του Δημήτρη Σούρδη

Δημήτρης Σούρδης

Μην μας ξεγελά η εκλογική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, που οφείλεται στην κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ. Η αριστερά εξακολουθεί να είναι απούσα.
Η αποτυχία της αριστεράς οφείλεται στην έλλειψη πειστικής εναλλακτικής πρότασης. Εγκλωβισμένη μεταξύ κρατισμού και αναδιανομής δείχνει να μην έχει κάτι να προτείνει.
Το ζήτημα διευθέτησης του χρέους είναι μεν σημαντικό και μακάρι ο ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει μια καλλίτερη διαχείριση που να επιτρέψει στους πολίτες της χώρας να ελπίζουν. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η αριστερά θα πάψει να είναι απούσα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαγγέλλει ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα με ριζοσπαστική ρητορεία, που ενδεχομένως να ήταν εφικτό στις εγχώριες και διεθνείς συνθήκες που επικρατούσαν 50 χρόνια πριν.
Έκρινα ότι η ίδρυση της Δημοκρατικής Αριστεράς θα έφερνε και μια νέα πρόταση.
Δυστυχώς αυτό δεν έγινε. Κάποιοι θεώρησαν ότι Αριστερά σημαίνει μόνον τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Άλλοι πάλι έκριναν ότι το κόμμα πρέπει να μετατραπεί σε σοσιαλδημοκρατικό. (Λεπτομέρεια: Ο χώρος μας δεν ταυτίστηκε με την σοσιαλδημοκρατία όταν αυτή κατέγραφε σημαντικές επιτυχίες, όχι τώρα που έχει προσχωρήσει ολοσχερώς στο αντίπαλο στρατόπεδο).
Εκτιμώ ότι μια νέα εναλλακτική πρόταση της αριστεράς εξακολουθεί να είναι το ζητούμενο όχι μόνον για εμάς αλλά και για να επανέλθει η αριστερά στο προσκήνιο.

Ο Δημήτρης Σούρδης είναι μέλος της Κ.Ε της ΔΗΜΑΡ