Το Αρκάδι Ρεθύμνου είναι ο επόμενος σταθμός του κινήματος των Κρητικών ενάντια στην καταστροφή των χημικών της Συρίας με την πειραματική μέθοδο της υδρόλυσης εν πλω στη Μεσόγειο. Η νέα παγκρήτια συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί στο Αρκάδι την Κυριακή 23 Μαρτίου στις 12.30 το μεσημέρι.

«Η "εξουδετέρωση" αυτών των εξαιρετικά επικίνδυνων τοξικών ουσιών προβλέπεται να γίνει εν πλω, στις εγκαταστάσεις του πλοίου Cape Ray, με τη μέθοδο της υδρόλυσης,  στο πλαίσιο πιλοτικής -όπως  με εγκληματική αδιαφορία δηλώνουν- δράσης»

«Η «εξουδετέρωση» αυτών των εξαιρετικά επικίνδυνων τοξικών ουσιών προβλέπεται να γίνει εν πλω, στις εγκαταστάσεις του πλοίου Cape Ray, με τη μέθοδο της υδρόλυσης, στο πλαίσιο πιλοτικής -όπως με εγκληματική αδιαφορία δηλώνουν- δράσης» Στο μεταξύ, η «Συντονιστική Επιτροπή Χανίων κατά της εξουδετέρωσης των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, καλεί σήμερα στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Χανίων «τους φορείς και συλλογικότητες του νομού Χανίων να συμμετάσχουν στη συνάντηση προετοιμασίας εν όψει του παγκρήτιου συλλαλητηρίου που θα γίνει για συμβολικούς λόγους στο ιστορικό Αρκάδι την Κυριακή 23 Μαρτίου και ώρα 12.30 μ.μ. ενάντια στην καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στην ανοικτή θάλασσα της Μεσογείου νότια της Κρήτης».

Οι προσωρινές συντονιστικές επιτροπές (πρωτοβουλία Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου) με ανακοίνωσή τους εκφράζουν «την πλήρη αντίθεσή μας στο σχεδιαζόμενο οικολογικό έγκλημα της «εξουδετέρωσης» των χημικών όπλων της Συρίας στο θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου νοτιοδυτικά της Κρήτης» και συνεχίζουν μεταξύ άλλων:

«Η «εξουδετέρωση» αυτών των εξαιρετικά επικίνδυνων τοξικών ουσιών προβλέπεται να γίνει εν πλω, στις εγκαταστάσεις του πλοίου Cape Ray, με τη μέθοδο της υδρόλυσης, στο πλαίσιο πιλοτικής -όπως με εγκληματική αδιαφορία δηλώνουν- δράσης.

Ο κίνδυνος που απειλεί την κλειστή λεκάνη της Μεσογείου και ιδιαίτερα τις νοτιοδυτικές θάλασσες της χώρας μας είναι άμεσος και για το λόγο αυτό απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση που σήμερα έχει αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης:

* Να ασκήσει βέτο κατά της απόφασης αυτής του Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων.

* Να παρέμβει αποτρεπτικά στον ΟΗΕ, που έχει τεθεί επικεφαλής για την επίβλεψη της όλης διαδικασίας, συντονίζοντας την παρέμβασή της με τις χώρες που γειτνιάζουν άμεσα με τη θαλάσσια περιοχή όπου θα γίνει η «εξουδετέρωση» (Ιταλία και Μάλτα)».

Ακόμα με αφορμή την παγκρήτια συστράτευση στο ιστορικό Αρκάδι εκφράζουν την πεποίθηση ότι «μοναδική οριστική λύση είναι, όχι μόνο η τυπική απαγόρευση χρήσης όπλων χημικού πολέμου, αλλά η εφαρμογή μέτρων αποτροπής κατασκευής χημικών και πυρηνικών οπλοστασίων από όλες τις χώρες του πλανήτη μας, χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση».

Επιπλέον ζητούν «από την τοπική κοινωνία και τους φορείς της Κρήτης τη δημόσια στήριξή σας που θα προσδώσει βαρύτητα και κοινωνική ευρύτητα στο εγχείρημα αυτό και την ενεργό συμμετοχή σας στην παγκρήτια συνάντηση στο μαρτυρικό Αρκάδι με κινητοποίηση όλων των δυνάμεων που μπορείτε να επηρεάσετε και πρακτική διευκόλυνση των συντοπιτών μας για τη μετάβασή τους στον τόπο συγκέντρωσης».

Λεωφορεία από το Ακρωτήρι

Στο μεταξύ, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Ακρωτηρίου ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους ότι την Κυριακή 23/3/2014 και ώρα 11.00 το πρωί θα αναχωρήσει πούλμαν (5 ευρώ) από τα Καθιανά για το Αρκάδι, χώρο συγκέντρωσης ενάντια στην απειλούμενη καταστροφή της Μεσογείου με τα χημικά της Συρίας. Στην ανακοίνωσή τους απευθυνόμενοι στους ενδιαφερόμενους, σημειώνουν ακόμη: «Θα μας διευκόλυνε αν γνωρίζαμε μέχρι την Παρασκευή 21/3/2014 τη συμμετοχή σας. Δηλώστε στους κατά τόπους Συλλόγους».
Τέλος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) εκφράζει τη στήριξή της στις κινητοποιήσεις.