321F38630911173841DF706D4BF5E427

Το προφίλ των 58 προσωπικοτήτων που υπογράφουν το κείμενο για τη συστέγαση της Κεντροαριστεράς. Αριστεροί στα νιάτα τους οι περισσότεροι, συνεργάτες αργότερα του Ανδρέα και του Σημίτη

του Φώτη Παπούλια

Ενα από τα αξιώματα στην πολιτική ορίζει ότι το τεκμήριο της αξιοπιστίας δεν είναι γενικό και αφηρημένο. Εκτός από τις ιδέες σημαντικό ρόλο παίζουν και οι φορείς τους. Δηλαδή τα πρόσωπα και η ιστορία τους που μπορούν να «απογειώσουν» ή αντίθετα να «συντρίψουν» και τις καλύτερες των προθέσεων.

Η Διακήρυξη των 58, που ευελπιστούν στη μεταφορά στα καθ’ ημάς της «Ελιάς» της Ιταλίας (όταν στη γείτονα το μοντέλο αυτό έχει «τελειώσει» εδώ και δεκαπέντε χρόνια), υπογράφεται από πρόσωπα που δεν έχουν αφήσει αδιάφορη την ελληνική κοινωνία τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια με τις πολιτικές τους διαδρομές.

Του Ανδρέα τα παιδιά

Ο συνταγματολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ν. Αλιβιζάτος προέρχεται από τον «Ρήγα Φεραίο», τη Νεολαία του ΚΚΕ εσ., για ένα διάστημα «φλέρταρε» με τον Κ. Σημίτη, είχε καλές σχέσεις με τον Συνασπισμό και θεωρείται χαμηλών τόνων κεντροαριστερός. Για το άλλοτε προβεβλημένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Π. Αυγερινό, έναν από την «ομάδα των τεσσάρων» που άνοιξε την πόρτα για την προεδρία στο ΠΑΣΟΚ στον Κ. Σημίτη, ίσως τα σχόλια να είναι περιττά. Στενός συνεργάτης του Α. Παπανδρέου, βουλευτής και ευρωβουλευτής του Κινήματος, ο εκλογολόγος της Χαριλάου Τρικούπη, ο εμπνευστής του κάποτε εθνικού συστήματος υγείας, αριστερός στα νιάτα του και όπως έγραψε στο πρόσφατο βιβλίο του «απογοητευμένος από το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ». Παιδί του «Ανδρέα» και ο Σταύρος Μπένος, ο πρώην πετυχημένος δήμαρχος Καλαμάτας, υπουργός Πολιτισμού, Αιγαίου και υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης επί Σημίτη, ενεργοποιείται σήμερα στο σωματείο «Διάζωμα» για την ανάδειξη αρχαίων θεάτρων.

Φίλος και στενός συνεργάτης του Κ. Σημίτη, ο Χ. Ροζάκης είχε διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών, ενώ ο άλλοτε τσάρος της οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης έχει μια μάλλον ενδιαφέρουσα πορεία. Φανατικός «αντι-ΠΑΣΟΚ» στα χρόνια που ήταν στο ΚΚΕεσ. στην οργάνωση επιστημόνων, υπήρξε από τους στενότερους συνεργάτες του Κ. Σημίτη την εποχή του «ελληνικού εκσυγχρονισμού».

Οι… παντός καιρού

Υφυπουργός Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση Σημίτη είχε διατελέσει και ο Η. Ευθυμιόπουλος, προερχόμενος από τον οικολογικό χώρο.

Ανακοινώθηκε υφυπουργός Ναυτιλίας στην κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου αλλά ουδέποτε ανέλαβε αφού καταγγέλθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε εταιρείες offshore. Ο λόγος για τον εφοπλιστή με αντιδικτατορική δράση Γ. Βερνίκο.

Έχοντας υπερβεί τα σύνορα της Αριστεράς, ο Ν. Μπίστης είναι μάλλον «παντός καιρού» και αενάως μετακινούμενος από το ΚΚΕ, στο ΚΚΕ εσ., στον Συνασπισμό, ιδρυτής της ΑΕΚΑ, υφυπουργός Εσωτερικών επί Κ. Σημίτη και μέλος της ΔΗΜΑΡ, υπεύθυνος μέχρι πρόσφατα για τη διεύρυνση του κόμματος. Μαζί και οι πολιτικοί του φίλοι. Η οδοντίατρος Αθηνά Δρέττα με καταγωγή από το ΚΚΕεσ., άλλοτε φανατική «αντι-Ανδρεϊκή», μαγεύτηκε από την προσωπικότητα του Κ. Σημίτη, πρώην στέλεχος της ΑΕΚΑ, έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. του ΟΠΕΚ, νομαρχιακή σύμβουλος με τη Φώφη Γεννηματά και γενική γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Καθηγητές και γραμματείς

Ο Μάνος Ματσαγγάνης, πρώην σύμβουλος του Κ. Σημίτη, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της ΔΗΜΑΡ, και ο προερχόμενος από το ΚΚΕ με έφεση στις επιχειρήσεις και στέλεχος της ΑΕΚΑ, εκδότης του ηλεκτρονικού περιοδικού «Μεταρρύθμιση» και μέλος της ΔΗΜΑΡ, Γ. Μεϊμάρογλου.

Γενικός γραμματέας Βιομηχανίας και ειδικός γραμματέας για την Κοινωνία της Πληροφορίας επί εποχής Σημίτη είχε διατελέσει ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Γ. Καλογήρου, προερχόμενος από την ΕΑΡ, ενώ σύμβουλος του Κ. Σημίτη τόσο στο υπουργείο Βιομηχανίας όσο και στο πολιτικό του γραφείο είχε διατελέσει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου Λίλιαν Μήτρου. Στην πάλαι ποτέ «ανανεωτική πτέρυγα» του Συνασπισμού ως… «παρατηρητής» ήταν ο Σ. Λιβαδάς, μέλος της ΔΗΜΑΡ. Ομοίως ο Γ. Γεωργάτος, πρώην ΠΑΣΟΚ, μετά «πέρασε» από τον Συνασπισμό και σήμερα στη ΔΗΜΑΡ και ο Σ. Κουρουζίδης, σήμερα στη ΔΗΜΑΡ, πρώην υπεύθυνος του τμήματος οικολογίας του ΣΥΝ, όπως και ο προερχόμενος από τον Συνασπισμό Κ. Χατζημπίρος, καθηγητής στο Μετσόβιο.

Στο πλευρό του πρώην πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου είχαν «βρεθεί» ως σύμβουλοι ο καθηγητής Γ. Παγουλάτος και η πρώην δημοσιογράφος της «Αυγής» και νυν μέλος της ΔΗΜΑΡ Ελίζα Παπαδάκη.

Άνθρωποι των τεχνών

Ο ηθοποιός Γ. Μπέζος από τον χώρο της ΔΗΜΑΡ, το όνομα του οποίου είχε «παίξει» για διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου, και η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου, που με δημόσιες τοποθετήσεις της έχει προκαλέσει αντιπαλότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογράφουν το κείμενο.

Από τους θεωρητικούς της Κεντροαριστεράς, ο καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου Γ. Βούλγαρης, προερχόμενος από το ΚΚΕεσ., είχε διατελέσει επικεφαλής των «Ενθεμάτων» στην εφημερίδα «Αυγή» και με την αρθρογραφία του υπηρετεί τον συγκεκριμένο χώρο. Οπως και οι καθηγητές Ν. Μουζέλης, Αν. Πανταζόπουλος, Α. Καλοκαιρινός, αρθρογράφοι στα «Νέα» και το «Βήμα».

Άριστες σχέσεις με την Αριστερά διατηρεί και ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γ. Γραμματικάκης, ο οποίος είχε ταχθεί στο παρελθόν υπέρ του πρώην προέδρου του ΣΥΝ, Α. Αλαβάνου.

Via : www.efsyn.gr