του Νίκου Σκιαδά *

Επειδή μετά την ψήφιση από την Βουλή των μέτρων του Τρίτου Μνημονίου υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες και εύλογη ανησυχία από τη μεριά των αγροτών που τα τελευταία χρόνια βλέπουν τα πενιχρά τους εισοδήματα να εξανεμίζονται και το μέλλον τους να διαγράφετε σκοτεινό θεώρησα υποχρέωση μου σαν ενεργός πολίτης που μια ζωή ήμουνα δίπλα στους αγρότες να τοποθετηθώ απέναντι στο πρόβλημα χωρίς λαϊκισμό αλλά με υπευθυνότητα και να επισημάνω τα παρακάτω.

Η βιωσιμότητα του Αγροτικού τομέα δεν εξασφαλίσθηκε μέχρι σήμερα με τις συντεχνιακές και πελατειακές λογικές των Κυβερνήσεων και των Αγροτοσυνδικαλιστών που διαχειρίσθηκαν μέχρι σήμερα τα προβλήματα και τις τύχες των Αγροτών. Με αυτές τις λογικές, δηλαδή χωρίς διαρθρωτικές αλλαγές, χωρίς εξασφάλιση προϋποθέσεων για μια βιώσιμη και ανταγωνιστική Γεωργία ο Αγροτικός τομέας μόνιμα θα φυτοζωούσε, έστω κι αν δεν πλήρωνε φόρους,έστω κι αν δεν πλήρωνε ασφάλιση ανάλογη με τις παροχές που απολάμβανε. Για το λόγο αυτό,από σήμερα που το τρίτο μνημόνιο επιβάλλει πολλές από τις προσαρμογές που έπρεπε ήδη να είχαμε κάνει για να γίνομε μια κανονική Ευρωπαϊκή οικονομία αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε σοβαρά και τα προβλήματα βιωσιμότητας του Αγροτικού τομέα, πρέπει άμεσα να ανοίξουμε μια μεγάλη συζήτηση για το τι είδους, μεγέθους και προσανατολισμού Γεωργία θέλουμε, τι είδους και ποιο επίπεδο αγροτών θέλουμε για να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα προκειμένου ο αγροτικός τομέας να γίνει βασικός πυλώνας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας.

Ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα είχε πάντα την στήριξη και την αρωγή του κράτους ακόμα κι όταν με την Κοινή Αγροτική Πολιτική η στήριξη αυτή δίνεται με τα πακέτα σύγκλησης που όμως η χρήση τους ήταν αναποτελεσματική γιατί οι επεμβάσεις του πελατειακού κράτους οδήγησαν τελικά στην διάλυση κάθε συλλογικής λειτουργίας . Επιμένω στην αξία αυτής της διαπίστωσης γιατί αποτελεί τη βάση για μια σοβαρή προσπάθεια δημιουργίας βιώσιμων αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε μια χώρα με χιλιάδες μικρού μεγέθους αγροτικών νοικοκυριών όπου ο θεσμός του »συνεταιρίζεσθαι» έχει απαξιωθεί λόγω των κομματικών παρεμβάσεων κατά το παρελθόν και της αδιαφορίας του κράτους για διαφάνεια και νομιμότητα στη λειτουργία των συλλογικών—συνεργατικών φορέων των αγροτών.

Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν μια ομαλή εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων στη χώρα μας που τώρα μετά την παραίτηση της Κυβέρνησης—που έγινε αφού είχα γράψει όλα τα παραπάνω- δεν ξέρω κατά πόσον εξασφαλίζονται. Μακάρι οι εκλογές που θα γίνουν να δρομολογήσουν σωστά τη λύση του πολιτικού προβλήματος της χώρας με τη συγκρότηση μιας δημοκρατικής προοδευτικής Κυβέρνησης συνεργασίας που θα μπορεί να κάνει την Ρήξη με το παλαιό πελατειακό και συντεχνιακό σύστημα εξουσίας που εδώ και χρόνια ανακυκλώνει χωρίς να λύνει τα προβλήματα,που υποσχόταν την Ευρωπαϊκή προοπτική και προσαρμογή της Οικονομίας χωρίς τελικά να το κάνει. Μακάρι αυτές οι εκλογές να ενεργοποιήσουν όλες της παραγωγικές δυνάμεις αλλά και την Διανόηση του τόπου για την αλλαγή της νοοτροπίας που οι νέες συνθήκες επιβάλουν,τώρα που οι αυταπάτες του παρελθόντος έχουν καταρρεύσει και η συντεταγμένη ευρωπαϊκή πορεία είναι μονόδρομος για όλους, πρώην μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς. Οι αρχές της Ανανεωτικής Αριστεράς που εμείς υπηρετούμε αυτή τη ρήξη περιμένουμε και αυτή την Κυβέρνηση πιστεύουμε ότι έχει ανάγκη ο τόπος. Όμως από όσα βλέπουμε σήμερα να γίνονται κρατάμε και πάλι μικρό καλάθι γιατί οι μεθοδεύσεις και οι πρακτικές που ακολουθούνται για τη λύση του πολιτικού προβλήματος και συνακόλουθα του προβλήματος εκσυγχρονισμού και αλλαγής των δομών της Οικονομίας και της Κοινωνίας μας κάνουν ιδιαίτερα επιφυλακτικούς.

Ο ΝΙΚΟΣ ΣΚΙΑΔΑΣ είναι τέως Γενικός Διευθυντής ΕΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
μέλος ΔΗΜΑΡ Αιτωλοακαρνανίας
ΑΓΡΙΝΙΟ 23 Αυγούστου 2015