επίταξη

των Τζώρτζη Ρούσσου, Κατερίνας Κατή, Στέργιου Ζιαμπάκα

Χρειάστηκε ένα «λάθος» που έκαναν 30 δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας για να ξεπεραστεί και το τελευταίο νομικό εμπόδιο ώστε να κηρυχτούν σύννομες η πολιτική επιστράτευση και η επίταξη υπηρεσιών… Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι δικαστές «ξέχασαν» να διαβάσουν την υποχρεωτικότητα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη και αποφάνθηκαν ότι αυτός δεν δεσμεύει την Ελλάδα!!!

Ηταν το τελευταίο νομικό εμπόδιο για την έκδοση της απόφασης που έκρινε νόμιμη την πολιτική επιστράτευση και την επίταξη των υπηρεσιών των ναυτικών το 2010. Είναι ίσως η απόδειξη για τις αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων που προέρχονται από πολιτικές πιέσεις και βολεύουν την εκάστοτε κυβέρνηση… Μάλλον τυχαίο είναι και το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ολομέλειας του ΣτΕ, Π. Πικραμμένος, που εξέδωσε στις 8 Φεβρουαρίου 2012 την απόφαση, διορίστηκε, τρεις μήνες μετά, υπηρεσιακός πρωθυπουργός…

Η πολιτική επιστράτευση μαζί με την επίταξη υπηρεσιών μπαίνει στη μεταπολιτευτική Ελλάδα ήδη από το 1974 (ήταν το 17ο Νομοθετικό Διάταγμα της τότε κυβέρνησης Καραμανλή)… Χρειάστηκε να περάσουν 33 χρόνια για να καταργηθεί με νέο νόμο, που όλως τυχαίως βόλεψε τότε την Ολομέλεια του ΣτΕ να απορρίψει την αίτηση της ΠΝΟ (για την πολιτική επιστράτευση των ναυτικών του 2006). Η απόφαση αυτή, που εξεδόθη τον Απρίλιο 2008, είχε στηριχθεί στο γεγονός ότι στο μεταξύ είχε καταργηθεί το νομοθετικό διάταγμα και είχε αντικατασταθεί με νέα (ολόιδια) ρύθμιση (άρθρο 41 ν. 3536/2007).

Σύμφωνα λοιπόν με το νέο καθεστώς (που δεν άλλαξε σε τίποτε σε σχέση με το παλιό), για να επιβληθεί επίταξη υπηρεσιών προσώπων σε περίοδο ειρήνης θα πρέπει να υπάρχει έκτακτη ανάγκη που να θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και μόνο!!!

Το πώς τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία από την απεργία των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς θα κριθεί στο μέλλον.

Απειλή φυλάκισης

Οι απεργοί που θα αρνηθούν να λάβουν τα φύλλα επίταξης ή να εκτελέσουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την επίταξη απειλούνται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών… Η απειλή πάντως για κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας αν συνεχιστούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις παρά τη δικαστική κρίση ότι είναι παράνομες μάλλον εξασθενεί, αφού πλόεν καλύπτονται από την απεργία που προκήρυξε το ΕΚΑ.

Πάντως το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας, κατά τη χθεσινή εκδίκαση της αγωγής της εταιρείας ΣΤΑΣΥ Α.Ε., έκανε δεκτό αίτημα ενός εκ των 7 σωματείων εργαζομένων και ανέβαλε τη συζήτηση της υπόθεσης για σήμερα. Ο λόγος της αναβολής ήταν οι δηλώσεις υπουργών περί επιστράτευσης, απόφαση που μέχρι και την ώρα της εκφώνησης της υπόθεσης δεν είχε γνωστοποιηθεί.

Απ” την πλευρά τους οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των απεργών υπογράμμιζαν ότι «οι πολιτικές δυνάμεις οι οποίες συμμετέχουν στην τρικομματική κυβέρνηση έχουν αντιταχθεί στο παρελθόν με δηλώσεις τους κατά του μέτρου της επίταξης των εργαζομένων που απεργούν διεκδικώντας τα δικαιώματά τους».

«Παράνομη η επίταξη»

«Αλλο ένα παράνομο μέτρο από την κυβέρνηση» χαρακτηρίζει την πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων στις Σταθερές Συγκοινωνίες ο νομικός–ερευνητής εργασιακών σχέσεων, Απόστολος Καψάλης. Αν αναλογιστεί κανείς όλες τις αλλαγές στο εργατικό δίκαιο από το Μνημόνιο κι έπειτα, παρατηρεί πως ελάχιστα δικαιώματα έχουν απομείνει, με τον κ. Καψάλη να σημειώνει πως στο μέλλον ο εργαζόμενος «δεν θα μπορεί να κάνει απεργία ούτε για να κάνει συλλογική διαπραγμάτευση»

via http://www.efsyn.gr/?p=18222