Το υπουργείο Οικονομικών, ανακοίνωσε πως ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την ανταλλαγή των υφιστάμενων ομολόγων (swap) του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ. Σκοπός της κίνησης αυτής είναι να βελτιωθεί η ρευστότητα των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και να διευκολυνθεί ο δρόμος για μία δεύτερη έξοδο στις αγορές.

Τα ομόλογα που θα ανταλλαγούν προέρχονται από τα ομόλογα του PSI και λήγουν έως το 2042.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπει την ανταλλαγή 20 ομολόγων ονομαστικής αξίας 29,7 δισ. ευρώ με νέα ομόλογα 5,10,15 και 20ετούς διάρκειας. Το επιτόκιο των ομολόγων θα είναι σταθερό και θα προσδιοριστεί με τέτοιο τρόπο, προκειμένου η συναλλαγή να είναι ουδέτερη τόσο για τους ομολογιούχους όσο και για το Ελληνικό Δημόσιο.

Πιο συγκεκριμένα, τo swap έχει στόχο ταν υφιστάμενα ομόλογα να ανταλλαχθούν με:

  • τίτλο με κουπόνι 3,5% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2023
  • τίτλο με κουπόνι 3,75% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2028
  • τίτλο με κουπόνι 3,9% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2033
  • τίτλο με κουπόνι 4% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2037
  • τίτλο με κουπόνι 4,2% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2042.

►Τη συναλλαγή έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν στους διεθνείς επενδυτές οι BNP Paribas, η Citigroup Global Markets Limited, η Deutsche Bank AG, το υποκατάστημα του Λονδίνου, η Goldman Sachs, η HSBC Bank plc και η Merrill Lynch International. Η Alpha Bank ΑΛΦΑ, η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς ενεργούν ως Co-Dealers Managers σε σχέση με τους εγχώριους επενδυτές και ως πράκτορες πληροφοριών και ανταλλαγής.

►Οι κάτοχοι των υφισταμένων ομολόγων θα έχουν περιθώριο έως τις 28 Νοεμβρίου για να τους ανταλλάξουν με τους νέους τίτλους.

Με βλέμμα στις αγορές

Η Ελλάδα λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να διευκολύνει τη ρευστότητά της για τις μελλοντικές εξόδους της στις αγορές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο πρακτορείο Reuters.

«Κάνουμε την απαραίτητη δουλειά για να διασφαλίσουμε τις απαραίτητες συνθήκες ρευστότητας για τις μελλοντικές εξόδους στην αγορά», δήλωσε ο υπουργός στο Reuters.

Via : www.efsyn.gr