Εναγκαλισμοί Κουβέλη - Βενιζέλου σε στιγμιότυπο αρχείου

Εναγκαλισμοί Κουβέλη – Βενιζέλου σε στιγμιότυπο αρχείου

Στελέχη των δύο κομμάτων κρατούν καθημερινά ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, με απώτερο στόχο να δημιουργηθεί κλίμα για μια μελλοντική συνεννόηση των δύο αρχηγών

της Βούλας Κεχαγιά

Από την Ιπποκράτους ώς την Αγίου Κωνσταντίνου είναι ένα τσιγάρο δρόμος. Η απόσταση όμως που πρέπει να διανύσουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για να συναντηθούν φαίνεται πως παραμένει μεγάλη και δύσκολη.

Σε επίπεδο κορυφής, στην παρούσα φάση, επαφές για την Κεντροαριστερά δεν γίνονται. Ούτε φανερές ούτε κρυφές.

Την τελευταία φορά που οι Βαγγέλης Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης συναντήθηκαν – προ διμήνου και υπό συνθήκες μυστικότητας – στο γραφείο του πρώτου στη Βουλή δεν κατάφεραν, όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, να συμφωνήσουν για κάτι πιο βαθύ.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συνεννοούνται όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο μόνο για θέματα που σχετίζονται με την κυβέρνηση.

Η τελευταία τους συνεργασία μάλιστα απέδωσε καρπούς και αφορούσε τη συμπόρευση των δύο κομμάτων για το Αντιρατσιστικό. Ώς εκεί τα πράγματα πάνε καλά. Όταν όμως αγγίζουν το θέμα της συνεργασίας, πάντα κάτι στραβώνει.

«Θέμα σεβασμού». Η αδιαφορία με την οποία η ΔΗΜΑΡ υποδέχεται κάθε φορά τις προσκλήσεις του ΠΑΣΟΚ για διάλογο και συνεργασία έχει κάνει ακόμη και τον Βαγγέλη Βενιζέλο να παγώσει. «Το είπαμε, το ξανάπαμε, αξιώνουμε κι έναν σεβασμό», λέει συχνά στους συνεργάτες του.

Την ίδια ώρα, ο Φώτης Κουβέλης έχει φροντίσει με δηλώσεις του να απορρίψει οποιαδήποτε προοπτική κοινής καθόδου των δύο κομμάτων υπό ενιαίο ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές του επόμενου Μαΐου. «Λέμε όχι στις συγχωνεύσεις και στις συγκολλήσεις» επαναλαμβάνει στους συνομιλητές του όταν αναφέρεται στην αναγκαιότητα συγκρότησης της παράταξης του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Παρ’ όλα αυτά, το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς όχι μόνο δεν είναι κακές αλλά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και θερμές.

Με τη διαφορά ότι αυτό το κλίμα συντηρείται από μια ομάδα στελεχών ένθεν κακείθεν που διατηρούν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των δύο κομμάτων.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ. Η συνεργασία τους είναι καθημερινή και δεν περιορίζεται μόνο σε θέματα ενδοκυβερνητικής λειτουργίας ή σε τυπικές συνεννοήσεις. Είναι γεγονός, επιβεβαιώνουν και από τους δύο χώρους, ότι σε επίπεδο κυβέρνησης είναι εφικτή η συγκρότηση ενός προοδευτικού πόλου απέναντι στον συντηρητικό που εκφράζει η Νέα Δημοκρατία.

Όμως αθόρυβα γίνεται δουλειά και στο θέμα της συμπόρευσης των δύο κομμάτων.

Στόχος των στελεχών που εργάζονται για την υπόθεση της Κεντροαριστεράς είναι να δημιουργήσουν ένα τέτοιο κλίμα μεταξύ των δύο κομμάτων, ουσιαστικά να προετοιμάσουν το έδαφος για μια μελλοντική συνάντηση των δύο αρχηγών, η οποία δεν θα οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ περιγράφοντας τον σχεδιασμό τους μιλούν για τη δυνατότητα δημιουργίας ενός «κελύφους» της Κεντροαριστεράς στο οποίο θα συμμετέχουν ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και άλλες πολιτικές κινήσεις που κινούνται στον ίδιο χώρο και στο οποίο θα ενταχθούν όλοι, διατηρώντας όμως την πολιτική τους αυτονομία. Εκ των πραγμάτων, δηλαδή, απορρίπτουν σε αυτήν τη φάση την πρόταση του Νίκου Μπίστη που προτείνει αυτοδιάλυση των δύο κομμάτων.

«Θα μπορούσε να συγκροτηθεί ένας φορέας με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά στον οποίο θα ενταχθούμε όλοι διατηρώντας την αυτοτέλειά μας», λένε παράγοντες του ΠΑΣΟΚ.

«ΜΗΠΩΣ ΜΑΣ ΚΑΠΕΛΩΣΕΙ;». Τα σχέδια όμως αυτά σκοντάφτουν σε μια διάχυτη δυσπιστία που εκφράζουν στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου σε σχέση με την αξιοπιστία του ΠΑΣΟΚ. «Δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να εμπιστευθούμε το ΠΑΣΟΚ, υπάρχει αγωνία ότι θα προσπαθήσει να μας καπελώσει», λένε.

Επίσης είναι κοινή η αντίληψη πως εάν τα δύο κόμματα συμπορευθούν στις ευρωεκλογές, αυτό αναγκαστικά θα οδηγήσει σε μια διεύρυνση της συνεργασίας τους και στις επόμενες εθνικές εκλογές, προοπτική για την οποία η ΔΗΜΑΡ δεν εμφανίζεται έτοιμη καθώς μετρά τρία χρόνια από την ίδρυσή της και μόλις έναν χρόνο από την ένταξή της στη Βουλή.

«Χρειάζεται υπέρβαση» για το ποιος θα είναι επικεφαλής

Οι παρασκηνιακές κινήσεις στελεχών των δύο κομμάτων συνδέονται άμεσα και με την εκλογική αναμέτρηση της επόμενης χρονιάς.Και στα δύο στρατόπεδα καταγράφεται μια έκδηλη αγωνία για το πώς θα εξελιχθεί η μάχη για το Ευρωκοινοβούλιο μέσα σ’ ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό, την ώρα μάλιστα που ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ συμπιέζονται όσο συντηρείται η θεωρία του δίπολου ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.Βεβαίως, στις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των δύο πλευρών δεν θίγεται ένα καίριο ζήτημα, αυτό του επικεφαλής του κεντροαριστερού σχήματος. «Σ΄αυτό χρειάζονται υπερβάσεις» συμφωνούν και από τα δύο κόμματα.

Via : www.tanea.gr