imagesCAH43NPQ

Του Κωνσταντίνου Ζούλα

Στη διάρκεια μιας συνέντευξης με τον κ. Γ. Στουρνάρα που θα δημοσιευθεί αύριο, έγινα μάρτυρας ενός τηλεφωνήματος που είναι ενδεικτικό του κρατικού μπάχαλου, εξ ου και σας το μεταφέρω.

Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν κάποιος Τάκης – από τακτ δεν ρώτησα το επώνυμό του. Οπως, λοιπόν, αποκάλυψε ο Τάκης στον κ. Στουρνάρα, πριν από καιρό -και χωρίς κανείς να το πάρει χαμπάρι- πέρασε μια απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης που άλλαξε τον τρόπο καταβολής των δικαστικών εξόδων.

Με απλά λόγια, ενώ παλαιότερα οι καταδικασθέντες που επιθυμούσαν να κριθούν από το Εφετείο υποχρεώνονταν να πληρώσουν επί τόπου στα δικαστήρια 100 ευρώ, τώρα τους επιτρέπεται να πάρουν το σχετικό παράβολο από τις εφορίες. Τι επέφερε αυτή η αλλαγή; Να μην πληρώνει σχεδόν κανείς τα παράβολα! Γιατί απλούστατα οι καταδικασθέντες ασκούν ανέξοδα έφεση στο πρωτόδικο δικαστήριο, εξασφαλίζουν την αναβολή της υπόθεσής τους για 2-3 χρόνια και δεν πατούν ποτέ το πόδι τους στις εφορίες. Σκέφτονται προφανώς ότι «ύστερα από 3 χρόνια, ποιος ζει ποιος πεθαίνει» και ουδόλως τους νοιάζει αν τότε η έφεσή τους κριθεί απαράδεκτη καθώς θα διαπιστωθεί ότι δεν είχαν πληρώσει το παράβολο.

Μην τα πολυλογώ, ο υπουργός έμαθε από τον Τάκη ότι από την άφρονα αυτή απόφαση, το κράτος χάνει κατ’ έτος περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ (!), κυρίως γιατί στο 75% των δικών εμπλέκονται μετανάστες που είναι αδύνατον να εντοπισθούν εκ των υστέρων από τις δικαστικές αρχές τις οποίες εμπαίζουν! Ο δε τραγέλαφος είναι ότι η αλλαγή έγινε για να απλοποιηθούν υποτίθεται οι διαδικασίες και να αυξήσει το κράτος τα έσοδά του.

Θα έχετε μάλλον καταλάβει τον λόγο που επέλεξα να αναδείξω την αποκάλυψη του Τάκη. Διότι αποδεικνύει πόσα περιθώρια είχε και έχει το κράτος να μην επιβάλει π.χ. περικοπές 27 εκατ. ευρώ στις συντάξεις του ΟΓΑ και 55 εκατ. ευρώ στα φυσικά πρόσωπα (τόσα προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός), αλλά και πόσο τρελό είναι να αναζητεί απεγνωσμένα σήμερα 9 εκατ. ευρώ για να ανάψουν τα καλοριφέρ στα σχολεία της βορείου Ελλάδας. Γι’ αυτό και φεύγοντας είπα στον κ. Στουρνάρα μήπως τελικά η λύση στο πρόβλημά μας είναι να δώσει ένα ισχυρό οικονομικό κίνητρο σε όποιον αποκαλύπτει μια τέτοια πληροφορία και να δημιουργηθεί ένα -σωτήριο για μας τους υπολοίπους- κίνημα των Τάκηδων.

Via : www.kathimerini.gr