O Βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς με αστυνομική συνοδεία μετά την απολογία του.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ.

O Βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς με αστυνομική συνοδεία μετά την απολογία του.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ.

η αποκαλυπτική δικογραφία που «δένει» την Χρυσή Αυγή

Στον ανακριτή οδηγήθηκε ο «πυρηνάρχης» της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα. Προσχεδιασμένη η επίθεση εναντίον του ΚΚΕ, στην οποία συμμετείχαν πενήντα μέλη της Χρυσής Αυγής. Εμπλοκή και του Γ. Λαγού, που επιτέθηκε σε αστυνομικούς. Πρωταγωνιστικός ο ρόλος του «πυρηνάρχη» Περάματος.

του Γιάννη Σουλιώτη

Τη χαριστική βολή στη Χρυσή Αυγή δίνει η δικογραφία της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας για την επίθεση που δέχθηκαν αφισοκολλητές του ΚΚΕ στις 12 Σεπτεμβρίου στο Πέραμα. Από τη δικογραφία, που στρέφεται κατά τεσσάρων μελών της Χρυσής Αυγής τα οποία αναγνωρίστηκαν από τα θύματα, προκύπτει ότι η επίθεση ήταν προσχεδιασμένη και σε αυτήν συμμετείχαν πενήντα άτομα, μέλη της οργάνωσης από το Πέραμα και τη Νίκαια.

Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο «πυρηνάρχης» της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, 34 ετών, ο οποίος παρουσιάστηκε χθες στη ΓΑΔΑ και συνελήφθη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, καθώς φέρεται να συντόνιζε την επίθεση και να κατηύθυνε τους χρυσαυγίτες που ξυλοκοπούσαν τα μέλη του ΚΚΕ. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε σήμερα στον ανακριτή και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί στις 11/10.

Ο ίδιος έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή στον ξυλοδαρμό Αιγύπτιων ψαράδων στο Νέο Ικόνιο το καλοκαίρι του 2012. Επιπλέον, από την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής προέκυψε ότι δύο ώρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον «πυρηνάρχη» της Νίκαιας –και προφυλακισμένο πλέον– Γιώργο Πατέλη.

Εμπλοκή στην υπόθεση έχει και ο επίσης προφυλακισθείς βουλευτής Πειραιά Γιάννης Λαγός, ο οποίος επιτέθηκε σε αστυνομικούς, που έκαναν έρευνα στα γραφεία της Τ.Ο. Περάματος τη νύχτα της επίθεσης. Στοιχεία που ενισχύουν τις κατηγορίες σε βάρος μελών της Χρυσής Αυγής για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης περιλαμβάνει η δικογραφία για την επίθεση σε αφισοκολλητές του ΚΚΕ, την 12η Σεπτεμβρίου στο Πέραμα. Από τις καταθέσεις μαρτύρων προκύπτει ότι η επίθεση ήταν προσχεδιασμένη και ότι σε αυτήν πήραν μέρος 50 άτομα, μέλη της Χρυσής Αυγής από το Πέραμα και τη Νίκαια. Ρόλο στην υπόθεση έχει διαδραματίσει και ο έγκλειστος, πλέον, βουλευτής Πειραιά της Χ.Α. Γιάννης Λαγός, ο οποίος επιτέθηκε στους αστυνομικούς τη στιγμή που έκαναν έρευνα στα γραφεία της Τ.Ο. Περάματος.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε ήδη από τις 18/9 δικογραφία σε βάρος 4 μελών της Χ.Α., που αναγνωρίστηκαν από τα θύματα. Σε αυτούς συγκαταλέγεται ο 34χρονος Αν. Π., που παρουσιάστηκε χθες στη ΓΑΔΑ και συνελήφθη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Ο 34χρονος έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή στον ξυλοδαρμό Αιγύπτιων ψαράδων στο Νέο Ικόνιο, το καλοκαίρι του 2012. Επιπλέον, από την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής προέκυψε ότι είναι ο κάτοχος τηλεφωνικής σύνδεσης με στοιχεία Fakir Salam, καθώς και ότι δύο ώρες μετά τη δολοφονία του Φύσσα συνομίλησε με τον «πυρηνάρχη» της Νίκαιας, Γιώργο Πατέλη.

