0,,16139763_303,00

Μία νέα ελληνογερμανική συνεργασία έχει ξεκινήσει με αντικείμενο τη διαχείριση των σκουπιδιών μεταξύ της Βάδης- Βυρτεμβέργης και νησιών του Αιγαίου. Τα ηνία κρατούν η Νάξος αλλά και η Ικαρία.

Η Νάξος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα διαχείρισης σκουπιδιών, κυρίως το καλοκαίρι. Μεγάλες ποσότητες λυμάτων διοχετεύονται καθημερινά στη θάλασσα. Οι υποδομές για μια διαφορετική επεξεργασία των σκουπιδιών είναι ανύπαρκτες. Ο Γκέρχαρντ Μπάουερ, περιφερειάρχης στην επικράτεια του Σβέμπις Χαλ στη Βάδη-Bυρτεμβέργη θέλει να συνδράμει με τεχνογνωσία και έμψυχο δυναμικό στη διαχείριση του προβλήματος, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα αξιόπιστο σύστημα διαχείρισης σκουπιδιών, το οποίο θα είναι αποτελεσματικό και θα έχει διάρκεια. Οι αρχές του νησιού αλλά και οι κάτοικοι βλέπουν θετικά αυτή την συνεργασία, με στόχο την ελάφρυνση του νησιού από τόνους σκουπιδιών.

Οι πρωτοβουλίες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο ευρύτερων δράσεων μεταξύ γερμανικών και ελληνικών δήμων στον τομέα της αποκομιδής και ανακύκλωσης σκουπιδιών. Ο υφυπουργός Εργασίας και επιτετραμμένος της καγκελαρίου για θέματα ελληνογερμανικής συνεργασίας Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ αναφέρει χαρακτηριστικά στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι ένας από τους βασικούς στόχους των κοινών προγραμμάτων είναι η ανταλλαγή απόψεων αλλά και τεχνογνωσίας και στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος της Νάξου και υπεύθυνος για θέματα καθαριότητας και περιβάλλοντος Εμμανουήλ Πολυκρέτης λέει σχετικά: «Για εμάς είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία για να λύσουμε επιτέλους το πρόβλημα με τα σκουπίδια». Στόχος του δήμου Νάξου είναι να βρεθεί λύση για τη διαχείριση των σκουπιδιών μέχρι το τέλος του 2014.

Πιο «πράσινη» και η Ικαρία

Αντίστοιχα προβλήματα με τη Νάξο, αντιμετωπίζει και η Ικαρία. Και στην Ικαρία αναμένεται να ξεκινήσουν αντίστοιχα ελληνογερμανικά προγράμματα. Σε πολλά νησιά αλλά και στην ηπειρωτική χώρα υπάρχουν χωματερές, η λειτουργία των οποίων αντίκειται στα στάνταρντς που θέτει το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Στο μεταξύ στην Ελλάδα τα «εναλλακτικά» συστήματα διαχείρισης σκουπιδιών βρίσκονται ακόμη σε εμβρυακό στάδιο. Οι γερμανοί ειδικοί αναμένεται να εργαστούν με συναδέλφους τους από την Ελλάδα με γνώμονα την ανάπτυξη του τομέα με την εισαγωγή νέων συστημάτων. Στόχος του κ. Μπάουερ είναι η εξοικείωση και των ίδιων των νησιωτών με θέματα που αφορούν την καθημερινή διαχείριση των σκουπιδιών, ώστε τα ελληνικά νησιά να μην είναι «παράδεισοι» μόνο στο φαίνεσθαι, αλλά και στο περιβαλλοντικό είναι.

Η ανάπτυξη στρατηγικών για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των σκουπιδιών αποβλέπει στην καλύτερη προστασία του νησιωτικού περιβάλλοντος αλλά και τη δημιουργία πιο «πράσινων» συνθηκών διαβίωσης για τους κατοίκους τους. Για τον κ. Εμμανουήλ Πολυκρέτη είναι πολύ σημαντικό οι προσπάθειες αυτές να ξεκινήσουν από τον καθημερινό διαχωρισμό των σκουπιδιών, όπως γίνεται και στη Γερμανία. Κι αυτή είναι μία πρακτική, η οποία θα μπορούσε εύκολα να διαδοθεί και στα υπόλοιπα ελληνικά νησιά.

Dpa / Δήμητρα Κυρανούδη

Υπεύθ. Σύνταξης: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Via : www.dw.de