Η Φορτούνα Ντίσελντορφ έχει τη δική της ιστορία στο γερμανικό ποδόσφαιρο. Έχει κατακτήσει ένα πρωτάθλημα, δύο κύπελλα, ενώ έπαιξε στον τελικό του Κυπελλούχων του 1979, κόντρα στην Μπαρτσελόνα. Η πορεία της Φορτούνα έχει τα πάνω και τα κάτω της, καθώς έχει αγωνιστεί σ’ όλες τις κατηγορίες. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η ερυθρόλευκη ομάδα αντιμετώπισε μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Εδώ μπαίνουν στην ιστορία μας οι Die Toten Hosen, το γερμανικό πανκ συγκρότημα που τυχαίνει τα μέλη του να είναι φανατικοί οπαδοί της Φορτούνα και αποφάσισαν ένα μέρος των εσόδων από τα εισιτήρια των συναυλιών τους να πηγαίνουν στην ομάδα. «Ένα μάρκο για τη Φορτούνα», ονομάζουν την καμπάνια τους, συγκεντρώνοντας κοντά στα 200 χιλιάδες γερμανικά μάρκα. Η Φορτούνα τα χρησιμοποιεί για δύο παίκτες, τη μεταγραφή του γκανέζου αμυντικού Άντονι Μπαφόε που έρχεται από τη γειτονική Φορτούνα της Κολωνίας και θα αγωνιστεί στα ερυθρόλευκα για τρία χρόνια στον σύλλογο, πριν συνεχίσει την καριέρα του στη Γαλλία και τις Μετς και Νις. Ο δεύτερος είναι ο ταλαντούχος επιθετικός Όλιβερ Γκενς για τον οποίο χρειάζονται χρήματα ώστε να υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Οι Die Toten Hosen είχαν βοηθήσει σημαντικά την αγαπημένη τους ομάδα. Από μια τουρνέ αποκτήθηκαν δυο παίκτες. Μια χαρά…

«Όλα από αγάπη»

Όμως στις αρχές του 2000, η Φορτούνα υποβιβάζεται στην 4η κατηγορία του γερμανικού ποδοσφαίρου. Η ομάδα βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση αγωνιζόμενη στα τοπικά και οι Toten Hosen αποφασίζουν να δράσουν δυναμικά,  καθώς η αγαπημένη τους ομάδα απειλείται ουσιαστικά με διάλυση. Έγιναν χορηγός του συλλόγου. Πρώτα απ’ όλα, έρχονται σε συμφωνία με τη ζυθοποιία της περιοχής Ντίμπελς. Η περιοδεία του συγκροτήματος  φέρνει αρκετά χρήματα και όλα πάνε για τη σωτηρία της ομάδας. Αλλά η μπάντα δεν μένει εκεί. Βάζει το όνομά της (το σήμα της για την ακρίβεια) στη φανέλα του συλλόγου για δύο σεζόν. Οι φανέλες της Φορτούνα γίνονται ανάρπαστες και η ομάδα βάζει στα ταμεία της σχεδόν 1 εκατομμύριο. Η Φορτούνα έχει σωθεί από τη διάλυση.

Το 2012, η Φορτούνα θα επιστρέψει στα σαλόνια της Μπουντεσλίγκα και τέσσερα χρόνια αργότερα το γκρουπ θα γίνει επίτιμο μέλος της ομάδας. Όμως επτά χρόνια αργότερα νέα οικονομικά προβλήματα θα εμφανιστούν. Ξανά οι Die Toten Hosen θα δώσουν λύση! Μία νέα συνεργασία προκύπτει και η Φορτούνα κυκλοφορεί ειδική φανέλα χωρίς σπόνσορα, μόνο με το σήμα του συγκροτήματος και τον τίτλο ενός τραγουδιού τους. Είναι για μια ακόμα φορά για καλό σκοπό, για να βοηθήσει το κλαμπ. Το γεγονός ότι κάνει ντεμπούτο σε αγώνα με την Μπάγερν, δίνει ακόμα μεγαλύτερη χαρά στο συγκρότημα που δεν χωνεύει καθόλου τους βαυαρούς, μόνιμους πρωταθλητές Γερμανίας. Τα χρήματα πηγαίνουν στις ακαδημίες του συλλόγου και η φανέλα γράφει πάνω “όλα από αγάπη”. Η φανέλα εξαντλείται αμέσως. Ο σύλλογος φτιάχνει μια συλλογή-συνεργασία και ξαναβγάζει την ιστορική φανέλα του 2001, καθώς και άλλα προϊόντα με τα έσοδα να συνεχίζουν να πηγαίνουν στις ακαδημίες της ομάδας. Η φανέλα του 2019 είναι πραγματικά υπέροχη.

«Δεν θα πάω ποτέ στην Μπάγερν»

Οι Die Toten Hosen είναι ένα γνήσιο κομμάτι της πανκ κουλτούρας που είναι στενά δεμένο με τη κουλτούρα και την ταυτότητα του Ντίσελντορφ, είναι κομμάτι της πόλης. Δεν είναι τυχαίο ότι εκτός από την Φορτούνα έχουν στηρίξει και την τοπική ομάδα χόκεϊ. Φυσικά, η αγάπη τους για το ποδόσφαιρο είναι μεγάλη. Το 2000 κυκλοφόρησαν ένα τραγούδι με τίτλο “Μπάγερν” στο οποίο μεταξύ άλλων λένε: “Πολλά πράγματα μπορούν να συμβούν, πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν. Αλλά ένα πράγμα γνωρίζω σίγουρα. Δεν θα πάω ποτέ στην Μπάγερν“, ενώ αναφέρονται όχι και με τόσα κολακευτικά λόγια στον παράγοντα της βαυαρικής ομάδας Ούλι Χένες. Ο τραγουδιστής του γκρουπ Καμπίνο το 2012 ανέφερε ότι από την κυκλοφορία εκείνου του άλμπουμ και μετά, οι πωλήσεις του συγκροτήματος στις νότιες περιοχές της Γερμανίας μειώθηκαν πολύ, καθώς οι οπαδοί της Μπάγερν τούς χαρακτήρισαν “ανεπιθύμητους”. Βέβαια για δηλωμένους οπαδούς της Φορτούνα μικρή σημασία έχει η άποψη των οπαδών της Μπάγερν. Εξάλλου στο “Merkur Spiel-Arena» την έδρα της Φορτούνα τα τραγούδια των Toten Hosen ακούγονται συνεχώς, ενώ εδώ και αρκετά χρόνια τα γκολ της ομάδας συνοδεύονται στην οθόνη του γηπέδου με το τραγούδι τους Strom.

Φέτος η Φορτούνα αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία του γερμανικού ποδοσφαίρου και στο πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε τερμάτισε στη 10η θέση. Προσπαθεί να έχει μια “υγιή” πορεία, αν και όλοι γνωρίζουν ότι αν χρειαστεί βοήθεια οι Die Toten Hosen θα τρέξουν για την αγαπημένη τους ομάδα!

Πηγή : https://www.epohi.gr