«Φωτιά» σε εκατοντάδες προϊόντα βάζει από αύριο, 1η Ιουνίου, η αύξηση του ΦΠΑ. Στους μεγάλους χαμένους είναι τα 11 νησιά στα οποία καταργείται η έκπτωση, με αποτέλεσμα η επιβάρυνση να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Ο ανώτατος συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται από 23% σε 24%  επιβαρύνοττας τις τιμές πληθώρας προϊόντων πρώτης ανάγκης, όπως ζυμαρικά, κονσέρβες, φρυγανιές, καφές, τσάι, μαργαρίνες, αναψυκτικά, χυμοί, ηλεκτρικά είδη κ.α.

  • Ανάλογη επιβάρυνση θα υπάρξει και στις μεταφορές, στα εισιτήρια, στα διόδια, όπου ήδη ανακοινώθηκαν οι νέες τιμές, αλλά και στα εστιατρόια.
  • Σύρος,  Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Κέα, Αντίπαρος, Σίφνος  χάνουν την έκπτωση του μειωμένου ΦΠΑ και μετατασσόνται στον ανώτατο πλέον συντελεστή ενώ στα ακριτικά νησιά θα αυξηθεί στο 17%.
  • Με το πρώτο κύμα έρχεται, επίσης, η αύξηση στον φόρο της μπύρας που προκαλεί αύξηση ως και 20% στη λιανική τιμή αλλά και το τέλος 10% στη συνδρομητική τηλεόραση.
  • Στην… πρέσα των φόρων μπαίνει για μια ακόμη φορά το ΙΧ, η χρήση του οποίου γίνεται ακόμη πιο ακριβή, αφού η αύξηση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ θα εκτοξεύσουν την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης τουλάχιστον κατά 4 λεπτά το λίτρο.
  • Μεγάλες ανακατατάξεις έρχονται από την Τετάρτη και στην  αγορά του αυτοκινήτου με τις αλλαγές στα τέλη ταξινόμησης, που πλέον θα υπολογίζονται με βάση την αξία λιανικής προ φόρων, ενώ θα επιβάλλεται και περιβαλλοντικό τέλος ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων (CO2). Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εμπόρων, αμέσως μετά την κατάργηση του μέτρου της απόσυρσης, οι τιμές των αυτοκινήτων σε συνδυασμό και με την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% θα αυξηθούν σημαντικά για τα αυτοκίνητα που η αξία τους είναι άνω των 15.000 ευρώ και έχουν εκπομπές ρύπων πάνω από 120 γραμμάρια CO2, ενώ αντιθέτως στα σημερινά επίπεδα με την ισχύ της απόσυρσης ή και χαμηλότερα θα πέσουν οι τιμές για τα φθηνά και με μικρούς και οικονομικούς κινητήρες ΙΧ.
  • Για μισθωτούς και συνταξιούχους αυξάνεται η παρακράτηση φόρου από τις 27 Μαίου 2016. Τα λογιστήρια θα επιβάλουν κρατήσεις και σε μισθωτούς που δεν πλήρωναν καν φόρο, γιατί είχαν αποδοχές κάτω από 650 ευρώ (στον ιδιωτικό τομέα) ή 750 ευρώ (δημόσιο ή συντάξεις). Επιπλέον στην επόμενη μισθοδοσία θα γίνει και ασφαλιστική κράτηση 0,5% επιπλέον στο μισθό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Οι κρατήσεις δεν θα γίνουν αναδρομικά αλλά θα κρατηθούν στην επόμενη φορολογική δήλωση.
  • Αρχίζουν από την 1η Ιουνίου οι πλειστηριασμοί ακινήτων, μετά την άρση και του τελευταίου τυπικού νομικού εμποδίου, που αφορούσε στον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου.