Στοιχεία αποκαλυπτικά για την ανεξέλεγκτη λειτουργία σημαντικού αριθμού ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων μετά την αποδέσμευσή τους από την κρατική εποπτεία, το 2012, αρχίζουν να αναδεικνύουν οι έλεγχοι που πραγματοποιεί το υπουργείο Παιδείας, από πέρυσι την άνοιξη, σε όλα τα ιδιωτικά σχολεία της χώρας.

Μεταβιβάσεις από παλιές σε νέες εταιρείες μέσω συγγενών ή άλλων, σοβαρές κτιριακές παραβάσεις, πολεοδομικές αυθαιρεσίες, λειτουργία χωρίς άδεια (!) ακόμη και μεγάλων, γνωστών μονάδων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι έλεγχοι, μέχρι τώρα, στοιχειοθετούν μια εικόνα που δείχνει ένα ανέλεγκτο τοπίο, το οποίο δεν αντιστοιχεί σε εκπαιδευτήρια κύρους και σοβαρής λειτουργίας και σίγουρα αδικεί όσα πράγματι ανταποκρίνονται σ’ αυτές τις προδιαγραφές.

Μεταξύ άλλων:

■ Το 27,3% (περίπου το ένα τρίτο) των σχολείων κατέθεσαν ελλειμματικούς φακέλους σε ό,τι αφορά την πυροπροστασία και την αρχική οικοδομική άδεια.

■ Πάνω από το 80% των σχολείων βρέθηκαν με σοβαρές κτιριακές παραβάσεις. Η συντριπτική πλειονότητα των σχολείων στους 102 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες έχει παραβιάσει τη νομοθεσία.

■ Το 60% των ιδιωτικών σχολείων βρέθηκαν χωρίς κατάλληλες υποδομές για ΑμεΑ, ενώ το ένα τέταρτο των σχολείων έχουν αδήλωτες αίθουσες διδασκαλίας.

■ Περί τα 40 ιδιωτικά σχολεία φαίνεται να έχουν κλείσει την παλιά εταιρεία και να έχουν ιδρύσει νέα από το 2013.

Τη χρονιά που ο τότε υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος τερμάτισε την ισχύ των αδειών όλων των ιδιωτικών σχολείων. Χρέη και οφειλές προς εργαζομένους και κράτος έχουν μείνει απλήρωτα.

Υπάρχουν γνωστά και μεγάλα εκπαιδευτήρια που χρωστούν δεκάδες εκατομμυρίων.

grafima-idiotika_sxoleia

Τα ευρήματα

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες και ύστερα από επιβεβαίωση των στοιχείων, τα οποία έχουν περιέλθει και στην ΟΙΕΛΕ, έχουν εντοπιστεί μεταξύ άλλων:

● Χωρίς νόμιμη άδεια από το υπουργείο Παιδείας τα ιδιωτικά λύκεια ΙΒ Κωστέα-Γείτονα, Μωραΐτη, Ιόνιος Σχολή.

● Με πολεοδομικές αυθαιρεσίες, οι οποίες τακτοποιήθηκαν μετά τον έλεγχο, τα εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα, Μωραΐτη, Σχολή Ραυτοπούλου.

«Ειδικά το ένα από αυτά χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός για να φροντίσει να ρυθμίσει τις υποχρεώσεις του. Κινδύνευσε να κλείσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την πισίνα του δεν είχε καν άδεια καταλληλότητας», δηλώνει ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Μιχάλης Κουρουτός, ο οποίος έδωσε στοιχεία και στην Επιτροπή Μορφωτικών όταν μίλησε για το θέμα.

● Με πολεοδομικές αυθαιρεσίες, τις οποίες δεν τακτοποίησαν και εν τέλει έκλεισαν δύο σχολεία (Γιαννακοπούλου, Σπαντίδος).

Ακόμα, υπάρχουν σχολεία που έχουν επεκτείνει τις εγκαταστάσεις τους με τη δημιουργία νέων αιθουσών χωρίς, όμως, να το δηλώνουν. Ο κ. Κουρουτός αναφέρει το Ανατόλια Θεσσαλονίκης και το Κολλέγιο Αθηνών.

Για το δε πρώτο, δηλώνει: «Το σχολείο σχετίζεται άμεσα με τον πρώην επιτετραμμένο του ΔΝΤ στην Ελλάδα κ. McGrew, καθώς ο πατέρας του ήταν επί 25 χρόνια πρόεδρος του σχολείου και ο ίδιος αντιδρούσε τα τελευταία χρόνια σε κάθε νομοθετική αλλαγή στην ιδιωτική εκπαίδευση. Οχι μόνο έχει παρανόμως μη δηλωθείσες αίθουσες διδασκαλίας, αλλά δεν έχει άδεια ούτε πυρασφάλειας!»

Λίγες ημέρες πριν ανοίξει η Βουλή, στις 30 Αυγούστου, με τον δεύτερο γύρο αντιπαράθεσης κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ιδιωτική εκπαίδευση, ο συναγερμός έχει ήδη σημάνει σε όλα τα στρατόπεδα.

