Αν και έχουν φύγει από τις θέσεις τους από το 2014, 16 πρώην Επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από την εποχή του Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, εξακολουθούν να πληρώνονται, σύμφωνα με την Die Zeit.

Ανάμεσά τους, στη λίστα που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα, είναι και η Μαρία Δαμανάκη, η οποία διετέλεσε Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2010 έως το 2014.

Οι 16 πρώην Επίτροποι λαμβάνουν μηνιαίως τουλάχιστον 8.333 ευρώ ο καθένας, σύμφωνα με την Zeit, όπως αναμεταδίδει το Politico. Η αρχική ιδέα για αυτές τις πληρωμές είναι να αποφευχθεί η σύγκρουση συμφερόντων και προκειμένου να μην αναλάβουν οι Επίτροποι καλοπληρωμένες δουλειές, απευθείας μετά από την αποχώρησή τους από την Κομισιόν. Το ειρωνικό, γράφει η γερμανική εφημερίδα, είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς που λαμβάνουν αυτό το «μεταβατικό επίδομα» εργάζονται ήδη εδώ και καιρό σε καλοπληρωμένες θέσεις ως μάνατζερ, λομπίστες ή σε άλλα πολιτικά πόστα.

Η λίστα, αναφέρει το Politico, περιλαμβάνει τον Κάρελ Ντε Γκουχτ, ο οποίος είναι αυτή τη στιγμή στο εποπτικό συμβούλιο της εταιρείας χάλυβα ArcelorMittal και της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Proximus, την Κόνι Χέντεγκααρντ, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της εταιρείας ενέργειας Danfoss, αλλά και τον Νατσιάν Τσιόλος, τον σημερινό πρωθυπουργό της Ρουμανίας.

Τα προνόμια αυτά βασίζονται σε κανονισμό από το 1967 και φέτος η διάρκειά τους μειώθηκε από τα τρία στα δύο χρόνια, αν και αυτό ισχύει μόνο για τους νεοδιορισθέντες.

Η πλήρης λίστα των πρώην Επιτρόπων που πληρώνονται ακόμη, σύμφωνα με το δημοσίευμα:

Χοακίν Αλμούνια Αμάν, Ισπανία
Λάζλο Αντόρ, Ουγγαρία
Τόνιο Μποργκ, Μάλτα
Ντατσιάν Τσιόλος, Ρουμανία
Μαρία Δαμανάκη, Ελλάδα
Κάρελ Ντε Γκουχτ, Βέλγιο
Γιάτσεκ Ντομινίκ, Πολωνία
Στέφαν Φούλε, Τσεχία
Κόνι Χέντεγκααρντ, Δανία
Σίιμ Καλάς, Εσθονία
Γιάνουζ Λεβαντόφσκι, Πολωνία
Φερντινάντο Νέλι Φερότσι, Ιταλία
Αντρίς Πίεμπαλγκς, Λετονία
Γιάνεζ Ποτότσνικ, Σλοβενία
Αλγκιρντάς Σεμέτα, Λιθουανία
Ανδρούλλα Βασιλείου, Κύπρος