Εικόνα από τον "Ρωμηό" του Σουρή, την Πρωτοχρονιά του 1894

Εικόνα από τον «Ρωμηό» του Σουρή, την Πρωτοχρονιά του 1894

 

του Αλέκου Ανδρικάκη

Πρωτοχρονιά του 1894. Σχεδόν 120 χρόνια πίσω, σε μια άλλη εξαιρετικά δύσκολη εποχή. Η Ελλάδα είχε κηρύξει πτώχευση, προκαλώντας την οργή των ιδιωτών δανειστών, και κυρίως των Γερμανών που εκβίαζαν, μέσω της κυβέρνησής τους, ακόμη και με διακοπή των διπλωματικών σχέσεων αν δεν δέσμευαν υπέρ τους το σύνολο των εσόδων του ελληνικού κράτους!

ΟΙ δανειστές και οι εφημερίδες της Ευρώπης έγραφαν ότι η πτώχευση ήταν δόλια και σκόπιμη για να μην πληρωθούν τα χρέη και οι υποχρεώσεις της χώρας. Όλη η Ευρώπη ήταν εναντίον της Ελλάδας. Αλλά και στο εσωτερικό ο πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης ήταν περίπου μόνος του, καθώς το παλάτι, η αντιπολίτευση και σχεδόν όλες οι εφημερίδες τα είχαν μαζί του.
Το σκίτσο είναι από την Πρωτοχρονιά του 1894, και αποτυπώνει το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας. Ο Τρικούπης και ο βασιλιάς Γεώργιος, αν και στηρίζουν το ίδιο καράβι που βάρεσε κανόνι, στέκουν σχεδόν με την πλάτη γυρισμένη ο ένας στον άλλο. Ο πρωθυπουργός λέει και τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα, αλλά δεν τον σιγοντάρει ο μονάρχης!
Εικόνα από τον περίφημο «Ρωμηό» του Σουρή, της 1ης Ιανουαρίου του 1894.

Via : www.cretalive.gr