Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης
Συνάντηση Μέρκελ - Τσίπρα στο Βερολίνο στις 23 Μαρτίου

Καθοριστική για τις εξελίξεις, στη μια ή την άλλη κατεύθυνση, αναμένεται να είναι η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την Γερμανίδα ομόλογό του, την προσεχή Δευτέρα στο Βερολίνο, ενώ πληροφορίες επιμένουν ότι στις 8 Απριλίου ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί το Κρεμλίνο.
Η συνάντηση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Βερολίνου, σε μια εμφανή προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το κλίμα ρήξης μεταξύ των δυο χωρών, αλλά και μεταξύ μεγάλου τμήματος της ευρωζώνης και της Ελλάδας.
– Σακελλαρίδης: Απευθείας επικοινωνία, χωρίς ενδιάμεσους διαύλους
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε το πρωί χθες τηλεφωνικό ραντεβού με τον Έλληνα πρωθυπουργό, το οποίο και πραγματοποιήθηκε στις 4.30 το μεσημέρι-και σύμφωνα με τις πληροφορίες κράτησε περί τα είκοσι λεπτά.
Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία η Γερμανίδα Καγκελάριος απηύθυνε πρόσκληση προς τον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί το Βερολίνο και τη γερμανική Καγκελαρία την επόμενη Δευτέρα, 23 Μαρτίου. Ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση.
Η Αθήνα, όπως και το Βερολίνο (σήμερα υπάρχει τετ α τετ της Άνγκελα Μέρκελ με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι) ετοιμάζονται ήδη πυρετωδώς για τη συνάντηση. Μια αποτυχία της συνάντησης ίσως αποδειχθεί πολύ επικίνδυνη, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ίδια την ευρωζώνη.
Άλλωστε συνάντηση σε τόσο υψηλό επίπεδο δεν γίνεται αν δεν είναι καλά προετοιμασμένη και αν δεν αναμένεται μια θετική-έστω και στο μίνιμουμ-εξέλιξη. Άλλωστε υπάρχουν θέματα που δεν αποκλείεται να πυροδοτήσουν την κρίση, όπως π.χ. είναι η εμμονή των δανειστών στην αξιολόγηση και η απόφαση της Αθήνας να θέσει το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων.
Παρότι θα έχει προηγηθεί η πολύ σημαντική Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή (στην οποία, άλλωστε, ο Έλληνας πρωθυπουργός σχεδίαζε να θέσει πολιτικά το θέμα της ρευστότητας) η Αθήνα προετοιμάζεται εντατικά για τη συνάντηση του Βερολίνου, με τις συσκέψεις να είναι συνεχείς και τους συνεργάτες του πρωθυπουργού να ετοιμάζουν τους σχετικούς φακέλους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες στις 8 Απριλίου ο Αλέξης Τσίπρας θα γίνει δεκτός στο Κρεμλίνο, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη νευρικότητα στους εταίρους.

Via : www.real.gr