ti-zitoun-oi-daneistes-oi-duo-ekdoxes

Περισσότερο μπέρδεψε παρά ξεκαθάρισε την κατάσταση τοαπαντητικό email της Τρόικας στην 47σέλιδη επιστολή του ΥΠΟΙΚ, που έφθασε τα ξημερώματα στα γραφεία των Γκίκα Χαρδούβελη καιΓ. Βρούτση.

Η Κυβέρνηση και το ΥΠΟΙΚ τηρούν σιγή ιχθύος για το περιεχόμενο του email για το οποίο όμως οι απόψεις διίστανται.

Η light εκδοχή θέλει τους δανειστές να ζητούν περαιτέρω ποσοτικοποίηση των προτεινόμενων μέτρων και ειδικά τη διασύνδεση του συστήματος εσόδων από τον ΦΠΑ (συλλογή αποδείξεων, «@apodeixi») με την προοπτική δώρων από λαχειοφόρο αγορά. Από το συγκεκριμένο μέτρο η Κυβέρνηση προσδοκά έσοδα 500 εκατομμυρίων ευρώ και η τρόικα ζητά περαιτέρω διευκρινήσεις.

Η δεύτερη, η «σκληρή», θέλει τους δανειστές να αντιπροτείνουν από τώρα ένα συνολικό πακέτο μέτρων στο οποίο περιλαμβάνονται και τα μέτρα που πρότεινε η Κυβέρνηση για τον Ιούνιο του 2015 και μόνο σε περίπτωση δημοσιονομικής αστοχίας.

Συγκεκριμένα ζητούν:

  • Επαναξιολόγηση της ρύθμισης των 100 δόσεων. Το ΔΝΤ πιέζει για περιουσιακά και εισοδηματική κριτήρια
  • Κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά
  • Κατάργηση της μείωσης κατά 30 % της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για το 2015 και 2016
  • Επιβολή φόρου πολυτελείας
  • Αύξηση φόρων σε ποτά και τσιγάρα
  • Επιβολή κατάσχεσης ποσοστού άνω του 25 % σε μισθούς και συντάξεις άνω των 1500 ευρώ
  • Πάγωμα συντάξεων έως το 2017
  • Αύξηση από 15 στα 20 χρόνια των ελαχίστων ετών ασφάλισης για γεννηθέντες μετά το 1975.
  • Κατάργηση συντάξεων πριν τα 62 χρόνια (σε σταδιακή εφαρμογή από το 2019).

Στην πρώτη περίπτωση η Κυβέρνηση προσδοκά ότι θα υπάρξει σύντομα, πιθανότατα μέχρι και το Σάββατο, λύση. Ωστόσο είναι δύσκολο η λύση αυτή να αποτυπωθεί στο χαρτί μέχρι του eurogroup της Δευτέρας.

Στη δεύτερη, κάτι που κυβερνητικές πηγές αποκλείουν στην παρούσα φάση, το αδιέξοδο είναι προ των πυλών. Αν πάντως επιβεβαιωθεί αυτό το ενδεχόμενο ενισχύεται η άποψη πολλών εντός της Κυβέρνησης ότι οι δανειστές κωλυσιεργούν προκειμένου να πιέσουν ώστε να παραταθεί για ένα εξάμηνο το τρέχον πρόγραμμα (Η Αθήνα συναινεί αλλά για έναν μήνα). Με αυτόν τον τρόπο θα ξεπεράσουν τον σκόπελο της Προεδρικής εκλογής και η οποία συμφωνία θα γίνει με την επόμενη Κυβέρνηση σε περίπτωση προσφυγής στην κάλπη.

Είναι μία λύση που θέλει κυρίως η πλευρά του ΔΝΤ, αλλά και οι Βρυξέλλες αφού με την κατάσταση σε Γαλλία και Ιταλία να επιδεινώνεται, μία εμπλοκή στη διαπραγμάτευση με την Αθήνα, μπορεί να ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου εντός της Ε.Ε.

Via : www.thetoc.gr