prosfyges-kale_0

του Γιώργου Τσιάρα

Φωτιές, δακρυγόνα, απεγνωσμένοι πρόσφυγες που παίζουν ξύλο με τα ΜΑΤ. Οχι, δεν είναι εικόνα από τα σύνορα της τρέλας στην Ειδομένη: είναι περιγραφές από το χθεσινό «ντου» της γαλλικής αστυνομίας στη «Ζούγκλα», τον αυτοσχέδιο προσφυγικό καταυλισμό στο Καλέ, που έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη παραγκούπολη -ή μάλλον «τεντούπολη»- της Γαλλίας.

Κραδαίνοντας την πρόσφατη δικαστική απόφαση που άναψε το πράσινο φως για τη σταδιακή κατεδάφιση, εργάτες ιδιωτικής εταιρείας που έχει μισθωθεί από τη νομαρχία οδήγησαν στον καταυλισμό στη «Ζούγκλα» δύο μπουλντόζες, υπό την προστασία δεκάδων κρανοφόρων ανδρών των CRS, των γαλλικών ΜΑΤ, που είχαν ήδη «χτενίσει» την περιοχή για να σιγουρευτούν ότι δεν υπήρχαν όπλα ή εκρηκτικά.

Οι εργάτες διέλυσαν τουλάχιστον είκοσι αυτοσχέδια καταλύματα σε μια ζώνη 100 τετραγωνικών μέτρων και, όταν τα βαριά μηχανήματα εμποδίστηκαν από μετανάστες και αλληλέγγυους – μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, συνέχισαν να γκρεμίζουν με τα χέρια τις σκηνές και τις άδειες παράγκες από ξύλο και χαρτόνια και να καταστρέφουν τα αυτοσχέδια δομικά υλικά.

Μερικοί μετανάστες μάζευαν εδώ κι εκεί στρώματα, φιάλες γκαζιού και ό,τι άλλο μπορούσε να διασωθεί, ενώ οι περισσότεροι παρατηρούσαν από απόσταση την επιχείρηση.

Ορισμένοι όμως αντέδρασαν βίαια, στήνοντας οδοφράγματα και πετώντας πέτρες.

Οι άνδρες των δυνάμεων καταστολής απάντησαν με βροχή δακρυγόνων και συλλήψεις τουλάχιστον τριών Γάλλων ακτιβιστών της οργάνωσης No Borders, ενώ αρκετές σκηνές τυλίχτηκαν στις φλόγες –παρά τις διαβεβαιώσεις των Αρχών ότι δεν σκόπευαν να καταφύγουν στη χρήση βίας.

Παρούσα, φυσικά, ήταν και η αμφιλεγόμενη νομάρχης του Πα-ντε- Καλέ, Φαμπιέν Μπουσιό, που είχε καταθέσει τη σχετική αγωγή στο διοικητικό δικαστήριο της Λιλ και δήλωσε «ικανοποιημένη» από την επιχείρηση, προσθέτοντας πως οι μετανάστες «είχαν αρκετό χρόνο για να μαζέψουν τα υπάρχοντά τους».

Στην πραγματικότητα, βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα έδειξαν πως οικογένειες ζούσαν κανονικά στις σκηνές και τις εγκατέλειψαν μόνο όταν εμφανίστηκε η αστυνομία.

Η αστυνομία επιμένει ότι τις φωτιές έβαλαν «οργισμένοι μετανάστες», ενώ φρόντισε να κρατήσει μακριά τους δημοσιογράφους και τους περισσότερους εθελοντές. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στο νότιο κομμάτι της «Ζούγκλας», που πρόκειται να καταστραφεί, ζουν 800-1.000 πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους Αφρικανοί, Σύροι και Αφγανοί, ενώ οι οργανώσεις επιμένουν πως ο πραγματικός αριθμός των «κατοίκων» ξεπερνά τα 3.450 άτομα.

Το βόρειο τμήμα, στο οποίο στεγάζονται μέσα σε σκηνές και παράγκες ορισμένοι δημόσιοι χώροι (ένα τζαμί, μια χριστιανική εκκλησία, ένα σχολείο, μια δανειστική βιβλιοθήκη κ.ά.), δεν περιλαμβάνεται στη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση, άρα οι πρόσφυγες μπορούν για την ώρα να παραμείνουν εκεί.

Οι υπόλοιποι, όμως, πρέπει να μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα υποδοχής με θερμαινόμενα κοντέινερ στο ίδιο το Καλέ ή αλλού στη Γαλλία, κάτι που δεν επιθυμούν, αφού ο πραγματικός τους στόχος είναι να περάσουν με κάθε μέσον τη Μάγχη και να φτάσουν στη Βρετανία.

Είναι ενδεικτικό ότι, παρά τις προσπάθειες των Αρχών να πείσουν τους πρόσφυγες να εγκατασταθούν στους οργανωμένους καταυλισμούς, μόνον 43 επιβιβάστηκαν χθες σε λεωφορεία για το Μπορντό και το Μονπελιέ.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο Καλέ κατέθεσαν έφεση κατά της απόφασης για την κατεδάφιση στο Συμβούλιο του Κράτους, το ανώτατο δικαστήριο, αλλά η διαδικασία θα διαρκέσει πολλούς μήνες, και οι μπουλντόζες του «πολιτισμού» δεν περιμένουν…

Via : www.efsyn.gr