H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μπορούσε να αγοράσει καλυμμένα ομόλογα που εξέδωσε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο του προγράμματός της αγορών τίτλων, προσφέροντας έμμεση στήριξη στην ελληνική οικονομία.

Το παραπάνω αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο τραπεζικές πηγές «που έχουν γνώση του θέματος».

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η Εθνική Τράπεζα πούλησε αυτή την εβδομάδα καλυμμένα ομόλογα, με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια, ύψους 750 εκατ. ευρώ, τα οποία πιθανόν να είναι οι πρώτες ελληνικές εκδόσεις που μπορεί να αγοράσει η ΕΚΤ.

Αρκετές άλλες ελληνικές τράπεζες αναμένεται να εκδώσουν καλυμμένα ομόλογα τις επόμενες λίγες εβδομάδες, τα οποία αναμένεται επίσης να είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα αγοράς τίτλων της κεντρικής τράπεζας. Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι η ΕΚΤ έχει -μέχρι σήμερα- αρνηθεί την αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για το παραπάνω ζήτημα.

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η ΕΚΤ εξετάζει τη σμίκρυνση της ποσοτικής χαλάρωσης στο μισό από τις αρχές του 2018. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αγορών ομολόγων εκπνέει στο τέλος του τρέχοντος έτους και η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει αν θα το παρατείνει και το 2018. Μεταξύ των όσων εξετάζονται είναι η απόσυρση της ποσοτικής χαλάρωσης να γίνει σταδιακά κι όχι απότομα.

Via : www.efsyn.gr