imagesCA7E9UB0

Η ρύθμιση πέρασε στα κρυφά. Χωρίς πολλά λόγια και τυμπανοκρουσίες. Μια απλή τροπολογία σ’ ένα νομοσχέδιο άλλαξε, έτσι απλά, τη σειρά των πραγμάτων. Το Δημόσιο θα προηγείται πλέον έναντι των εργαζομένων σε όλες τις περιπτώσεις απαιτήσεων από πτωχευμένες επιχειρήσεις για μη καταβολή ΦΠΑ.

Με άλλα λόγια, οι εργαζόμενοι κακώς πλέον περιμένουν να πάρουν κάποια χρήματα (όχι όλα προφανώς) από αυτά που τους χρωστάνε οι επιχειρηματίες που πτώχευσαν, μέσα από τις μακρόσυρτες διαδικασίες των αναγκαστικών πλειστηριασμών. Η τρόικα φρόντισε να τους απαλλάξει και από αυτό το «μαρτύριο».

Εχοντας ως γνώμονα την είσπραξη των δημόσιων εσόδων, η κυβέρνηση, με εντολή της τρόικας, έβαλε πάνω από τους εργαζομένους τις οφειλές για ΦΠΑ. Ετσι όμως οι εργαζόμενοι όχι μόνο χάνουν τη δουλειά και το εισόδημά τους, από τις επιχειρήσεις που πτωχεύουν, αλλά κι ένα μεγάλο ποσοστό από τις αποζημιώσεις και τα δεδουλευμένα που διεκδικούν. Και αυτό γιατί, πλέον, τα χρήματα από τους πλειστηριασμούς (όταν βεβαίως και εάν αυτοί γίνουν) θα δίνονται στους εργαζομένους αφού πρώτα παρακρατηθούν οι οφειλές από μη καταβολή ΦΠΑ στο Δημόσιο. Είναι ένα άνευ προηγουμένου αναγκαστικό «κούρεμα» των απαιτήσεων των εργαζομένων, οι οποίοι βρίσκονται έτσι κι αλλιώς σε δύσκολη θέση.

Η ρύθμιση αυτή έγινε για να εξυπηρετήσει καθαρά εισπρακτικούς σκοπούς. Στόχος της είναι μόνο να αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου. Αλλά εάν σήμερα είναι οι οφειλές ΦΠΑ που προηγούνται, ποιος εγγυάται ότι αύριο δεν θα είναι το σύνολο των οφειλών μιας επιχείρησης προς το Δημόσιο;

Η κίνηση αυτή ωστόσο από μόνη της δείχνει ότι τρόικα και κυβέρνηση δεν λογαριάζουν τίποτα προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους. Γιατί εδώ πρόκειται για χρήματα που αφαιρούνται βιαίως από ανθρώπους του μόχθου, οι οποίοι πληρώνουν, έτσι, διπλά και τριπλά το τίμημα της κρίσης. Είναι χρήματα που το Δημόσιο σπεύδει να πάρει, χωρίς το παραμικρό ίχνος ντροπής, από τις τσέπες εργαζομένων οι οποίοι βιώνουν με τον πιο άγριο τρόπο την ανεργία και την ανέχεια.

Όσοι επιχειρούν όμως να υπηρετήσουν με αυτά τα μέτρα δήθεν το δημόσιο συμφέρον, το μόνο που καταφέρνουν είναι να πλήττουν την ουσία του.

Via : www.enet.gr