Η δικογραφία της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας (ΥΚΑ) αναφέρει ότι «στις 11 μ.μ. της 12ης Σεπτεμβρίου 2013, ομάδα 20 περίπου μελών της Τ.Ο. Περάματος του ΚΚΕ προέβαιναν σε αναγραφή συνθημάτων στην περιοχή του Περάματος. Στις 11.55 μ.μ., ευρισκόμενοι επί της λεωφόρου Δημοκρατίας, έξω από τα ναυπηγεία «Παπίλα», δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση από 50 μέλη της Χ.Α., τα οποία κατά δήλωση των παθόντων έφεραν ξύλινα και σιδερένια κοντάρια». Από την επίθεση τραυματίστηκαν 9 άτομα, από τα οποία 6 μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο. Για τον τρόπο δράσης των χρυσαυγιτών ο β΄ αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μιχ. Βαξεβάνης κατέθεσε: «Αντιληφθήκαμε να κατεβαίνουν από τα απέναντι στενά δύο ομάδες, σύνολο 50 ατόμων. Μας πλησίασαν, ενώθηκαν σε μία και μας περικύκλωσαν. Τα άτομα ήταν άνδρες που φορούσαν μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής, έφεραν στα χέρια τους ξύλινα κοντάρια, κάποια από τα οποία είχαν πάνω προσαρμοσμένα σίδερα (…). Δύο άτομα από αυτούς που συστήθηκαν ως επικεφαλής μας είπαν “είμαστε από τη Χρυσή Αυγή. Εδώ κάνουμε κουμάντο εμείς. Σηκωθείτε και φύγετε γιατί θα έχουμε ιστορίες”».

Στη συνέχεια της κατάθεσής του, ο κ. Βαξεβάνης αποκαλύπτει ότι όταν ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, άρχισε να αιμορραγεί, «προσπάθησαν να αποκλιμακώσουν την κατάσταση και ο Χ. (σ.σ. κατονομάζει ένα μέλος της Χ.Α.) άρχισε να φωνάζει “το Πέραμα από εδώ” με σκοπό να τους συγκεντρώσει και να φύγουν». Ο ίδιος, κατέθεσε ενόρκως ότι σε απόσταση 50 μέτρων από το σημείο της συμπλοκής υπήρχαν τέσσερις αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που είδαν το περιστατικό δίχως να επέμβουν. Ο 34χρονος Αν. Π. είχε συντονιστικό ρόλο στην «επιχείρηση», καθώς φέρεται να έδινε εντολές και να κατηύθυνε τους χρυσαυγίτες που ξυλοκοπούσαν τους αφισοκολλητές του ΚΚΕ. Σύμφωνα με μια ακόμα μαρτυρία, «η επίθεση ήταν προσχεδιασμένη και συνδέεται με συγκέντρωση, τον Αύγουστο, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, κατά την οποία άτομα που συμμετείχαν σε αυτή έλεγαν σε εργάτες: “Αν θέλετε να καθαρίσετε από τα κομμούνια φωνάξτε μας”».

Τη στιγμή που άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. έκαναν έλεγχο στα γραφεία της Τ.Ο. Περάματος της Χρυσής Αυγής, εμφανίστηκε ο βουλευτής Γιάννης Λαγός. Στις καταθέσεις τους οι αστυνομικοί περιγράφουν ότι «έτρεξε σε έξαλλη κατάσταση προς το μέρος μας, απώθησε τους αστυνομικούς της Κρατικής, μας απομάκρυνε από την είσοδο φωνασκώντας ύβρεις όπως “Μ…να”, “Γ..ω την Παναγία μου!”, “Φύγετε από δω” και “Δώστε μου τα στοιχεία σας!”».

Via : www.kathimerini.gr