• Η κυριαρχία της ΤΡΟΦΗΣ στο επίκεντρο της πολιτικής
  • Κεντρικός άξονας για το μετασχηματισμό της κοινωνίας και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Διατροφής το Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς εξέδωσε Δελτίο Τύπου. Παράλληλα «υπενθυμίζει», ότι το Μάρτιο 2016 είχε πραγματοποιήσει εκδήλωση με τίτλο «Το Δικαίωμα στην Επιλογή της Τροφής».

Στην εισηγητική παρέμβαση του Δικτύου αναφερόταν, ότι πρέπει να ξανασκεφθούμε τη διαδικασία της αγροτικής παραγωγής, τη διαδικασία παραγωγής της τροφής μας και, επομένως, καινούργια σχήματα παραγωγής, μεταποίησης, διακίνησης (δίκαιο εμπόριο) και κατανάλωσης της τροφής, είναι αυτό που λέμε, παραγωγικό και καταναλωτικό πρότυπο – ποιοτικά και υγιεινά τρόφιμα. Στην έννοια του δίκαιου εμπορίου περιλαμβάνεται το δικαίωμα των αγροτών να εξασφαλίσουν ένα μεγαλύτερο μερίδιο από την τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές.

Με αφορμή τον καταιγισμό των αναφορών στην ευφυή, έξυπνη, ακριβείας Γεωργία, θα θέλαμε να επικαιροποιήσουμε αυτή τη σκέψη, λέγοντας ότι πρέπει να επιλέξουμε ποια προσέγγιση θέλουμε για τη Γεωργία, την οικοκεντρική ή την τεχνοκεντρική. Πιθανόν ένας συνδυασμός των δύο θα ήταν το καλύτερο, αλλά με 2 προϋποθέσεις:

  1. Η χρήση της τεχνολογίας – γεωργία ακριβείας βασίζεται στη βελτιστοποιημένη διαχείριση των εισροών σε ένα χωράφι ή σ’ ένα στάβλο, ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες των καλλιεργειών και των ζώων. Η γεωργία ακριβείας ή αλλιώς ευφυής γεωργία, ενώ είναι σωστή στην αντίληψη ότι το τάδε χωράφι με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια χρειάζεται π.χ. τόσο λίπασμα ή το συγκεκριμένο ζώο χρειάζεται τόση τροφή, δεν θα πρέπει να οδηγεί στην εξάρτηση του γεωργού, του κτηνοτρόφου από τη συγκεκριμένη εταιρεία (η οποία πιθανόν να συνδέεται με κάποια τράπεζα) ως προς την προμήθεια και άλλων εισροών στη μονάδα από την ίδια εταιρεία ή όμιλο εταιρειών με αποτέλεσμα την υποδούλωση των αγροτών.
  2. Η χρήση της τεχνολογίας αφορά κυρίως τους μεγάλους παραγωγούς. Απαιτεί γνώση και οικονομίες κλίμακας για να αποδώσει. Οι μικροί παραγωγοί, ιδιαίτερα στη κτηνοτροφία και ειδικότερα στην εκτατική της μορφή, δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις επιταγές της τεχνολογίας, θα είναι σχεδόν καταστροφική γι’ αυτούς.

Παρουσιάζουμε τις εισηγήσεις στην εκδήλωση αυτή:

Η Τροφή ως Δικαίωμα των Πολιτών – Βιώσιμη Γεωργία, Ποιοτικά Τρόφιμα, Δίκαιο Εμπόριο

Αγροτροφικά συστήματα : Χτές – σήμερα – αύριο

Το Δικαίωμα στην Επιλογή της Τροφής (Food Sovereignty)