Το 2016 θα είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, που ανήκει στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Το γεγονός αυτό θα σημαίνει ότι 16 από τα 17 θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί θα ανήκουν στον αιώνα που διανύουμε, ενώ παράλληλα το ρεκόρ για το θερμότερο καταγεγραμμένο έτος θα καταρριφθεί για τρίτη σερί χρονιά.
Η έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ), που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στη παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα στο Μαρόκο, δείχνει πως η παγκόσμια θερμοκρασία το 2016 βρίσκεται 1,2 βαθμό Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής. Η αύξηση αυτή είναι αρκετά κοντά στο ανώτερο επίπεδο που έθεσε η συμφωνία του Παρισιου΄για το κλίμα.

Σύμφωνα με τον ΠΜΟ, τουλάχιστον τα μισά ακραία καιρικά φαινόμενα που μελετήθηκαν τα τελευταία χρόνια οφείλονται στην ανθρωπογενή υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους ανθρώπους έρχονται νωρίτερα και με μεγαλύτερη σφοδρότητα από την αναμενόμενη. Σημαντικό ρόλο στο νέο ρεκόρ ζέστης διαδραμάτισε και το φαινόμενο Ελ Νίνιο, ωστόσο οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παραμένει ο ισχυρότερος παράγοντας.

«Η πρόσθετη θερμότητα από το ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο έχει εξαφανιστεί. Η ζέστη από την υπερθέρμανση του πλανήτη θα συνεχιστεί. Λόγω της κλιματικής αλλαγής, η συχνότητα και ο αντίκτυπος των ακραίων φαινομένων έχει αυξηθεί. Καύσωνες και πλημμύρες που σημειώνονταν σπάνια, γίνονται πλέον πιο συχνά», τόνισε γενικός γραμματέας του ΠΜΟ, Πέτερι Τάαλας.

Η υπερθέρμανση οδήγησε σε αποπνικτικούς καύσωνες μέσα στο έτος, που εκδηλώθηκαν με θερμοκρασίες – ρεκόρ: ένα νέο υψηλό 42.7 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε στην Πρετόρια, στη Νότια Αφρική τον Ιανουάριο. Στη Mae Hong Son, στην Ταϊλάνδη, η θερμοκρασία έφτασε τους 44.6 βαθμούς στις 28 Απριλίου, στο Phalodi της Ινδίας άγγιξε τους 51 βαθμούς τον Μάιο και στο Mitribah του Κουβέιτ καταγράφηκε θερμοκρασία 54 βαθμών Κελσίου τον Ιούλιο. Μέρη της αρκτικής, στη Ρωσία, είδαν επίσης ακραία αύξηση της θερμοκρασίας, με 6 ως 7 βαθμούς Κελσίου πάνω από το φυσιολογικό.