Καθοριστικό για το μέλλον της Δημ.Αρ. αλλά και για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται να είναι το συνέδριο του κόμματος που θα ξεκινήσει την προσεχή Πέμπτη στο Σινέ Κεραμεικός και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.

Το παρών αναμένεται να δώσουν περισσότεροι από 1000 σύνεδροι καθώς οι προσυνεδριακές διαδικασίες ήταν αρκετά ελαστικές δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στις οργανώσεις του κόμματος. Η πλειοψηφία των συνέδρων αναμένεται να δεσμεύσει τους βουλευτές αλλά και τον πρόεδρο της Δημ.Αρ. να συμβάλουν ώστε να μην συνεχιστεί η θητεία της κυβέρνησης, δηλαδή να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας από αυτήν την βουλή.

«Αριστερή στροφή»

Το συνέδριο του κόμματος αναμένεται να δρομολογήσει την λεγόμενη αριστερή στροφή της Δημ.Αρ. και κατ΄επέκταση τις διεργασίες για προγραμματική συμφωνία με τον Συριζα και άλλες δυνάμεις που επιθυμούν αλλαγή διακυβέρνησης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει σε αυτό το σημείο η δυναμική που θα καταγράψει η πρόταση του αριστερού δικτύου για αποκλεισμό του ΠΑΣΟΚ εκτός της Ν.Δ. από τον μελλοντικό διάλογο και μεταφορά του επικέντρου στην συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το αριστερό δίκτυο δείχνει να έχει ισχυροποιηθεί στο εσωτερικό της Δημ.Αρ. ειδικά μετά την αποχώρηση της Μεταρρυθμιστικής Τάσης και του Σπύρου Λυκούδη.

Κόκκινο πανί η ηγετική ομάδα

Κόκκινο πανί για αρκετούς από τους συνέδρους αποτελεί πια η άλλοτε κραταιά ηγετική ομάδα των Μαργαρίτη και Χατζησωκράτη, στους οποίους επιρρίπτονται βασικές ευθύνες για την κατάσταση του κόμματος. Οι ίδιοι σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίζονται αρκετά απογοητευμένοι από το κλίμα που επικρατεί εις βάρος τους, μάλιστα είναι αρκετή πιθανή η αποδυνάμωση τους να οδηγήσει στην επικράτηση της πρότασης του αριστερού δικτύου έναντι της δικής τους που θέλει πρώτα να ξεκινήσει διάλογος με τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς και έπειτα να εξετασθεί η προγραμματική συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναζήτηση διαδόχου του Φώτη Κουβέλη

Και ενώ ο Φώτης Κουβέλης διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως επιθυμεί να παραμείνει πρόεδρος της Δημ.Αρ.,  στην Αγ. Κωνσταντίνου σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» αρκετοί κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας «βελούδινης» διαδοχής, καθώς υποστηρίζουν ότι το ενδεχόμενο της ολικής επαναφοράς του κόμματος μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με ένα νέο πρόσωπο στην ηγεσία του. Βέβαια και σε αυτό το ενδεχόμενο υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες και προσεγγίσεις ανάμεσα σε αυτούς που επιθυμούν μια ομαλή και σταδιακή αλλαγή ηγεσίας και αυτών που θέλουν το κόμμα να βγει από το συνέδριο άμεσα με νέα ηγεσία.

Οι μνηστήρες

Σύμφωνα με πληροφορίες οι βουλευτές της Δημ.Αρ. Γιάννης Πανούσης και Μαρία Γιαννακάκη δέχονται κρούσεις προκειμένου να διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος. Ο Γιάννης Πανούσης θα ήταν θετικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μόνο αν δεν ήταν υποψήφιος ο Φώτης Κουβέλης, κάτι που τον απομακρύνει από το σενάριο. Ενώ στην περίπτωση της Μαρίας Γιαννακάκη μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε εκπλήρωση για έναν διακαή της πόθο, ωστόσο και εκείνη παρά την έντονη κριτική της θεωρείται σχεδόν απίθανο να έρθει σε «σύγκρουση» με τον Φώτη Κουβέλη.

Via : www.metarithmisi.gr