του Νίκου Σκιαδά *

Επειδή δυστυχώς για μένα, δεν μπόρεσα για λόγους υγείας να παραστώ στη συνεδρίαση της Κ.Ε. της 25ης Απριλίου 2015,θα ήθελα να σας κοινοποιήσω τις σκέψεις μου, γιατί και ο χώρος μας με ενδιαφέρει και πιστεύω ότι έχουμε πράγματα να πούμε και να προσφέρουμε στην ελληνική κοινωνία.

Άλλωστε το τέλος της Ιστορίας δεν ήρθε με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Καταρχήν το γεγονός, πρώτη φορά Αριστερά, ακόμα δεν δικαίωσε καμιά προσδοκία, αλλά αντίθετα φαίνεται να μας εκθέτει σε απρόβλεπτους κινδύνους. Ακόμα δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει η «σκληρή διαπραγμάτευση» και όλες οι εξελίξεις είναι πιθανές, μέχρι ακόμα εκλογές ή    δημοψήφισμα.

Εμείς τρείς μήνες τώρα πέρα από την δογματική προσήλωση μας στη θέση του Συνεδρίου τον Οκτώβρη του 2014 για την προοδευτική διακυβέρνηση με βάση τον ΣΥΡΙΖΑ, τίποτα δεν έχουμε κουβεντιάσει, καμιά κριτική δεν έχουμε διατυπώσει για την νέα Κυβέρνηση, τίποτα δεν είπαμε για την δική μας πρόταση, που προφανώς δεν είναι αυτή που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακολουθεί. Για την ακρίβεια και δυστυχώς και για μας που επενδύσαμε στην ελπίδα μιας εναλλακτικής αριστερής πρότασης στην διακυβέρνηση του τόπου, η Κυβέρνηση δεν έχει πολιτική. Η λογική ότι το Μνημόνιο είναι παρελθόν, δεν αποτελεί πολιτική πρόταση.

Γι’αυτό και δεν μπορούμε να λέμε απλά ότι “στηρίζουμε κριτικά” τη Κυβέρνηση για πράγματα που δεν κάνει και να «σφυρίζουμε» αδιάφορα για όσα καταστροφικά πράττει. Όταν λοιπόν εμείς έχουμε να πούμε ξεχωριστά πράγματα, πράγματα σημαντικά για την κρίση, την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων, την αδιαπραγμάτευτη Ευρωπαϊκή προοπτική μας, αύριο όταν η Κρίση θα γίνει οξύτερη, που θα γίνει οξύτερη με την πολιτική που ακολουθεί η παρούσα συγκυβέρνηση, κι εμείς δεν έχουμε πάρει θέση για αυτά που γίνονται, τότε δεν θα έχουμε λόγο ύπαρξης. Κατά τη γνώμη μου, εμείς μέχρι το Συνέδριο του Μαϊου, πρέπει να έχουμε καταστήσει με σαφήνεια ότι :

α) Δεν συμφωνούμε με πολλές και συγκεκριμένες επιλογές της σημερινής αφύσικης και χωρίς πολιτική βάση συγκυβέρνησης.

β)Έχουμε συγκεκριμένο δικό μας στίγμα, που με βάση τις αρχές της Ανανεωτικής Αριστεράς και της Αριστερής Σοσιαλδημοκρατίας, θα αποτελέσει το δικό μας Αφήγημα για τη έξοδο από την Κρίση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

γ)Μετά το Συνέδριο ξεκινάμε τις διαδικασίες για την ανασυγκρότηση του χώρους της Ανανεωτικής Αριστεράς. Η πρόταση που για το θέμα αυτό κατατέθηκε από τα μέλη της Κ.Ε. πριν δύο περίπου μήνες, εμένα με καλύπτει απόλυτα. Στη βάση αυτής της πρότασης, μπορούμε να συζητήσουμε και να εργασθούμε πλέον για την υπέρβαση του καταδικασμένου στη λαϊκή συνείδηση σχήματος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Εγώ πιστεύω ότι  η σημερινή Κυβέρνηση έχει σπαταλήσει πολύτιμο χρόνο με κινήσεις εντυπωσιασμού και επικοινωνίας, έτσι λοιπόν στο άμεσο μέλλον οι εξελίξεις στην οικονομία και την πολιτική, θα είναι ραγδαίες και γι’αυτό δεν  έχουμε καμιά δικαιολογία αν ξεπερασθούμε και πάλι από τα γεγονότα.

Εμείς πλέον χωρίς να ετεροκαθοριζόμαστε, πρέπει να ανασυγκροτήσουμε τον χώρο μας,δηλαδή τον χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς και της προοδευτικής Σοσιαλδημοκρατίας, που δεν βαρύνεται από τις αμαρτίες του κακού μεταπολιτευτικού παρελθόντος. Το καθαρό και πολιτικά συγκριμένο δικό μας στίγμα, θα ενθαρρύνει και θα βοηθήσει επίσης τις φιλοευρωπαϊκές, αριστερές και ανανεωτικές δυνάμεις, που βρίσκονται μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ και αγωνιούν προσδοκώντας την ωρίμανση και την στροφή στον πολιτικό ρεαλισμό του κόμματος αυτού. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι κέρδος για τους θεσμούς, τη δημοκρατική ολοκλήρωση, τη δικαίωση των δικών μας προσπαθειών και τελικά για τη διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής μας στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

 Αγρίνιο,  Απρίλιος 2015

 * ΝΙΚΟΣ ΣΚΙΑΔΑΣ  , Μέλος Κ.Ε. Δημοκρατικής Αριστεράς