untitled

Ανέβασαν το πολιτικό θερμόμετρο τα σενάρια περί «ξαφνικού θανάτου» του ΟΑΕΔ, με την κυβέρνηση να φέρεται να έχει ήδη αποφασίσει την κατάργηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού βάσει των προτύπων που έπαψε να υπάρχει η ΕΡΤ.

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», το σενάριο που συζητείται στο γραφείο του υπουργού Εργασίας εδώ και ένα δίμηνο περίπου και σύμφωνα με αυτό οι δραστηριότητες του ΟΑΕΔ θα διχοτομηθούν.

Έτσι, η επιδοματική πολιτική θα περάσει στις αρμοδιότητες του ΙΚΑ, ενώ οι πολιτικές απασχόλησης θα δοθούν σε ιδιώτες οι οποίοι και θα αναλάβουν να τρέξουν τις τεράστιες ροές χρήματος από τα κοινοτικά κονδύλια για την άσκηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης σε ιδιώτες.

Βρούτσης: Κατασκευασμένο σχέδιο παραπληροφόρησης

«Κατασκευασμένο σχέδιο παραπληροφόρησης» χαρακτηρίζει το δημοσίευμα περί «ξαφνικού θανάτου» του ΟΑΕΔ ο υπουργός Εργασίας.

Σχολιάζοντας τα όσα είδαν το φως της επικαιρότητας ο Γιάννης Βρούτσης δήλωσε ότι «μόνο ως προϊόν δημοσιογραφικής αφέλειας ή σκόπιμου αποπροσανατολισμού μπορεί να χαρακτηριστεί το σημερινό ανυπόστατο δημοσίευμα περί σχεδίου ξαφνικού θανάτου του ΟΑΕΔ».

Ουσιαστικά πρόκειται για «κατασκευασμένο σχέδιο παραπληροφόρησης» που υπονομεύει την εθνική προσπάθεια στον κρίσιμο τομέα της αντιμετώπισης της ανεργίας, αναφέρει ο υπουργός.

Ο ίδιος αναφέρεται στην ενίσχυση του ΟΑΕΔ το τελευταίο διάστημα «αφενός μέσα από τη διαχείριση αυξημένων κοινοτικών πόρων για τη δημιουργία προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης και αφετέρου μέσα από την ισχυροποίηση και βελτίωση των δομών του στους κρίσιμους τομείς της επαγγελματική κατάρτισης και μαθητείας».

«Τώρα που τα πράγματα βελτιώνονται σε όλους τους τομείς για την πατρίδα μας, εκτός από περίεργο είναι και ύποπτο που κάποιοι προσπαθούν με ανύπαρκτα επικοινωνιακά εφευρήματα να δηλητηριάζουν την Κοινή Γνώμη» σημειώνει κλείνοντας τη δήλωσή του ο κ. Βρούτσης.

ΠΑΣΟΚ: Πάγια θέση η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΑΕΔ

Νωρίτερα, με ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη, αντέδρασε τονίζοντας ότι «η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΑΕΔ είναι πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στοιχείο της προγραμματικής συμφωνίας της  κυβέρνησης» και «η αντιμετώπιση της ανεργίας

Ενώ πρόσθεσε ότι η προστασία των ανέργων αποτελεί αρμοδιότητα και υποχρέωση του κράτους».

ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε να το σκέφτεται η κυβέρνηση

Άμεση απάντηση από τον Γ. Βρούτση για το «αν η κυβέρνηση και η τρόικα προετοιμάζουν τον ξαφνικό «θάνατο», δηλαδή την κατάτμηση, τη διάλυση, την κατάργηση και την ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ» ζητεί με δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης.

Όπως αναφέρει ο κ. Στρατούλης, η σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση διάλυση του ΟΑΕΔ και η μεταφορά της επιδότησης ανεργίας, και κατά συνέπεια των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών για την ανεργία, στο ΙΚΑ στοχεύει στην αρπαγή τους, για να στηριχθεί η καταρρέουσα λόγω των μνημονιακών κυβερνητικών πολιτικών οικονομική βάση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας.

Επίσης, προσθέτει, η μεταφορά και η διαχείριση της κοινοτικής χρηματοδότησης των προγραμμάτων που στηρίζουν τις λεγόμενες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης σε ιδιώτες εξυπηρετούν με προκλητικό τρόπο ιδιοτελείς στόχους μεγάλων κερδοσκοπικών οικονομικών συμφερόντων και θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση την ήδη πρωτοφανώς υψηλή ανεργία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ο κ. Στρατούλης, «προειδοποιεί την κυβέρνηση, «ούτε να το σκέφτεται» να προχωρήσει σε ένα τέτοιο πολιτικό, αντικοινωνικό και αντεργατικό έγκλημα διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του ΟΑΕΔ, και μάλιστα σε μια περίοδο που, λόγω των βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών της, έχει εκτινάξει την ανεργία σε ουράνια ύψη».

ΔΗΜΑΡ: Υποχρέωση της πολιτείας για ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος

«Τα σενάρια πώλησης του ΟΑΕΔ απαιτούν άμεσα διευκρινίσεις και διάψευση από την ελληνική κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.

«Η ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ θα αποτελέσει μια πράξη ακραίου νεοφιλελευθερισμού, στην οποία η ΔΗΜΑΡ είναι κατηγορηματικά αντίθετη.

Το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, η επιδοματική πολιτική, καθώς και οι πολιτικές απασχόλησης απαιτούν στρατηγικό σχεδιασμό και είναι ευθύνη και υποχρέωση της πολιτείας για ένα συντεταγμένο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Αγ. Κωνσταντίνου.

Via : www.real.gr