Δελτίο τύπου – 11/11/2016

Η κατάσταση στην χώρα μας, παρά την ανάληψη της κυβέρνησης από ένα κόμμα της Αριστεράς, εξακολουθεί να παραμένει αδιέξοδη. Μετά από μία μεγάλη περίοδο στρεβλής ανάπτυξης οικοδομημένης αποκλειστικά πάνω σε μη παραγωγικά πρότυπα μεταπρατικού χαρακτήρα και στον υπέρμετρο δανεισμό, η χώρα μας βρέθηκε εκτεθειμένη στην χρηματοπιστωτική κρίση όσο καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Τα πολιτικά κόμματα που δημιούργησαν την κρίση, αλλά και αυτά που την διαχειρίστηκαν, όχι μόνον δεν είχαν κάποιο σχέδιο εξόδου από την κρίση, αλλά δεν έκαναν και δεν κάνουν καμία προσπάθεια να απαλλάξουν τουλάχιστον την πολιτική ζωή από τις ιδιαίτερες παθογένειες, που εκφράζονται κυρίως στις πελατειακές σχέσεις,  στην ανορθολογική οργάνωση της δημόσιας διοίκησης και στο κομματικό κράτος.

Στο διάστημα της θητείας του ΣΥΡΙΖΑ τίποτε δεν έχει αλλάξει. Προσκολλημένος στις παραδοσιακές αντιλήψεις της Αριστεράς όπως συγκεντρωτισμό, κρατισμό και με μία απέλπιδα προσπάθεια αναδιανεμητικής πολιτικής μέσω φορολογίας, ήταν λογικό επακόλουθο να οδηγηθεί φανερά πλέον στην υιοθέτηση του προγράμματος των αντιπάλων του και το μόνο που διατηρεί είναι υπολείμματα αριστερής ρητορικής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως εξ άλλου και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις που διαχειρίστηκαν την κρίση, αδυνατούν να προσφέρουν διέξοδο γιατί δεν έχουν (ή δεν θέλουν) να κατανοήσουν, ότι ο δυτικός κόσμος δεν βιώνει απλά μια οικονομική κρίση, αλλά μια βαθειά πολιτισμική κρίση, που εκτός των άλλων εκφράζεται και στην συνεχή επιδείνωση της θέσης του κόσμου της εργασίας. Ως εκ τούτου όλες οι παλαιές συνταγές αδυνατούν πλέον να προσφέρουν την οποιαδήποτε ελπίδα.

Το ΔΙΚΤΥΟ Ανανεωτικής Αριστεράς παρουσιάζοντας τις θέσεις του, οκτώ μήνες πριν, είχε τονίσει την αδυναμία των υπαρχόντων πολιτικών κομμάτων να προσφέρουν λύση και είχε προβλέψει την προδιαγεγραμμένη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης είχε την τόλμη να αμφισβητήσει τον κυρίαρχο στόχο που εκφράζουν όλα τα πολιτικά κόμματα για προσέλκυση επενδύσεων και οικονομική ανάπτυξη, που θα μας οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση.

Έχοντας διατυπώσει από την ίδρυσή του την θέση, ότι μόνον με ριζικές αλλαγές της υπάρχουσας κοινωνικής οργάνωσης και του παραγωγικού προτύπου υπάρχει ελπίδα διεξόδου από την κρίση, αλλά και έχοντας γνώση ότι αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να συμβεί από την μία μέρα στην άλλη, παρουσίασε θέσεις και προτάσεις άμεσα εφαρμόσιμες που ταυτόχρονα εξυπηρετούν και τον στόχο για αλλαγή της κοινωνικής οργάνωσης.

Έτσι στο διάστημα λειτουργίας του των οκτώ μηνών, αγνοώντας το κυρίαρχο ρεύμα που έχουν δημιουργήσει κυβέρνηση και αντιπολίτευση, τόλμησε να παρουσιάσει ολοκληρωμένες και εμπεριστατωμένες προτάσεις για το φλέγον ζήτημα του συνταξιοδοτικού, για την εξωτερική πολιτική, για την παιδεία και για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος.

Με όσες δυνάμεις διαθέτουμε θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση και καλούμε όλους και όλες συμμερίζονται τις βασικές μας θέσεις να

  • συμβάλλουν στην προσπάθεια να ασκείται η πολιτική από τους πολίτες και
  • για ένα νέο παραγωγικό πρότυπο με ανθρώπινο πρόσωπο και συμβατό με τις οικολογικές επιταγές.

 

Το Δένδρο μας, έχει ρίζες βαθιές και φυλλωσιά πυκνή.

Σύντομα θα έχει και καρπούς