Το υπουργείο Παιδείας είναι αποφασισμένο να περάσει τη ρύθμιση, οι ιδιοκτήτες προβαίνουν σε εκστρατεία «ενημέρωσης» των εκπαιδευτικών, οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί συντονίζονται με τους συναδέλφους τους στα δημόσια σχολεία (κοινή συνάντηση ΟΙΕΛΕ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ στις 28/8) ενώ τα κόμματα γυαλίζουν όπλα.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ρύθμιση έχει αναχθεί σε μείζον ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης αν και ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, δηλώνει διατεθειμένος για τροποποιήσεις ακόμη και σε ό,τι αφορά τη διαδικασία απόλυσης για την οποία έχει προκληθεί ο περισσότερος θόρυβος.

Πρόσφατα, στη Βουλή, φάνηκε δεκτικός σε προτάσεις φορέων, αλλά και κομμάτων όπως της Ν.Δ., για την επαναφορά του νόμου Ράλλη (απαγόρευε τις απολύσεις των εκπαιδευτικών τα πρώτα έξι χρόνια της υπηρεσίας τους) ή των αντίστοιχων διατάξεων που νομοθετήθηκαν επί υπουργίας Αννας Διαμαντοπούλου (υποστηρίχτηκαν από ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι).

Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν υποχωρεί από την πρόθεση της κατάργησης των ελεύθερων και κυρίως αναιτιολόγητων απολύσεων.

Δείχνει, όμως, διαλλακτικότητα για ένα από τα σημεία καμπής, καθώς άπτεται και θεμάτων διαφάνειας.

Ζητούμενο είναι η διασφάλιση των εργαζομένων, αλλά και η αντιμετώπιση ακατάλληλων περιπτώσεων εκπαιδευτικών για τις οποίες φωνάζουν –δικαίως- οι σχολάρχες.

Οι τίτλοι σπουδών

Το σοβαρότερο ζήτημα, πάντως, που αναδεικνύεται με την επαναφορά του κρατικού ελέγχου αφορά την έγκυρη πιστοποίηση των τίτλων σπουδών των ιδιωτικών σχολείων, την ισοτίμησή τους με αυτά των δημόσιων και τη συμμετοχή των μαθητών τους σε εθνικές εξετάσεις.

Η απουσία της εποπτείας από το υπουργείο Παιδείας «τρώει» από το κύρος και την εγκυρότητα των εκπαιδευτικών διαδικασιών στα ιδιωτικά σχολεία, βαθμολογιών, ενδοσχολικών εξετάσεων και έκδοσης προαγωγικών και απολυτήριων τίτλων.

Τόσο σοβαρές προδιαγραφές δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν με άκριτη χορήγηση αδειών, με ελέγχους μόνο για τις κτιριακές εγκαταστάσεις και με δηλώσεις του γνωστού και ως νόμου 105 για την εγκυρότητα των προϋποθέσεων σε ό,τι αφορά την επάρκεια των δομών.

Κι όμως αυτό είναι το καθεστώς από το 2012 με μεγάλη, μάλιστα, επιτάχυνση μέχρι που φτάσαμε στον προθάλαμο καθεστώτων φοίτησης σε σχολεία με voucher (κόστος ανά μαθητή, ο οποίος με τον προσωπικό του προϋπολογισμό θα διάλεγε σχολείο, δημόσιο ή ιδιωτικό…).

Πριν από τρία περίπου χρόνια υπήρξε έντονη συζήτηση περί αυτού…

Οι αθέατοι δρόμοι

Η διαδρομή από το 2012 μέχρι τώρα είχε αρκετούς αθέατους δρόμους και πολλές λακκούβες.

Μέχρι τότε άδεια ίδρυσης σχολείου μπορούσε να πάρει μόνο Ελληνας πολίτης ο οποίος είχε προσόντα διορισμού εκπαιδευτικού.

Επίσης, οι αδειοδοτήσεις των σχολείων βρίσκονταν υπό την εποπτεία των κατά τόπους Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. Με τον Ν. 4093/2012 ιδιωτικό σχολείο μπορεί πλέον να ανοίγει οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο, νομικό πρόσωπο ή ένωση προσώπων, χωρίς την υποχρέωση να κατέχουν την εκπαιδευτική ιδιότητα.

Οι δε προϋποθέσεις νομιμότητας, από τον ΕΟΠΠΕΠ έλεγχος της κτιριακής τους υποδομής και από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας έλεγχος φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Οι ιδιοκτήτες διαβεβαίωναν για τα σχετικά με μια δήλωση του Ν. 1599/1986.

Βέβαια, σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης προκύπτουν ποινικές ευθύνες, ενώ αν διαπιστωθούν παρανομίες τότε αίρεται και η άδεια του σχολείου.

Ελεγχοι μέχρι πέρυσι δεν έγιναν. Αρχισαν από την άνοιξη του 2015 και συνεχίζονται.

Ο υπουργός, πάντως, έχει δώσει μια τελευταία ευκαιρία, μια νέα προθεσμία μέχρι τον Οκτώβριο για τέτοιες ρυθμίσεις.

Τελευταίο, αλλά όχι αμελητέο. Με τον ίδιο νόμο, τερματίστηκε η ισχύς των αδειών όλων των ιδιωτικών.

Σωρηδόν έσπευσαν να εκδώσουν νέες με άλλους ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι έδειξαν συγγενείς ή άλλους που ηγούνται ακριβώς των ίδιων επιχειρήσεων αλλά απαλλαγμένων από τα παλιά χρέη.

Είναι γνωστό κόλπο για τις επιχειρήσεις. Κάθε είδους, όπως φαίνεται.

Via : www.efsyn.gr