Τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ με αστερίσκους στην κυβερνητική πρόταση, που αφορά τη θεσμοθέτηση του σταυρού προτίμησης στις ευρωεκλογές, αποφάσισε η Ε.Ε. του κόμματος κατά τη χτεσινή της συνεδρίαση.

Στήριξη υπό προϋποθέσεις στη νέα διαδικασία

«Η επιλογή της σταυροδοσίας μπορεί υπό προϋποθέσεις να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών και να λειτουργήσει στην κατεύθυνση εκδημοκρατισμού των κομμάτων και της δημόσιας ζωής» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ. Παράλληλα η Αγ. Κωνσταντίνου καταγγέλλει τον αιφνιδιαστικό τρόπο που επιχειρείται να εισαχθεί από την κυβέρνηση αποδίδοντας «ιδιοτελή σπουδή και απόπειρα να εξυπηρετηθούν προτεραιότητες εσωκομματικού χαρακτήρα».

Σύμφωνα με κομματικά στελέχη, η ΔΗΜΑΡ θα αποφασίσει εάν τελικά θα υπερψηφίσει τη νομοθετική ρύθμιση και από άλλες παραμέτρους όπως οι κανόνες προβολής των υποψηφίων στα ΜΜΕ και οι διατάξεις για τον έλεγχο των οικονομικών των υποψηφίων.

Υποψήφιοι
Ο σταυρός προτίμησης διαμορφώνει νέα δεδομένα και για το κόμμα του Φ. Κουβέλη στην κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου, αφού καταγράφεται μια προσέγγιση της μειοψηφούσας ομάδας του κόμματος με την ηγεσία. Ο βουλευτής Γρ. Ψαριανός μιλώντας στο «Εθνος» δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ. Αν και δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για τα ονόματα του ευρωψηφοδελτίου, θεωρείται σχεδόν σίγουρη η συμμετοχή του Δ. Χατζησωκράτη καθώς και εκπροσώπων των συνεργαζόμενων κινήσεων, με επικρατέστερους τους Χ. Καστανίδη και Ηλ. Κικίλια.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Ε.Ε. συζητήθηκαν και τα ονόματα των υποψήφιων περιφερειαρχών που θα υποστηρίξει το κόμμα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τον Γ. Ζάψα που θα τεθεί επικεφαλής στην Ηπειρο καθώς έχει εκφραστεί διάθεση να στηριχτεί και από το ΠΑΣΟΚ. Επίσης συζητείται έντονα το ενδεχόμενο στήριξης του Σπ. Μπενέτου στο Νότιο Αιγαίο, ο οποίος θα υποστηριχθεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ΔΗΜΑΡ επιμένει στην υποψηφιότητα του Μ. Μπόλαρη στην Κεντρική Μακεδονία.

Νίκος Β. Τσίτσας

Via : www.ethnos.gr