Αστυνομικοί και μέλη της ομάδας ΔΙΑΣ (φωτογραφία αρχείου) (ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας)

Αστυνομικοί και μέλη της ομάδας ΔΙΑΣ (φωτογραφία αρχείου) (ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας)

Προστριβές και έρευνες στη Μεσσηνία – Την επόμενη εβδομάδα το πόρισμα

του Βασίλη Γ. Λαμπρόπουλου

Η έρευνα στην ομάδα ΔΙΑΣ (Ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης) αποτελεί το επόμενο και πιθανόν τελευταίο «χτύπημα» των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. για να εντοπισθούν οι θύλακες της Χρυσής Αυγής στο αστυνομικό Σώμα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων της ΕΛ.ΑΣ., η ΔΙΑΣ εμπλέκεται σε ποσοστό 12%, σύμφωνα με εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, με υποθέσεις κακοποίησης αλλοδαπών κατέχοντας τα σχετικά πρωτεία εντός του αστυνομικού σώματος.

Πηγές της λεωφόρου Kατεχάκη αναφέρουν ότι το πόρισμα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για τις στενές σχέσεις αστυνομικών με τη Χρυσή Αυγή αναμένεται να παραδοθεί μέχρι τα μέσα της άλλης εβδομάδας. Σε αυτό μάλιστα αναμένεται να καταγράφονται άμεσες σχέσεις του ακροδεξιού μορφώματος με ένστολους που υπηρετούν σε περισσότερες από 50 (!) αστυνομικές υπηρεσίες.

Προς το τέλος της λοιπόν οδεύει η πολυήμερη μεθοδική έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για να υπάρξει «ολική κάθαρση» του αστυνομικού Σώματος από ένστολους που έχουν άμεσες σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή, που προχωρούν σε ρατσιστικές επιθέσεις ή δεν διερευνούν σχετικά περιστατικά.

Οι τελευταίοι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στο Τμήμα Ασφαλείας Ομονοίας αλλά και σε πολλές υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας. Στην Ομόνοια βρέθηκε ποσότητα ναρκωτικών που δεν δικαιολογείται από τη διαδικασία κατασχέσεων.

Στη Μεσσηνία δεν υπήρξαν σημαντικά ευρήματα. Μάλιστα φέρεται να υπήρξε προστριβή αξιωματικών της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. με αστυνομικό που είχε τραυματισθεί σε συμπλοκή με κακοποιούς και είχε βραβευθεί. Στον αστυνομικό βρέθηκε τατουάζ που «παρέπεμπε» – σύμφωνα με τους «αδιάφθορους» – σε σχέσεις με την ακροδεξιά οργάνωση. Ωστόσο ο ίδιος θεώρησε τον σχετικό έλεγχο «προσβλητικό» και δεν υπήρξε καμιά συνέχεια.

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων υπήρξε και έλεγχος στο Αστυνομικό Τμήμα Μεσσήνης όπου υπηρετεί και ένας εκ των πρώην υπευθύνων της φρουράς του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου. Παράλληλα ερευνήθηκε η στάση αστυνομικών στην πρόσφατη επεισοδιακή παρουσία της Χρυσής Αυγής στην εκδήλωση του Μελιγαλά.

Πλέον επόμενος «στόχος» της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων είναι η ομάδα ΔΙΑΣ που αριθμεί περισσότερα από 2.500 άτομα. Η έρευνα στηρίζεται στα κρούσματα βίας κατά αλλοδαπών που κατέγραψε ο Συνήγορος του Πολίτη, στα οποία η ομάδα ΔΙΑΣ κατέχει την πρώτη θέση με το προαναφερθέν ποσοστό (12%) και ακολουθεί το Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα με ποσοστό 6%.

Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν τις συγκεκριμένες καταγγελίες του Συνηγόρου του Πολίτη «βάσιμες, που έχουν διερευνηθεί και φιλτραριστεί επαρκώς». Υπολογίζεται ότι η έρευνα των «αδιάφθορων» της Αστυνομίας θα καταδείξει την εμπλοκή περίπου 10-20 αστυνομικών της ομάδας εποχούμενης αστυνόμευσης σε παράτυπες ή παράνομες πράξεις.

Via : www.tovima.gr