imagesCAB7NADJ

του Χάρη Ιωάννου

Με ένα απλό προ­εδρικό διάταγμα –χωρίς δηλαδή καν την έγκριση της Βουλής– θα μπορεί πλέον η κυβέρνηση να καταργεί δημόσιες υπηρεσίες, φορείς και οργανισμούς, δήμους και περιφέρειες, ακόμη και… υπουργεία. Θα αρκούν μόνο οι υπογραφές του Γιάννη Στουρνάρα, του Κυριάκου Μητσοτάκη και του συναρμόδιου υπουργού.

Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για τα… αυθαίρετα, η κυβέρνηση παρακάμπτει πλέον και τυπικά το Κοινοβούλιο στο σχεδιαζόμενο πογκρόμ απολύσεων στο Δημόσιο και δίνει τη δυνατότητα σε τρεις υπουργούς να αποφασίζουν και να εκτελούν εν μία νυκτί οτιδήποτε κρίνουν περιττό.

«Η οργάνωση και λειτουργία των υπουργείων, των αυτοτελών δημοσίων υπηρεσιών, των αποκεντρωμένων διοικήσεων και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου καθορίζονται με τους Οργανισμούς των φορέων αυτών, οι οποίοι καταρτίζονται, αντικαθίστανται ή τροποποιούνται με προεδρικά διατάγματα, τα οποία εκδίδονται με πρόταση των υπουργών», αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας.

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι το ίδιο ακριβώς θα ισχύει και για τους ΟΤΑ και προσθέτει ότι με τους Οργανισμούς αυτούς προβλέπεται «η κατάργηση ή συγχώνευση υπηρεσιών ή οργανικών μονάδων των φορέων αυτών, καθώς και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους σε άλλες υπηρεσίες ή η κατάργησή τους».

Via : www.efsyn.gr