470186001219e6e1afb8140ba3bffb6f_L

Τέσσερις είναι οι κατ’ αρχήν «μνηστήρες» της ΕΥΑΘ, όπως τουλάχιστον προκύπτει από πληροφορίες που μετέδωσε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων λίγη ώρα μετά την παρέλευση της προθεσμίας που είχε δώσει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Μάλιστα, μεταξύ των ενδιαφερομένων περιλαμβάνονται η γνωστή «Κίνηση 136» και ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος ήδη έχει εξαγοράσει την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ και ανέλαβε τη λειτουργία του ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς».

Πρόκειται για αρχικό, μη δεσμευτικό, ενδιαφέρον για την εξαγορά του 51% της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, το οποίο εκδηλώθηκε την ίδια ώρα που το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης αποφάσιζε ομόφωνα τηδιενέργεια δημοψηφίσματος, προκειμένου να αποφασίσουν για την τύχη του νερού οι ίδιοι οι πολίτες.

Συγκεκριμένα, στις 5 το απόγευμα, οπότε έληγε η δεκαήμερη παράταση για την εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος, που είχε δώσει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), εμφανίστηκαν τέσσερις υποψήφιοι επενδυτές, κάποιοι από τους οποίους, ωστόσο, φαίνεται πως δεν πληρούν όλους τους όρους του διαγωνισμού.

Τα ενδιαφερόμενα σχήματα

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενδιαφέρον εκδήλωσαν τα εξής σχήματα:

-Η γαλλική Suez Environment, από κοινού με την Άκτωρ του ομίλου Ελλάκτωρ (Μπόμπολα), κάτι που αναμενόταν, αφού η Suez, μέτοχος στην εταιρεία με ποσοστό 5%, είχε πάρει μέρος και στον πρώτο διαγωνισμό, που τότε αφορούσε μειοψηφικό πακέτο της ΕΥΑΘ ΑΕ.

-Η ΓΕΚ σε κοινό σχήμα με τον επιχειρηματία Αποστολόπουλο του ομίλου Ιατρικού Αθηνών και με ισραηλινή εταιρεία ύδρευσης. Βάσει των όρων του διαγωνισμού, τα επιχειρηματικά σχήματα, ή οι εταιρείες που θα διεκδικήσουν το 51% της ΕΥΑΘ ΑΕ πρέπει να διαθέτουν εμπειρία στον κλάδο της ύδρευσης σε πόλη τουλάχιστον 500.000 κατοίκων την τελευταία τριετία.

-Ο ομογενής επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος όμως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν έχει μέχρι στιγμής εξασφαλίσει τη συνεργασία εταιρείας του κλάδου ύδρευσης, κενό για την κάλυψη του οποίου έχει ζητήσει δίμηνη παράταση.

-Η «Κίνηση 136», είναι μια πρωτοβουλία πολιτών της Θεσσαλονίκης που εναντιώνεται στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και αντιπροτείνει την κοινωνική διαχείρισή της, μέσω συνεταιρισμών σε επίπεδο γειτονιάς. Η Κίνηση υποστηρίζει ότι αν η εκτιμώμενη αξία της ΕΥΑΘ διαιρεθεί με τον αριθμό των χρηστών, το αποτέλεσμα είναι το κόστος των 136 ευρώ/πολίτη για την εξαγορά.

Η επόμενη φάση

Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, θα εξεταστεί εάν οι ενδιαφερόμενοι πληρούν τα απαιτούμενα τεχνικά και χρηματοοικονομικά κριτήρια, αλλά και θέματα νομικής φύσης. Όσοι κριθεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις, θα περάσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, οπότε θα αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία της ΕΥΑΘ, ώστε να ακολουθήσει η υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Via : www.egnatiapost.gr