του Τάσου Τέλλογλου

Theodore Manolopoulos / SOOC

Ο πρωθυπουργός  μεταβαίνει σήμερα στη Λέσβο με τον αυστριακό καγκελάριο. Στο στρατόπεδο της Μόριας ο κ. Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να δει το επόμενο hot spot στο νησί, εκεί που μελλοντικά θα καταγράφονται Σύριοι και άλλοι αλλοδαποί, που σήμερα καταγράφονται σε δύο διαφορετικά σημεία Όμως έχω την υποψία ότι δεν καταγράφονται καθώς η διαδικασία δεν γίνεται ηλεκτρονικά. Και που το ξέρω; Υπάλληλοι του ΟΤΕ μου είπαν ότι η τηλεφωνική γραμμή που μεταφέρει τα δεδομένα από τη Μόρια είναι πολύ «αδύνατη»για τη μεταφορά αποτυπωμάτων από τους υπολογιστές του συστήματος Eurodac. Δηλαδή γίνεται καταγραφή δεδομένων που δεν είναι δυνατόν να μεταφερθούν καθώς δεν υπάρχει υποδομή. Αποτέλεσμα: μετανάστες και  πρόσφυγες μένουν  να περιμένουν επί ώρες και μέρες νηστικοί και διψασμένοι. Και όταν ανοίγουν οι πόρτες δέρνονται μεταξύ τους και με τους λίγους αστυνομικούς που υπάρχουν εκεί, παίρνοντας μια πικρή πρώτη γεύση μιας δυσλειτουργικής και αναποτελεσματικής Ευρώπης που δεν είναι πολύ καλύτερη από την  γείτονα από όπου έρχονται.

Όταν ο πρώην υπουργός Ν. Δένδιας έφτιαξε το κέντρο κράτησης της Μόριας, οι υπάλληλοι ξέχασαν ή αμέλησαν ή αδιαφόρησαν να συνδέσουν το κέντρο ψηφιακά με όσους πρέπει να παραλαμβάνουν τα στοιχεία ταυτοποίησης. Άλλου είδους επικοινωνία, πέραν της ψηφιακής, δεν γίνεται αποδεκτή στο σύγχρονο κόσμο.

Οι εξαγγελίες της χώρας μας και οι απαιτήσεις της για αλληλεγγύη των άλλων Ευρωπαίων απαιτούν κατ αρχήν να μπορούμε εμείς κατ αρχήν να ανταποκριθούμε στοιχειωδώς στις ανειλημμένες μας υποχρεώσεις. Αν δεν μπορούμε να καταγράψουμε σωστά τους νεοεισερχόμενους, ουδείς θα δεχθεί να διαμοιραστούν με βάση όσα συμφωνούνται. Αν δεν μπορούμε να τους καταγράψουμε σημαίνει ότι  δεν ανταποκρινόμαστε με επάρκεια στο ρόλο του να είμαστε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Με ο,τι μπορεί να σημάνει αυτό. Για μας, για άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αυστρία και για τους πρόσφυγες τους οποίους υποτίθεται ότι θέλουμε να προστατεύσουμε .

Via : www.protagon.gr