vouli-thumb-medium

Υπερψηφίστηκε το επί των άρθρων και στο σύνολό του το πολυνομοσχέδιο -«σκούπα» του υπουργείου Οικονομικών, με τα 232 άρθρα και τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης 1 δισ. ευρώ.

Τα άρθρα 221 (για τα επικουρικά ταμεία και το εφάπαξ), 226 για την σύνθεση της Επιτροπής Ελέγχου για το πόθεν έσχες και 227 για την διαδικασία ελέγχου του πόθεν έσχες ψηφίστηκαν με 50 ψήφους των βουλευτών της συμπολίτευσης και 47 κατά της αντιπολίτευσης.

Τα άρθρα 223 (για τους υπόχρεους σε δήλωση πόθεν έσχες), 224 (για το περιεχόμενο της δήλωσης πόθεν έσχες), 225 (για τα όργανα και τη διαδικασία ελέγχου πόθεν έσχες), 228 (για τις κυρώσεις για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες) 229 (για καταλογισμό περιουσίας) και 230 (για τη δήλωση οικονομικών συμφερόντων μαζί με τη δήλωση πόθεν έσχες) ψηφίστηκαν με 50 ψήφους των βουλευτών της συμπολίτευσης, 39 κατά (ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΧΑ, Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί βουλευτές) και 8 παρών (ΑΝΕΛ, ΚΚΕ).

Η συζήτηση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να εξαπολύει επιθεση εφ’όλης της ύλης στην κυβέρνηση και τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ Πάνο Καμμένο να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι “φέρνει μέσα στον Αύγουστο ένα ακόμα πολυνομοσχέδιο, κατ΄ απαίτηση της τρόικας, προκειμένου να ρυθμιστούν οι υποχρεώσεις που έχει πάρει για να ακολουθηθεί η ίδια πολιτική, που οδηγεί τον ελληνικό λαό σε μεγαλύτερη ανεργία, τη χώρα σε εσωτερική υποτίμηση, τις επιχειρήσεις σε λουκέτα και ουσιαστικά στην καταστροφή κάθε πιθανότητας και ελπίδας για ανάπτυξη στη χώρα”.

Υπό τις αντιδράσεις πάντως ακόμα και βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας αποσύρθηκε τελικά η διάταξη που απαγόρευε την υποχρεωτική δημοσίευση προκηρύξεων του Δημοσίου και των ΟΤΑ στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο.

Μεταξύ των σημαντικών ρυθμίσεων είναι και αυτή για τα ταμεία των ενστόλων αλλά και τις περικοπές σε συντάξεις και εφάπαξ. Με νομοτεχνική βελτίωση που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στη σχετική διάταξη, έδωσε ακόμη 6 μήνες προθεσμία, έως 30 Ιουνίου 2015, από 31.12.2014 που προβλεπόταν αρχικά, ώστε οι κλάδοι επικουρικής ασφάλισης των ενστόλων να μπορούν να μετατρέπονται σε ΝΠΙΔ μετά από εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης. Σε ό,τι αφορά στον υπολογισμό του εφάπαξ, ο κ. Βρούτσης παρέσχε προφορική διαβεβαίωση ότι πριν από την έκδοση της δικής του υπουργικής απόφασης θα έχει προηγηθεί πρόταση του αρμόδιου υπουργού Δημόσιας Τάξης.

Ωστόσο ούτε και το κείμενο της νέας νομοτεχνικής βελτίωσης που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο λίγο πριν από την έναρξη ονομαστικής ψηφοφορίας, φαίνεται να ικανοποιεί τους εκπροσώπους του συνδικαλιστικού φορέα των ενστόλων. Ο ένστολοι ενίστανται διότι με τη νομοτεχνική βελτίωση προσετέθη διάταξη που προβλέπει ότι για τα ταμεία και τους τομείς επικουρικής ασφάλισης τους που θα μετατραπούν σε ΝΠΙΔ, το ποσοστό της εργοδοτικής εισφοράς παραμένει σταθερό ή μειώνεται, χωρίς οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση ή παροχή εγγυήσεων από τη γενική κυβέρνηση ή άλλες μη ανταποδοτικές πηγές, πέραν των δικών τους πόρων. Οι ένστολοι εκτιμούν ότι με τη συγκεκριμένη πρόβλεψη το επικουρικό τους ταμείο θα οδηγηθεί στο ΕΤΕΑ επειδή δεν θα χρηματοδοτηθεί.
Συνεπεία της συνέχισης των αντιρρήσεων αυτών και ενόψει της ονομαστικής ψηφοφορίας για τις συγκεκριμένες διατάξεις, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ έγινε αντικατάσταση ενός τουλάχιστον βουλευτή, του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Κυριαζίδη που προέρχεται από τους ένστολους.
Η συγκεκριμένη διάταξη πέρασε με ψήφους 50 «ναι» και 47 «όχι». Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων δήλωσαν την αντίθεση τους και ειδικά ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Χρήστος Φωτόπουλος ανέφερε ότι «αύριο κιόλας οι ομοσπονδίες θα γνωστοποιήσουν σε όλη την Ελλάδα τα ονοματεπώνυμα των βουλευτών που με την ψήφο τους, πέρασε το άρθρο 221 του πολυνομοσχεδίου, γιατί με αυτό μπήκε ταφόπλακα στο ασφαλιστικό μας σύστημα». Ανέφεραν ακόμη ότι από αύριο θα εξετάσουν τη «μορφή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων».
Επίσης ψηφίσθηκαν κατά πλειοψηφία οι δύο τροπολογίες του υπουργείου Πολιτισμού για το Μέγαρο Μουσικής και για τις αμοιβές πνευματικών δικαιωμάτων από τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται με το διαμετακομιστικό εμπόριο.
Με την πρώτη τροπολογία παρατείνεται μέχρι το τέλος του χρόνου, η περίοδος της ταμειακής διευκόλυνσης που έχει δοθεί με το νόμο 4262/2014 στον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία του εν όψει μιας συνολικής μεταβιβάσεως των ακινήτων του στο ελληνικό Δημόσιο.
Όπως ενημέρωσε το Σώμα ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, θα καταθέσει το επόμενο διάστημα, ίσως και στο Γ Θερινό Τμήμα, ρύθμιση με την οποία θα προβλέπεται η συνολική μεταβίβαση στο ελληνικό Δημόσιο της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού, ενώ και η πλειοψηφία του ΔΣ θα ορίζεται από το Δημόσιο.
Απαντώντας ο κ. Τασούλας σε ερώτηση του γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση αν θα υπάρξει κόστος για το Δημόσιο είπε ότι δεν υπάρχει κόστος καθώς οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του ΟΜΜΑ δεν απαλείφονται, «απλώς, παρέχεται η διευκόλυνση εισπράξεως δικαιωμένων χρημάτων για ένα χρονικό διάστημα».
Η δεύτερη τροπολογία του υπουργείου Πολιτισμού που ψηφίσθηκε αφορά ρυθμίσεις για την λεγόμενη «εύλογη αμοιβή» πνευματικών δικαιωμάτων από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο διαμετακομιστικό εμπόριο και δεν έχουν έδρα στη χώρα μας.
Μια ακόμα τροπολογία που εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο αφορά στη συνταξιοδότηση σχολικών φυλακών που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ενώ άλλη που εντάχθηκε σήμερα αφορά στην απαλλαγή από τον ΦΠΑ μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τζίρο έως 10.000 ευρώ.
Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Via : enet.gr