και μια συνοπτική περιγραφή δύο σελίδων με τα σημαντικότερα σημεία.

Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος που δόθηκε στη σύνταξη της έκθεσης ήταν το γεγονός πως η επιτροπή «κλείστηκε» στο Μαξίμου επί εξάωρο, προκειμένου να ολοκληρώσει και να παραδώσει την έκθεση στον πρωθυπουργό.

Συντονιστικό ρόλο στην επικοινωνία μεταξύ Σαμαρά και επιστημόνων είχε το προηγούμενο διάστημα ο σύμβουλος του πρωθυπουργού και βουλευτής Επικρατείας Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Αποκαλυπτικά στοιχεία

Στην οικονομοτεχνική έκθεση που έφερε στο φως η Realnews επισημαίνεται ότι «η πολιτεία πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο σε ουσιαστικές συνομιλίες με τα γειτονικά κράτη για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και τη δημιουργία κατάλληλου πολιτικού κλίματος».

Μάλιστα, αναφέρεται ότι «δεδομένης της σημερινής οικονομικής κρίσης, προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι η μαζική προσέλκυση επενδύσεων για τυχόν ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων», επικεντρώνοντας πρωτίστως το ενδιαφέρον νότια της Κρήτης.

«Εκεί, υπάρχει 80% πιθανότητα για παρουσία φυσικού αερίου, ενώ στο Ιόνιο υπάρχει 80% πιθανότητα για παρουσία πετρελαίου. Στόχος μας θα πρέπει να είναι η μεγιστοποίηση δημιουργίας θέσεων εργασίας το συντομότερο δυνατό», τονίζει η επιτροπή στην έκθεσή της.

Στο σημείο αυτό οι συντάκτες της έκθεσης επικαλούνται τις επιλογές της Λευκωσίας, σημειώνοντας ότι «αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την προκήρυξη σε διαγωνισμό ταυτόχρονα ενός μεγάλου αριθμού οικοπέδων (blocks) – ακριβώς έτσι έκανε πρόσφατα η Κύπρος. Να υπενθυμίσουμε ότι η Κύπρος προκήρυξε το σύνολο των διαθέσιμων θαλάσσιων οικοπέδων της νότιας ΑΟΖ της (1 συν 12 οικόπεδα). Εμφανίστηκαν 30 σημαντικές εταιρείες πετρελαίου, με προσφορές για εννέα από αυτά (αναμένεται στις αρχές του 2013 η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων)»

Via : www.real.gr